Behatoltunk a sznobizmus főhadiszállására

A Corinthia Budapest lassan olyan lesz, mint a Millenáris: hétről hétre ellepik az életet kiélvező kevesek, és hol kávét, hol bort mutatnak be a népeknek. A hétvégén itt rendezik meg például a VinCE Budapes Wine Show-t. Az azonos nevű borszakmai magazin rendezvényén valószínűleg mindenkinek kötelező részt venni, aki labdába akar rúgni a terroirok, savak és animális jegyek világában. A szakadó eső ellenére hosszú sor kígyózott a hotelnél a jegykiváltásra várva péntek déltájt.

Több szürreális rendezvényen jártunk már, és most bor-kávé kóstolót is kipipálhatjuk. Igen, jól olvasták, először egy kis bor, aztán kávé, aztán bor, aztán kávé és így tovább, Ugyan tudjuk, hogy mindkettő a terroirról szól, az érlelésről, meg a gondos utómunkáról, mégis megviselte az ízlelőbimbóinkat.

A kóstolgatás mellett fejtágításra is van lehetőség, a három nap alatt ugyanis rengeteg előadást tartanak. Mi a Coffee Passion Masterclassra ültünk be. A kávés részt André Hoinkis tartotta, aki Brazíliában született, és hosszú évek alatt lett a Douwe Egberts kávészakértője, a borokat pedig Deepak Shettigar, egy indiai sommelier mutatta be. Feltehetően nálunk mindenki jobban értett a borokhoz a helyszínen, a kávékról nem is beszélve. Sebaj, megtudtuk, hogy lett világcég Egbert Dauwes kis boltjából, és hogy ugyanaz az elnevezés, mindenhol más kávét takarhat.

Az interaktivitás nem igazán működött, pedig az előadók próbáltak reakciót kicsalni a közönségből, de ki mondta volna azt, hogy az Omnia single origin kávéja erőssen savas, vagy, hogy a 2014 foci VB hivatalos bora (Faces Tinto, Lidio Carraro Winery), egyáltalán nem olyan nagy szám, mint ahogy beharangozták? Persze ez nem jelenti azt, hogy ezek ne lennének jó termékek, Dúzsi Tamás Cabernet Francjába szerelmesek lettünk (2009 - Görögszó-Leányvár dűlő), de ugye mi nem értünk a borokhoz.

Szóval akik szeretnének jó borokat kóstolni, menjenek el vasárnap estig a VinCE Budapestre, mert itt aztán tényleg mindenki hihetetlenül kedves, mindent meg lehet kóstolni, és nem nézik ki az embert, ha egy késői szüretelésű furmintot összekever egy aszúval, maximum legyintenek egyet. Jól mutatja a rendezvény népszerűségét, hogy szombatra minden jegy elfogyott. Ehhez talán annak is köze van, hogy olyan külföldi előadókat hívtak meg, akikre érdemes figyelni, ha egy kicsit is érdekli ez a világ.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek