#ÉLETEM

Hogyan lehet túlélni a családi karácsonyt?

2011. december 13., kedd 19:06

A Karácsony a szeretet ünnepe. Tudják, az, amelyiken a családtagok általában már kora délután ordibálnak és halálosan összevesznek egymással. Vajon meg lehet-e úszni az év legnagyobb ünnepét könnyek és kiabálás nélkül?

A feszültség általában már hetekkel az esemény előtt megkezdődik, mértéke pedig egyenesen arányos a karácsonyestére meghívott résztvevők számával és életkorával.

A számukkal azért – és ez tulajdonképp logikus is –, mert minél több a meghívott, annál több a figyelembe veendő igények száma. A korukkal pedig azért, mert minél idősebb valaki, annál több dolog van, amiből ő aztán nem enged. Sajnálom, de ez van – néha még magamon is észreveszem.

Nézzük meg, általában hogyan alakul egy nagyobb család karácsony esti programja.

Az egyik rokon korábban érkezne, mint ami a meghirdetett időpont volt, mert nem szívesen eszik hat után, és korai fekvéshez van szokva. A másik éppen ellenkezőleg, kizárja, hogy bármilyen program kezdetét vegye este 7 előtt, és értsük meg, lehetetlen, hogy odaérjenek korábban.

pulykavacsi

Ha mégis sikerült megegyezni az érkezés időpontját illetőleg, néhány pillanatig úgy tűnhet, hogy a házigazda fellélegezhet. A menü nem lehet gond, hiszen minden meghívott családtag örömmel vállalta, hogy készít valamit, hozzájárulva a vacsora sikeréhez.

Csakhogy hamar kiderül, hogy hárman is úgy érzik, hogy az ő beiglijük a legjobb, és személyes sértésnek vennék, ha másmilyen édességet kellene készíteniük. Mária néni és János bácsi ebben az évben főételként egy nagy pulyka megsütésével szeretnének kísérletezni, mivel beleuntak, hogy minden évben töltött káposzta van. Laci bácsi a kocsonyakészítésben mester, viszont számára a töltött káposzta nélkülözhetetlen hozzávalója a karácsonyestnek. Kati néni hasonlóan érez a hallal kapcsolatban, ezért mindenképpen halászlét szeretne készíteni, csakhogy Mária néni és János bácsi, valamint Öcsi nem esznek halat. A házigazda igazi ínyenc az italválasztás terén, ezért már egy hónappal karácsony előtt azt tervezgeti, hogy milyen italkülönlegességekkel kínálja a vendégeket. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy Laci bácsinak sajnos gondjai vannak a mértéktartás terén, ezért a legtanácsosabb, ha a többi 11 vendég sutyiban iszogat, amikor ő nem látja.

családi vacsi

Az ideális rokon a sógorasszony, akit nehéz kizökkenteni jó kedélyű nyugalmából. Titokzatos mosollyal, vagy a nehezebb pillanatokban hangosan nevetve szórakozik a többiek számára élet-halált jelentő szervezési kérdéseken.

És ez még mind azelőtt történik, hogy egyáltalán megkezdődött volna a vendégség. Mert ha egyszer asztalhoz ültünk, akkor onnantól kezdve figyelni kell, nehogy politikára terelődjön a szó, mivel akkor Mária néni és Laci bácsi biztosan halálosan összevesznek. Előre tudható, hogy Kati néni ragaszkodni fog hozzá, hogy gyertyagyújtáskor mindenki elénekelje a Mennyből az angyalt, mint ahogyan azt is, hogy Öcsi és Hugi ettől pillanatokon belül röhögőgörcsben fognak fetrengeni, ami hamarosan átragad majd János bácsira és Mária nénire is, holott ők semmiképpen nem szeretnének faragatlannak tűnni Kati néni szemében.

Ilyen és ehhez hasonló problémák diplomatikus megoldásával kell megküzdeni egy átlagos karácsonyeste előtt és alatt, mégpedig úgy, hogy a szervezés és az ünnepi vacsora közben a házigazdák ne tépjék ki sem egymás, sem a rokonok haját.

Lehetséges?

Végül is igen. Az én módszerem az, hogy amikor már tényleg úgy érzem, hogy megőrjít a sok gond, akkor megpróbálom tudatosítani magamban, hogy senki nem merő rosszindulatból ragaszkodik a hagyományaihoz, hanem azért, mert neki fontosak úgy.

Ezt a szép és angyali jóságot sugalló mondatot a gyakorlatban úgy kell értelmezni, hogy mielőtt automatikusan azt mondanám valamire, hogy erről így szó sem lehet, inkább számolok háromig, és ezt az időt arra fordítom, hogy végiggondoljam, mi a legrosszabb, ami történhet akkor, ha nem mondok nemet. Általában kiderül, hogy nem is olyan vészes a dolog.

A másik megoldás, hogy az ember elengedi a szervezést, és hagyja, hogy a dolgok alakuljanak a maguk módján. Mi a legrosszabb ami történhet? Mi van akkor, ha Kati néniék már 5-kor megérkeznek, és még nincs megterítve az asztal? Semmi. Vagy beállnak teríteni, és lesz segítségünk, vagy, ha ehhez nem igazán van kedvük, akkor legközelebb nem érkeznek korábban. Mi van akkor, ha Mária néni pulykája akkora lesz, hogy három napig is kitart, és azon kívül még három főételt is hoznak? Semmi, mert legfeljebb mindenki hazavisz belőle. Kell-e kétségbeesni attól, hogy ennyi ember kellemes karácsonyestéjét házigazdaként biztosítsuk? Nem kell, mert egyrészt felnőttek, és fel fogják  találni magukat az én folyamatos asszisztenciám nélkül is. Másrészt meg, akár így, akár úgy, még a leges-legideálisabb vendégekkel is fárasztó egy egészestés vendégség. Akkor meg nem mindegy?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.13 19:32:22penelope garcia

  Könnyek és kiabálás?
  Jó ég, miféle karácsonyokat élhetett meg b.a.?
  A mi családunk tagjai szeretik és tisztelik egymást, ezért nem kiabálnak egymással. Különösen nem hülye beiglik miatt. Sírni szoktunk, igen. A meghatottságtól. De az még jól is esik.

 • 2011.12.13 19:40:53Mrs. Jackman

  Hát akkor te nagyon szerencsés vagy. Sztem a legtöbb családban van ilyenkor kiabálás meg borul a bili. Mondjuk én sose értettem ezt az össznépi karácsonyt, de mi kis körben is megldjuk a veszekedést, és ez nem azt jelenti, h ne szeretnénk egymást.

 • 2011.12.13 20:16:39Figyel Castro

  Sose felejtem el, négy éve volt, a nagymamám a gomba kávéfőzőt fenn felejtette a tűzhelyen, és besült a teteje, nem lehetett lecsavarni. A nagyapám hirtelen haragú ember, kivitte az udvarra, próbálta szétszedni, de nem jött össze, földhözvágta, majd elkezdett káromkodni, amit igen cifrán tudott: (bocs a vallásosaktól)-Hogy az Isten verje bele Szűz Máriába azt a ... f*szát...
  Mondtan neki:- Papa, ma azt ünnepeljük...

 • 2011.12.13 20:23:15Bambano

  A karácsony estén esedékes balhét úgy lehet elkerülni, hogy nem hívunk vendéget.

  De a tenni rá, hogy mit akar a többi, az is jó megoldás.

 • 2011.12.13 20:56:54stars81

  Sírni a meghatottságtól? Pfff...tudod, nagyon szerencsés vagy penelope, de szerintem ennyire nem kéne csodálkoznod ezen a cikken mert a Te karácsonyod a ritkább...szerintem inkább a többség csodálkozik a Te karidra...

 • 2011.12.13 21:20:11AniCica

  ehh... ha az én karácsonyom "csak" ilyen lett volna tavaly... :( de megtanultam,h soha többé nem veszek magamhoz anyuciapuci kicsi fia típusú pasit, és akkor nem kiáltanak ki mindenféle mihaszna örömlánynak... szépvót no a tavalyi karácsony :D

 • 2011.12.13 21:27:06tea fan

  penelope garcia

  Szerencse kérdése. Apám és anyám szülei sosem bírták egymást, mit lehet ezzel kezdeni? Semmit. Az agresszívabbik hatalmi játékot játszik, a szelídebbik nyel. Le vannak osztva a lapok.
  Persze "balhézás" nálunk se volt - bár néhányszor szóváltás igen -, inkább merev udvariasság.

 • 2011.12.13 21:42:02Bambano

  tea fan: minek engeded őket egy légtérbe?
  24-én ünnepeltek nálatok, otthon, 25-én elmentek az egyikőtök szüleihez, 26-án a másikhoz

  ennyi.

 • 2011.12.13 21:44:19tea fan

  Bambano

  Ez régebben volt, még gyerek voltam, és mind a négy nagyszülőm élt.
  Ha rajtam múlik, akkor az általad is javasolt megoldást választom.

 • 2011.12.13 23:22:20bolek

  oh well... túléljük, ahogy tavaly, és tavalyelőtt és azelőtt is.

  ennyi izgalom kell egy családi összejövetelre.

 • 2011.12.14 08:44:36ColT

  Rokonok Karácsonyra?
  Azt hittem, ez meghitt kiscsaládos ünnep.
  Vagy a szerző Ámerikára gondol, de ugye én még mindig itt lakok.
  Nekünk ez valahogy úgy van, hogy kiccsalád elkarácsonyozgat 24.-én, aztán másnap rokonlátogatódás :) Senki nem ordibál és veszekszik.

 • 2011.12.14 09:11:30volvo6067

  Szervusztok, Karácsony nem a szeretet ünnepe, főleg nem a Szeretet Ünnepe (a cimeben nagybetűvel)! Gyakorlatilag a média tette azzá vagy igyekszik mindenáron valamilyen cukormázat keriteni köréje.
  Karácson a katolikus vallásban az egyik isteni személy születésnapja - ennyi. Még csak nem is a legnagyobb katolikus ünnep, merthogy az Húsvét, amikoris Jézus meghalt/feltámadt, megváltott, stb... ismeritek a törénetet.
  Egyszóval szerintem egy nagyon nem körüljárt és nagyon nem megértett ünneppel állunk szemben. A családok az idők során kilakitották a saját rituáléikat erre a napra/alkalomra, plusz próbálnak megfelelni a társadalom (értsd média + kereskedelem hatásai) befolyásának, kényszerének. Ez már eleve boritékolja, hogy zavarodott az ember, igyekszik védekezni és "megfeleni".
  Ha ehhez hozzávesszük, hogy a "magyar" (és általában itt kelet-közép Európaban mi nem nagyon tudunk a saját érzelmeinkhez hozzáférkőzni és azokkal dolgozni, akkor máris ott vagyunk, amit fentebb irtatok...
  Mondjuk ez a téma azért kicsit több tert igényelne, mint egy ilyen blog poszt...

  (és végül zárójelben az én megoldásom: dec 22-január 2 között irány a sípálya.... el nem hiszitek milyen szép szikrázó napsütésben egy hegytetőn "karácsonyozni", vagy egy osztrák éjféli misére beülni - még ha egy kukkot sem értek az egészből is)

 • 2011.12.14 11:13:13Lotyóbridzsida

  Mi van akkor, ha az ember nem megy el képmutatóskodni a nagynénihez, ha nem szeretik egymást?:)
  Na, így kell "túlélni" a karácsonyt. Hogy vállaljuk magunkat, és nem haverkodunk azzal, akit rühellünk.
  Alternatív megoldás, ha nem is tartjuk a karácsonyt, csak mert valaki azt mondta, hogy azt kell csinálni.:)

 • 2011.12.14 11:17:15Délibáb

  >Karácson a katolikus vallásban az egyik isteni személy születésnapja - ennyi.

  ...igen, és? Pontosan kit is érdekel, mit gondolnak a karácsonyról a katoikusok?

 • 2011.12.14 12:58:22hegyilany

  Délibáb: Á, senkit. Végülis az a keresztény kultúrkör ünnepe. Tényleg, mit izgat minket, hogy mit gondolnak róla a keresztények...?

  (Ááááááá!!!!)

 • 2011.12.14 14:12:22Délibáb

  hegyilany: ma a keresztény kultúrkör ünnepeként ismert, de nem a keresztények találták ki (http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas#Pre-Christian_background).

  Magyarországon a lakosság nagy része ünnepli a karácsonyt, miközben a lakosság nagy többsége nem katolikus. Bármennyire szeretnék ezt a katolikusok másképp hinni. Ezért nagy mellénnyel azt mondani, hogy a karácsony márpedig nem a szeretet ünnepe, hanem csakis egy mesehős állítólagos szülinapja, ez az "Ááááá".

 • 2011.12.14 14:12:33Bartush

  Nem értem miért kellene karácsonykor olyan emberekkel lennem, még ha rokonok is, akik nem szeretnek, sőt rosszindulatúak, és én sem szeretem őket. Mi ez ha nem képmutatás? Még karácsonykor is? Szerintem is kiscsaládos ünnep, szeretem szűk családikörben megünnepelni, és ebből nem engedek. Nyafoghat anyósom is, de nem fogom a Szent Estét vele tölteni, tudom, hogy utál, folyton piszkálódik, nem leszek idegbeteg. Szerencsére a férjem sem erőlteti, sőt... egyszerűen nemet kell mondani.
  Tessék élvezni a karácsonyt, nem kell mártírt játszani.

 • 2011.12.14 16:31:05hokera

  A karácsony elnevezés Jézus születésének ünnepe. Pont. Ettől persze lehet, hogy valaki nem ezt ünnepli, hanem a "szeretetet" vagy a "szantaklauszt" vagy akármit, de attól ez a tény nem változik. Ha valaki nem szeretné Jézust ünnepelni, akkor nem kell tennie, ahogy sokan nem is teszik, de azért ne mondjuk már azt, hogy a karácsony nem keresztény ünnep. A karácsonnyal egy időben ünnepelt római fényünnep nem volt az, éééés nem is hívták karácsonynak. Szerintem túltárgyaltuk a témát és fölösleges szítani az ellentéteket így az ünnep közeledtével, hiszen ezt gyakorlatilag bármely értelmezése kizárja, inkább nézzük azt, ami közös érték.

  Gyakorlatilag ugyanez a megjegyzésem a cikkhez is. Nálunk is nagy család van, rengeteg különböző hagyománnyal rendelkező taggal, de levegőt veszünk és jóindulattal fordulunk egymáshoz; kialakítjuk a saját közös hagyományunkat, mert fontosak vagyunk egymásnak.

  Békés készülődést mindenkinek és kívánom, hogy sikerüljön értelemmel megtölteni az ünnepet, hogy ne csak egy kötelező rutin legyen!

 • 2011.12.14 21:47:51Hestor

  Hokera: a karácsony NEM keresztény európai ünnep. Jézus zsidó volt. Én nem fogom egy zsidó születésnapját ünnepelni.
  Egyébként: ha valahová vendéget hívok, a vendég alkalmazkodik a házigazda szokásaihoz/kultúrájához. Azt eszi, amit kap.

 • 2011.12.14 22:38:39Mj

  "a karácsony NEM keresztény európai ünnep. Jézus zsidó volt. Én nem fogom egy zsidó születésnapját ünnepelni."

  Ez most komoly?:D
  Amúgy a szerzőt csak sajnálni tudom.

 • 2011.12.14 22:56:48hannant

  délibáb!A legnagyobb vallásnak Magyarországon a kereszténység számít (74,4%), melynek legelterjedtebb formája a katolicizmus (54,5%). A Katolikus Egyházon belül a római katolikusok aránya az ország lakosságának több mint felét teszi ki (51,9%),

 • 2011.12.15 19:39:22Archenemy

  igen, de azok nem járnak templomba, akik meg járnak, azok csak megszokásból, mert birkák, meg zombik, és különben is a karácsony lopott ünnep, meg a többi is, és jézus zsidó lett volna, ha létezett volna, és a keresztesháborúk, meg a mágjainkvizíció, meg a pedofilpapok, és ha isten olyan hatalmas, akkor tud-e teremteni akkora követ, amekkorát nem tud felemelni!!!

  .

  Remélem helyesen képviseltem a vallásellenes kommentelők álláspontját, boldog karácsonyt nekik is :p

 • 2011.12.15 19:40:05Archenemy

  máglya.... jóvanna :p

 • 2011.12.15 22:15:28ColT

  @volvo6067 :
  Ha adsz nekem lóvét egy dec.22 - jan.2 síelésre, biztos is, hogy elhiszem, milyen jó.
  De akkor már inkább valami tengerpartra mennék, nem megfagyni.

 • 2011.12.15 22:30:38Silenzio

  Hestor: az ilyen szerencsétlen hülyék miatt szeretek kommenteket olvasni, mint amilyen Te vagy, fórumtárs. Egyrészt a karácsony a téli napfordulóhoz kapcsolatos ünnep volt már a civilizáció kezdetén és légy erős, de így nálunk is, még a kereszténység felvétele előtt. Mint a legősibb és legfontosabb ünnepeknek, ennek is csillagászati eredete van.

  Másrészt ha Jézus csak egy zsidó volt, te nem vagy más, mint egy lovakkal háló, szellemektől, démonoktól rettegő, a húst nyereg alatt puhító (és elnézést, hogy a demagógiát ellened fordítom, de nem érdemelsz mást) pogány, kulturálatlan, barbár, véresszájú barom. Mert akkor nyilván ugyanaz vagy, mint őseid voltak 1000, vagy akár 2000 évvel ezelőtt. Sőt, minden ember primáta, agresszív, örökké töcskölni akaró, szőrös, éppen hogy csak két lábra állt kis surmó. Igaz? Elárulok egy titkot, pubertás: a keresztény és az izraelita vallás közt lényegi külöbség csupán annyi van, hogy a zsidók még várják a messiást, a keresztény népek meg már nem. Ezzel a nagyvonalú terminológiával te is izraelita vagy. Aki ráadásul még sosem hallott a jobb helyeken a civilizáció alappillérének tekintett fejlődésről. Szánalmas.

 • 2011.12.15 22:39:11Silenzio

  Hestor: az ilyen szerencsétlen hülyék miatt szeretek kommenteket olvasni, mint amilyen Te vagy, fórumtárs. Egyrészt a karácsony a téli napfordulóhoz kapcsolatos ünnep volt már a civilizáció kezdetén és légy erős, de így nálunk is, még a kereszténység felvétele előtt. Mint a legősibb és legfontosabb ünnepeknek, ennek is csillagászati eredete van.

  Másrészt ha Jézus csak egy zsidó volt, te nem vagy más, mint egy lovakkal háló, szellemektől, démonoktól rettegő, a húst nyereg alatt puhító (és elnézést, hogy a demagógiát ellened fordítom, de nem érdemelsz mást) pogány, kulturálatlan, barbár, véresszájú barom. Mert akkor nyilván ugyanaz vagy, mint őseid voltak 1000, vagy akár 2000 évvel ezelőtt. Sőt, minden ember primáta, agresszív, örökké töcskölni akaró, szőrös, éppen hogy csak két lábra állt kis surmó. Igaz? Elárulok egy titkot, pubertás: a keresztény és az izraelita vallás közt lényegi külöbség csupán annyi van, hogy a zsidók még várják a messiást, a keresztény népek meg már nem. Ezzel a nagyvonalú terminológiával te is izraelita vagy. Aki ráadásul még sosem hallott a jobb helyeken a civilizáció alappillérének tekintett fejlődésről. Szánalmas.

 • 2011.12.16 22:02:22Almandin

  @Hestor: Csak nem Hitler reinkarnációjához van szerencsénk?

 • 2011.12.18 17:18:42A Tyne folyó déli partja

  Hestor: hozzád se megyek vendégségbe. másrészt, Jézus kikeresztelkedett, ha nem zavar...karácsony (vagyis, téli napforduló ünnepe) meg már előtte is volt, csak ráhúzták egy pogány ünnepre Jézus születésének ünneplését. nem ártana kissé művelődni.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta