#ÉLETEM

A pornóban mindenki potenciális partner

2014. február 6., csütörtök 21:15 |

Az új mindig izgató. Izgatóbb, mint a régi, a megszokott, nem véletlen, hogy a párkapcsolatok elején folyton szexelünk, aztán a hónapok, évek múlásával az együttlétek egyre ritkulnak. Patkány és majomkísérletekben kimutatták, hogy amikor a hímek mellé folyton újabb és újabb nőstényeket tesznek, akkor addig szexelnek rendületlenül, ameddig csak bírnak. Ez a Coolidge-hatás, aminek a hátterében egy ősi biológiai program áll. Ez teszi képessé az emlősöket arra, hogy az orgazmust követő lazulás helyett inkább újra szexeljenek. Azonnal. Új partnerrel, nyilván. Evolúciós szempontból ez a képesség menő: az új partner növeli a megtermékenyítés, így a gének továbbörökítésének esélyét. A Coolidge-hatás pedig nemcsak az állatokban, de az emberekben is működik: férfiaknál és nőknél egyaránt. 

A jelenség összefügg a dopamin nevű hormonnal, ez kelti bennünk a gyerünk, szerezd meg érzést, ez hajt az újdonság felé, ez akarja megvetetni velünk az új ruhát, a kütyüket, megetetni velünk a csokis sütit egy kiadós ebéd után és megszerezni az új szexpartnert. Az állat- és emberkísérletekből pedig egyértelmű, hogy ugyanannak a partnernek, ugyanannak a szexuális ingernek a közelében idővel csökken a dopaminszintünk. Egyre kevésbé vágyunk rá. Ha azonban egy új partnerrel találkozunk, a dopaminszintünk azonnal megugrik, a libidónk az egekben. 

A pornófogyasztás pedig épp erről szól. Két gombnyomás, néhány kattintás, és percenként eláraszthatja az agyunkat egy újabb dopaminlöket. Hiába tudjuk, hogy a képernyőn felbukkanó emberekkel valójában nem dughatunk, az ősi ösztöneinknek ez nem számít. Mindenki potenciális partner. 

A nőket is éppúgy izgatja a pornó

A pornófogyasztásról az a kép él bennünk, hogy alapvetően a pasik játéka. Nekik készülnek a filmek, ők fogyasztanak belőle többet, ráadásul a nők egy része azt mondja, őket nem is izgatja a pornó. Úgy tűnik azonban, hogy erről az ősibb agyterületeiket elfelejtették értesíteni. Például azt a régiót, ami a Coolidge-hatásért felelős. Egy olyan vizsgálatban, ahol a a nemi szervekben bekövetkező biológiai változásokat mérték pornófogyasztás közben, a férfiak és a nők között nem volt különbség. A nők tehát testileg pont ugyanúgy beindultak a pornótól, mint a férfiak. Sőt. A nőknél erős genitális izgatottságot mértek a kutatók nemcsak a heteró-, de a melegpornóra is, függetlenül attól, hogy férfiak vagy nők szerepeltek benne. 

Oké, de mit néznek a nők és mit a férfiak? 

Egy vizsgálatban hetero férfiak és nők orális szexről vagy dugásról nézegettek képeket, miközben a kutatók azt mérték, hogy mennyi ideig fókuszálnak a különböző testrészekre. Tudja, hogy mi érdekelte a férfiakat a leginkább? Nem fogja kitalálni. A nők arca. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak az arcokat nézték, nem, rengeteg időt töltöttek a genitáliák tanulmányozásával is, de mindig vissza-vissza tértek az arcokra. Talán arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire élvezi az aktust a nő. Vagy a nők egyszerűen csak gyorsabban levették a nem verbális információkat az arcokról. Ebben ugyanis jobbak. 

A nőknél viszont egy kicsit bonyolultabb volt a helyzet. Azokat a nőket, akik fogamzásgátlókat szedtek (tehát akiknek a ciklusa külső kémiai szabályozás alatt állt) kevésbé érdekelték a képek szexszel kapcsolatos elemei, és sokkal több figyelmet szenteltek a körülményeknek, például a szereplők ruháinak vagy a háttérnek. A többiek ezzel szemben elsősorban a nemi szervekre figyeltek, függetlenül attól, hogy épp a ciklusuk melyik fázisában voltak.

A női testre fordított figyelemben a három csoport között nem volt különbség, ami a kutatókat megerősítette abban a már korábban is bizonyított jelenségben, hogy a hetero nőket is izgatja a női test látványa. Érdekes viszont, hogy mindhárom csoport kevés időt szentelt a férfitesteknek. Mondjuk nyilván nem ő volt a képeken. 

Úgy tűnik tehát, hogy a pornó biológiai szinten azonos hatással van a férfiakra és a nőkre, a lényük ősi, ösztönös szintjén mindkét nemet ugyanúgy izgatja a pornó. A vágy kifejeződése azonban nemcsak az ösztönökön múlik, számos hatás befolyásolhatja a kulturális közegen, a neveltetésen keresztül a korai tapasztalatokig. Talán ezek magyarázzak azt, hogy a nők kevesebb pornót néznek. Vagy nem is néznek kevesebbet?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta