#ÉLETEM

Nem kell rosszul végződniük a távkapcsolatoknak

2014. január 2., csütörtök 21:39

A távkapcsolatokról általában úgy tartják, hogy nem tartoznak a legjobb ötletek közé - különösen akkor nem, ha azt sem tudhatják biztosan a felek, hogy milyen időszakra kell így berendezkedniük, és mikortól lehetnek valóban együtt. Kivételek persze akadnak, és hogy nem reménytelen a helyzet, azt egy friss tanulmány is bizonyítja, ami reményt adhat a távkapcsolatban élőknek, ha éppen nagyon egyedül érzik magukat - írja az Atlantic.  

Semmivel sem elégedetlenebbek

Az ontariói Queen's Egyetem és a Utah-i Egyetem kutatói 717 távkapcsolatot vizsgáltak, összehasonlításképp pedig 425 olyan kapcsolatot, ahol a felek "földrajzilag közel éltek egymáshoz". A felek közt voltak diákok és nem diákok, különböző szexuális orientációjúak, és a köztük lévő távolság mértéke is kellően nagy szórást mutatott.

A résztvevőket a távkapcsolatokkal kapcsolatos hozzáállásukról kérdezték, és több kérdőívet is kitöltettek velük arról, hogyan értékelik a kapcsolatukat. Ezekben többek között meg kellett becsülniük, hogy mennyire érzik szorosnak a kapcsolatukat, milyen a kommunikáció köztük, vagy hogy mennyire elégedettek a szexuális életükkel, és azt is, mennyire voltak feszültek, idegesek vagy depressziósak az elmúlt hónapban.

"Úgy tűnik, hogy azok, akik távkapcsolatban élnek, semmivel sem elégedetlenebbek, mint azok, akik közel laknak egymáshoz" - olvasható a tanulmányban. A különböző kapcsolatban élők hasonló mintákat produkáltak, akkor is, ha szexuális témákról kérdezték őket, akkor is, ha a kapcsolat összetételét vizsgálták.

Azokat tényezőket, amik egy távkapcsolat boldog végkifejletét határozzák meg, nem befolyásolják a kilométerek. Például, akik eleve hittek a kapcsolatuk jövőjében, azoknak valóban jobb, minőségibb volt a kapcsolatuk. Sőt, a távolsággal arányosan javul a kommunikáció, aminek következtében még növekszik is a meghittség, az elégedettség.

"Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az, hogy valaki távkapcsolatban él, nem jelenti feltétlenül azt,  hogy ennek rosszul kell végződnie" - vonták le a következtetést a kutatók.

Nincs tökéletes recept

A távkapcsolatokkal természetesen foglalkoztunk már a Díványon is. Ebben a cikkben például arra adtunk tippeket, hogyan lehet közös élményeket átélni egy ilyen kapcsolatban: érdemes lehet megpróbálkozni például webkamerás közös főzéssel. Itt pedig három lány története szerepel azzal a tanulsággal, hogy mindezek ellenére sincs tökéletes receptje a távkapcsolatoknak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta