#ÉLETEM

Kiakadtak a gyártók az OÉTI halállistájától

2012. november 1., csütörtök 09:19

Nagy port vert fel az a lista, ami október 24-én jelent meg az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) oldalán. Az intézet a transz-zsírsav-tartalmat vizsgálta az élelmiszerekben, melyek közül nem egy mutatott kiugróan magas értéket. A listában különböző termékek szerepelnek a müzlitől az édességekig, de tejtermékek, gyorséttermi ételek és margarinok is helyet kaptak. Az ügyben megkerestük a gyártókat és a forgalmazókat (amennyiben ez a listás terméknél fel volt tüntetve, egyes termékeknél ugyanis még következtetni sem lehet a gyártóra vagy a forgalmazóra).

A megkeresett cégeket az OÉTI előzetesen nem értesítette az eredményről, így arról ők is csak a sajtóból értesültek. Az OÉTI a listán szereplő termékeket 2009-2012 között vizsgálta, a gyártók szerint viszont így előfordulhat, hogy közben receptúrát váltottak, vagy már meg is szűnt a termék forgalmazása. A gyártók és forgalmazók azt sem értik, hogy mi alapján választották ki a termékeket, és többen kifogásolták azt is, hogy egyes üzletláncok termékeit csak részlegesen, vagy egyáltalán nem vizsgálták. Az ügyben kerestük az OÉTI-t is, de későbbre ígértek választ.

A Cerbona szeletek gyártója, a Naponta Kft.ügyvezetője, Mészáros Tamás szerint az ő termékük esetében például mérési hiba történhetett, ezért reklamációval fordulnak az OÉTI felé. Az igazgató arra alapozza a mérési hiba gyanúját, hogy míg két müzliszeletük kiugróan magas értéket mutatott, a többi rendben lévőnek találtatott, holott csak ízesítésben térnek el egymástól. Szintén nehezményezte, hogy a termékeket még 2009-ben vizsgálták be (ekkor még nem is a Naponta volt a Cerbona tulajdonosa – a szerk.), de azok jelenleg már nem is kaphatóak, hisz mindössze 6-9 hónapos minőségmegőrzési idővel kerülnek forgalomba.

A CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila kérdésünkre elmondta, hogy a listából látszik, hogy nagyon sok piaci szereplő termékét vizsgálták meg, és számtalan termék vonatkozásában tapasztaltak 2 g feletti értékeket. „Fontosnak tartom elmondani, hogy semmilyen jogszabályban nincs jelenleg még rögzítve, hogy mekkora lehet a transz-zsírsav maximális mennyisége az egyes termékekben. Ennek ellenére a listában szereplő olyan termékeinket, melyekben 2 g felett van a transzzsír aránya, azonnali hatállyal elküldtük laboratóriumba, és az eredmény függvényében cselekszünk.

Ha a transz-zsírsavak aránya a termékekben meghaladja az ajánlott értéket, úgy az érintett gyártót kötelezni fogjuk arra, hogy az összetevőket úgy változtassa meg, hogy ez az érték módosuljon. Fontosnak tartjuk a jelenleg kapható, frissen gyártott termékek vizsgálatát is, hiszen a kutatásban 2011-esek is szerepelnek, melyek receptúrája az elmúlt év folyamán akár meg is változhatott, így az érték is módosulhatott.” Fodor Attila azt nem kívánta elárulni, hogy ki a gyártója a CBA saját márkás töltött ostyáinak, amelyek az OÉTI listáján igen rosszul szerepeltek.

A Bonbonetti csoport és a Benei Kft. csak jövő hétre ígért választ, az Édes Világ 2003 Kft. pedig elérhetetlennek bizonyult, pedig a listán 17 terméküknél mértek az ajánlottnál jóval magasabb értékeket.

A Kraft Foods a gyártója a Pilóta kekszeknek, melyek közül kettőnél, a vaníliás karikánál és a mini vaníliás karikánál talált magasabb értéket az OÉTI listája. Kertész Péter, a cég kommunikációs munkatársa a megkeresésünkre elmondta, hogy „a növényi zsírok alkalmazhatók az élelmiszerekben, mindazonáltal a termékfejlesztésen dolgozunk olyan megoldásokon, amelyek jelentősen csökkenthetik a transz-zsírsav szintjét. Az édesipar támogatja ezen erőfeszítéseket.”

Schobert Norbertet is megkérdeztük, mivel az ő nevét viselő müzliszeletek is a listán szerepelnek. „A két terméket, melyet a Cerbona gyártott, 2009 óta nem forgalmazzuk. A Norbi Update hálózat két és fél éve teljesen a saját kezébe vette a termékek gyártását és forgalmazását. 2009-ben még nem voltak olyan irányelvek, mely szerint csökkenteni kell a termékek transz-zsír tartalmát. (Az OÉTI tájékoztatása szerint már 2004-ben kiadták a hazai táplálkozási irányelveket a transz-zsírsavakról – a szerk.) Az a véleményem, hogy az OÉTI is hibát követett el a társadalmi kapcsolatok építésében, abból a szempontból, hogy nem értesítette a gyártókat, forgalmazókat arra, hogy a termékük esetlegesen egészségtelen, bár nem tiltott. A legfontosabb az elkötelezett szervezet és a piaci szereplők közti kommunikáció. Ez fedi az EU edukációs irányelveit, nem a már nem aktuális dolgok miatti megszégyenítés. Más kérdés az, hogy más gyártók miért kerülnek szégyenlistára egy termékkel, melynek beltartalmát törvény, vagy rendelet nem tiltja. Ez a szégyen.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta