#ÉLETEM

A dobozos tej jobb, mint gondolnád

2011. május 14., szombat 15:36

A tejivásról számtalan tévhit kering, a dobozos UHT tejeket pedig sokan közellenségnek tekintik. A Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet felmérte a hazai lakosság tejjel kapcsolatos ismereteit. Szakemberek segítettek eloszlatni, megcáfolni a hibás nézeteket, így megtudtuk, a dobozos tej nem vizezett, nincs benne tartósítószer és a friss tejnél is jobb lehet.

A tejről mindenkinek megvan a véleménye és parázs vitákat válthat ki már a puszta említése is. Az interneten is számtalan olyan tévhit kering, aminek semmi alapja sincs. A legújabb tejfogyasztással és a tejről való ismeretekkel kapcsolatos felmérésből kiderült, hogy számos esetben már jobban ismerjük az igazságot, de még mindig nem eléggé.

A tejjel kapcsolatos ismeretek (tévhitek) tisztázása a cél

A GfK Hungária Piackutató Intézet által a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából 2011. márciusa és áprilisa között készített felmérés szerint a tejhez fűződő tévhitek továbbra is befolyásolják fogyasztási szokásainkat. Az 500 15 év feletti hazai lakos körében végzett reprezentatív felmérés szerint ugyan mérhető változás állt be a tejjel kapcsolatos legnagyobb tévhitek körében, a magyarok kicsit több, mint a fele (53%) még mindig úgy véli, hogy a hőkezelés során elvesznek a tejből a legfontosabb tápanyagok vagy, hogy az UHT tej tartósítószert tartalmaz, ahogy azt a lakosság 64%-a hiszi.

Az OÉTI részéről Miháldy Kinga dietetikus, élelmiszer-biztosítási szakmérnök a tej táplálkozás-élettani hatásaival kapcsolatos kételyeket, az újabban interneten is egyre terjedő egészségügyi híresztelésekre pedig Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének (az egykori ÁNTSZ) egészségfejlesztő főorvosa, dr. Szűcs Erzsébet válaszolt, tisztázva a tej egészségügyi hatásairól keringő rémisztgetéseket.

Kevesebb tejet iszunk egy alkalommal

Noha a magyarországi tejfogyasztás az elmúlt évben meghaladta az EU átlagot, mégis 2,6%-os csökkenést mutat a megelőző évhez viszonyítva. Mi, magyarok ugyanis évente átlagosan 67,5 litert, vagyis naponta 1,8 dl tejet ittunk meg 2010-ben. Ez kevesebb, mint felét jelenti a szakértők által javasolt napi fél literes mennyiségnek. “Az elmúlt évhez képest nem változott jelentősen a tejfogyasztás gyakorisága: a 15 éves és idősebb magyar népesség 85%-a fogyaszt hetente legalább egyszer tejet, a lakosság több, mint háromnegyede naponta vagy hetente többször” – mondta Sánta Zoltán, a GfK Piackutató Intézet kutatásvezetője.

“A tejfogyasztás mennyiségének enyhe csökkenését tehát nem az okozta, hogy kevésbé gyakran fogyasztanánk, hanem, hogy alkalmanként egy picit kevesebbet iszunk belőle” – tette hozzá a szakember. “A fogyasztáscsökkenés hátterében áll az is, hogy számos, tejhez kapcsolódó tévhittel találkozunk, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak” – mondta Miháldy Kinga.  Azt is hozzá tette, hogy könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.

UHL, ESL, zacskós, friss - melyik a jobb?

Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője ismertette a tej hőkezelésének módjait, amelyek biztosítják, hogy a frissen lefejt tej steril körülmények között, a lehető legkisebb tápanyagvesztességgel kerüljön csomagolásra, majd a boltok polcaira. Elmondta, hogy a felmérések eredménye szerint a kartonba csomagolt tej népszerűsége évek óta egyre nő, ellenben a nem túl praktikus zacskós tejé csökkent. Ugyanakkor elég érzékenyek a hazai fogyasztók, mivel ha az amúgy kedvelt és olcsó UHT tejek ára nő, akkor kevesebbet veszünk belőle.

Megismertük, hogy az UHT (Ultra High Temperature Treated) tejet kétféleképpen is gyártják. A direkt eljárás alkalmával forró gőzt fecskendeznek a tejbe, vagyis a tejet magát nem melegítik. Az indirekt eljárás során a cső a csőben elv alapján hőkezelik a tejet. A belső csőben áramlik a forró víz, a külsőben pedig a tej, így érik el a szükséges hőfokot, amely a baktériumokat kiöli a nyers tejből és tartósan eltárolhatóvá teszi azt. Szó esett arról is, hogy a dobozos UHT tejjel kapcsolatos tévhit, miszerint tartósítószert tartalmazna, vélhetően a régebben használt tartós tej kifejezésből alakulhatott ki.

Megtudtuk, hogy az újabban elterjedt ESL tejek elnevezése a hosszabb eltarthatóságra utal. Az UHT tejnél valamivel kisebb hőfokra melegítik, de így is eltartható több hétig, hűtött körülmények között.

Tej kiskáté - hőkezelési alapfogalmak

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 C°-on) vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60–62 C°-on). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3-5 napig lehet eltartani, 6 C°-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated; vagyis ultra magas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2-3 másodpercre) felhevítik, nagyjából 135–137 C°-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul (vagyis emiatt nem savanyodik meg a tej, ha kiteszed az asztalra), és a tej szobahőmérsékleten akár 3-6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az az ESL tej?

Ez magas hőfokon történő pasztőrizálást jelent, vagyis azt, hogy a tejet és tejtermékeket legalább 0,1 másodpercig 100-134 C°-ra melegítik. Az ESL (hosszabb eltarthatóságú) tej a tartósság és az élvezeti tulajdonságok szempontjából a pasztőrizált és az UHT tej között helyezkedik el. Az ESL tejet legfeljebb 6 C°-on kell tárolni. Eltarthatósága 14–21 nap, a külföldieké több hét is lehet.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben, az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásnak - amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása - az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a költséges hűtés a szállítás, a rakodás és a raktározás során egyaránt), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT kezelést követően - légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba. Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

Megdőltek a tévhitek

Rákot okoz-e, hízlal-e, csontritkulást okoz-e a tej, vízzel hígítják-e az UHT tejet, van-e benne tartósítószer? Néhány a leggyakoribb tejjel kapcsolatos tévhitek közül, amiket nap mint nap olvashat a médiában, gyakran nem túl megbízható vagy csak annak tűnő forrásokból. A kulcsszó: a (dobozos) tej az tej, nincs benne más.

Táplálkozás-élettani hatásokkal kapcsolatos tévhitek és a dietetikus válasza

Zárójelben közre adjuk a 2010-ben és a 2011-ben végzett felmérés adatait.

 • - A pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. (2010-ben a lakosság 47%-a, 2011-ben 53% szerint)
 • Tény: Az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium- és D-vitamintartalma miatt fogyasztjuk.
 • - A boltban kapható tejet vízzel hígítják. (2010-ben a lakosság 61%-a, 2011-ben 50% szerint)
 • Tény: A tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben, a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
 • - Az UHT tejben több az ‘E' betűvel jelzett, nem természetes anyag. (2010-ben a lakosság 68%-a, 2011-ben 50% szerint. )
 • Tény: Az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT hőkezelésnek és a speciális (többrétegű) csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiöl a tejből, a hatrétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
  • - Az UHT tej tejpor és víz keveréke. (2010-ben a lakosság 55%-a, 2011-ben 39% szerint)
   • Tény: Az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, amely hosszú ideig (3-6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.
    • - A friss tej egészségesebb az UHT tejnél. (2010-ben a lakosság 86%-a, 2011-ben 79% szerint)
    • Tény: A makro- és mikrotápanyag-tartalom majdnem ugyanaz, a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok aránya gyakorlatilag nem különbözik. A házi, kimért tej egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat, sok múlik az adott állomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén. A tejet az érvényes, szigorú normák szerint veszi át és kezeli az ipar, így az UHT és a pasztőrözött tej garantáltan biztonságos, nem tartalmaz kórokozókat.
    • - Az UHT tej tartósítószereket tartalmaz. (2010-ben a lakosság 75%-a, 2011-ben 64% szerint)
    • Tény: Ahogy erről más esett szó, az UHT tej semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelés következtében nem tartalmaz  baktériumokat, a hatrétegű kartondoboz pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Emiatt áll el hosszú ideig hűtés nélkül is.
    • Az egészségügyi hatásokkal kapcsolatos tévhitek az internetről és az orvos válaszai

    • - „A tej hizlal.“(Magyarországon a lakosság közel 60%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztás segíthet a fogyásban.)
    • Igazság: Tejfogyasztás és aktív életmód mellett csökken a test zsírszövetállománya. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg, vagyis közel 120 kcal. Egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője.
    - „A tej csontritkulást okoz.“(Magyarországon a lakosság 79%-a tudja, hogy a tej segít megelőzni a csontritkulást.)
   • Igazság: Szervezetünk nem termel kalciumot, így azt táplálékokból kell magunkhoz vennünk, szükséglettől függően naponta mintegy 1000-1200 mg mennyiségben. A tej ideális kalciumforrás, mert benne optimális arányban és jól emészthető formában van jelen a fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok, ezért a tejfogyasztás hozzájárul csontsűrűségünk és csonttömegünk megőrzéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez.
   • - „A tej elősegíti a rák kialakulását.” (Magyarországon a lakosság 84%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztással csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.)
    • Igazság: Ma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások – például a rendszeres tejfogyasztás – csökkentik felnőttkorban a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.
    • - „A tej szív- és érrendszeri betegséget okoz.“ (A magyar lakosságnak mindössze egynegyede (26%) tudja helyesen, hogy a tejfogyasztás szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.)
    • Igazság: A tej jótékony hatással bír a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. A kalcium a tejfehérjékkel együtt, valamint a magnézium és a kálium csökkentik a vérnyomást, míg a tej szfingolipidtartalma növeli a HDL-koleszterinszintet. A CLA  (konjugált linolsav) csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a D-vitamin pedig gyulladásellenes hatású, így kisebb az érszűkület előfordulása.
    • Összefoglalva a többször ismételt tényeket, a dobozos tejben a tejen kívül semmilyen adalékanyag nincs, az egészségre nem ártalmas, a hőkezelés az egészségünket védi, a frissen fejt tejet (amennyiben szigorúan ellenőrzött állatból származik) pedig még azon melegében (fél órán belül) javasolt csak fogyasztani, azt követően hőkezelni kell. Abban az esetben, ha valaki a tejben található tejcukorra (laktózra) érzékeny vagy a tejfehérjére allergiás, természetesen jobban oda kell figyelnie az étkezésére, de ezekről már korábban mi is beszámoltunk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.14 17:09:55rofilany

  azért a napi fél literes ajánlástól eléggé befosnék...

 • 2011.05.14 17:18:53robian

  ez tejipari promo
  amióta nem rohasztok az emésztőrendszeremben egy más faj által az újszülött egyedeinek táplálására kiválasztott testnedvéből azóta a bevásárlóközpont papír sorába töredékét kell elköltenem, papírzsepit egyáltalán nem veszek.
  egyebekről nem is beszélve.
  az ember anyatejet iszik a tehéntejet a borjú issza.
  emberek ne dőljetek be!
  maximum a kemény sajt az elfogadható tejből, helyette húst, halat, tojást egyetek
  (mint az ős-emberek)

 • 2011.05.14 17:24:22Savior

  Egyébként valószínűleg a joghurt is oké, mivel elő van emésztve. Paleo szempontból nyilván nem oké, de rögtön jelentkező emésztési problémát biztos nem okoz.

 • 2011.05.14 17:28:56robian

  "tejem fél évig iható egy eljárással
  csak egyre ne használd: táplálásra"

 • 2011.05.14 17:46:10degesz

  Savior: nyilván gőzöd sincs róla hogyan és hol kell megkeresni ezeket a cikkeket, de ha meg is találnád, akkor se biztos hogy értenéd. ajánlom a könyvtárakat, menj szépen és olvass utána, aztán oszd az észt. ajánlom nemzetközi dietetikus szövetségek folyóiratait, mint pl. American Journal of Clinical Nutrition

  rofilany: nem kell osszefosnod magad fél liter tejtől ha nem bírod. ha megeszel 30 deka sajtot, már több kalciumot ettél mint fél liter tejből.

  bírom nagyon, hogy olyanok ugatnak bele akik nem is értenek hozzá. bár ez mindennel így van Magyarországon. tudom-tudom, most a szendi-féle paleolit marhaság a menő, de ennek is vége lesz egyszer.

  jövőre minek fogtok bedőlni?

 • 2011.05.14 17:51:01Goompah

  "- „A tej elősegíti a rák kialakulását.” (Magyarországon a lakosság 84%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztással csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.)"

  Kivéve azt az esetet, amikor épp a tejfogyasztás idézi elő (közvetve ugyan) a vastagbélrákot. A tej vastagbélfekélyt okozhat (colitis), ami kialakulása után már nem gyógyítható, max. a vastagbél eltávolításával. A krónikus gyulladás pedig elősegíti a rák kialakulását.

 • 2011.05.14 18:01:06Goompah

  degesz:

  Már egy egyszerű iskolai házidolgozatnál elvárják, hogy megadd a felhasznált forrásokat.

  Gyanítom, hogy a szerző a megkérdezett szakemberek válaszai alapján írta a cikket. Mivel ő nem szakértő, tőle nem várható el a tudományos munkák belinkelése, de az már igen, hogy erre megkérje a szakembereket.

  Én nagyon szeretem a tejet - ill. inkább csak szeretném, mert nem tudom megemészteni. A legjobb nem az UHT-tej, annak van valami mellékíze, hanem a pár hétig eltartható ún. féltartós. Amikor nálunk még csak a savanykás zacskós tej volt kapható, Ausztriában vedeltem a dobozos tejet, ezerszer jobb íze volt.

 • 2011.05.14 18:07:50magyar bucó

  "Megismertük, hogy az UHT (Ultra High Temperature Treated) tejet kétféleképpen is gyártják. A direkt eljárás alkalmával forró gőzt fecskendeznek a tejbe, vagyis a tejet magát nem melegítik."

  De, a tejet magát gőzzel melegítik.

  "A tejet nem hígítják vízzel."

  De, a befecskendezett gőz kondenzál és víz lesz belőle. Ami bizony benne marad az UHT tejben.

 • 2011.05.14 18:25:04Goompah

  "Mit jelent a pasztörizálás?"
  "Mi a homogenizálás?"

  Nagy-nagy piros pont annak, aki ezt írta. Végre NEM pasztőrözés és homogénezés, NEM pasztőrözött és homogénezett tej.

  (Kár, hogy egy helyen azért csak becsúszott a pasztőrözés.)

 • 2011.05.14 18:26:59pillangod

  a colitist NEM a tej okozza, valamint a colitis nem egy sima fekély, hanem egy autoimmun betegség. az viszont igaz, hogy a colitisek és a croh betegek nagy része (de nem az összes) nem bírja a tejet és a tüneteik fellángolnak tőle.

 • 2011.05.14 18:27:38pillangod

  crohn betegek*

 • 2011.05.14 18:42:02akispötsch

  Én szeretem a tejet, és meg is tudom emészteni. Akkor én most beteg vagyok ?

 • 2011.05.14 18:48:08Goompah

  pillangod:

  Igazad van, rosszul írtam, nem okozza, de tudtommal elősegíti a kialakulását. Vagy ez is tévedés és keverem a tünetek fellángolásával?

 • 2011.05.14 19:06:01pillangod

  te kevered, a kialakuláshoz semmi köze, csak a tüneteken ront. :)

 • 2011.05.14 19:25:13degesz

  Goompah:

  itt van egy cikk, 6 oldalnyi további forrással a végén.
  amúgy mit jelent az hogy "Én nagyon szeretem a tejet - ill. inkább csak szeretném mert nem tudom megemészteni. "?
  Érdekes, hogy a külföldi tejnek más íze van szerinted, kíváncsi lennék rá, mert én még nem ittam külföldi tejet.

 • 2011.05.14 19:28:19degesz

  basszus én is lehagytam a linket :D

  [link]

 • 2011.05.14 19:33:59Selmo

  Fizetett hirdetésünket olvashatták.

 • 2011.05.14 19:41:19Goompah

  pillangod: Köszönöm az infót, megjegyzem. :) Egy hülyeséggel kevesebbet hordok a fejemben.

  degesz: Nem van, hanem volt. Régebben nálunk csak zacskós tejet lehetett kapni (a műízű UHT mellett), ami elég gusztustalan volt. Gyakran valami savanykás (nem savanyú, csak hasonló, nem tudom mihez hasonlítani) íze volt még frissen is, a zsír kicsapódott a zacskó belső falán, de más nem lévén abból ittam meg a magam napi egy-másfél literjét.

  Ausztriában meg ismeretlen volt a zacskós tej, a dobozosnak meg olyan íze volt, mint most is nálunk. Egészen más, sokkal jobb. (Lehet, hogy a zacskós íze közelebb állt a friss tejéhez, életemben egyszer ittam frissen fejt tejet, annak kicsit szúrós illata-íze volt.)

  A mondatom meg azt jelenti, hogy a mamaszkorom óta hasmenst kapok a tejtől. Pedig korábban nagyon szerettem. Most is szeretném, de a hasmenést jobban utálom.

 • 2011.05.14 19:41:32Lensver

  pillangod:

  Mivel nem tudni, hogy mi okozza a krónikus gyulladásos bélbetegségeket, így az sem zárható ki, hogy esetleg bakteriális eredetű (ugye a gyomor és nyombélfekélyről is sokáig nem derült ki hogy 95%ban egyetlen baktérium okozza). Ebből egyenesen következik, hogy esetleg az arra érzékenyek a tejjel viszik be ezt a baktériumot, hiszen azt tudjuk, hogy a gyulladásos bélbetegségek tüneteivel megegyező betegséget (Paratuberculosis) egy baktérium (MAP) okoz a szarvasmarháknál. Így kerek az állításod :)

 • 2011.05.14 19:50:27pillangod

  nézd 14 éve crohn beteg vagyok és soha senkit nem érdekelt a crohn előtti tejfogyasztásom, így nem hiszem hogy a tejjel vinnéd be a baktériumot, ami esetleg okozhatja, miközben senki nem tudja mi okozza. szóval valljuk be igen-igen kicsi az esély arra, hogy a tejnek köze lenne hozzá. :)
  ja, és soha nem voltam érzékeny a tejre, mindig is imádtam. :) és persze, semmi nem zárható ki, amíg senki nem tud semmit :P

 • 2011.05.14 19:54:21Elstron

  "tejfogyasztás és aktív életmód mellett csökken a test zsírszövetállománya. " - sőt, simán csak aktív életmód mellett is csökken. Vicc ez a mondat...

 • 2011.05.14 20:05:33Lensver

  pillangod:

  Jómagam "csak" 5 éve szenvedek ettől a betegségtől, és nyugodtan utánanézhetsz, folynak kutatások ebbe az irányba is. Hozzáteszem a saját orvosom nem osztja ezt a véleményt (mármint, hogy a MAP meg a crohn összefügg). De ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a Helicobacter pylori és a gyomor/nyombélfekély összefüggését a 80as évek elején felfedezték, az orvostudomány mégis csak a 90es évek végére fogadta el az állítást, és az illető orvos csak a 2000es évek elején kapott Nobel-díjat a felfedezéséért. Nyilván ha te is szenvedsz ettől a betegségtől akkor nem kell neked magyaráznom, hogy minden ki szalmaszálba kapaszkodik az ember, hátha... Kitartást neked (is) a nehezebb napokra.

 • 2011.05.14 20:08:12Lensver

  Amúgy érdekes módon nekem sem volt semmi bajom a tejjel soha, csak mióta megjelentek a Crohn első tünetei azóta nem vagyok jól tőle. Viszont a tejtermékekkel semmi problémám. A kalciumot meg megpróbálom ásványvízből pótolni tej helyett. Eddig lekopogom a labor szerint sikerrel :)

 • 2011.05.14 20:35:20nov2016

  A cikk címére reagálva, az UHT tejet csak simán nem bírom meginni. Van vmi mellékíze.
  A normál zacskós, dobozos, flakonos friss tejet viszont nagyon szeretem.

  Érdekes hogy a feleségem pl. nem érzi a két fajta között a különbséget. De én becsukott szemmel is bármikor megmondom melyik-melyik (valójában az egyiket kiköpöm, a másikat meg megiszom). :)

 • 2011.05.14 20:40:32mildi

  gondolom, akik teleszájjal emlőváladékoznak, azok nem esznek meg egy szelet cheesecake-et, vagy egy tortát vajas/besameles krémmel töltve sem.
  nem szereted, nem eszed. de ne szakérts!
  én meg nem tudom megemészteni az ananászt (sem :( ). oszt még sem oltok ellene habzó billentyűzettel.

 • 2011.05.14 20:57:04retinax

  "Azt is hozzá tette, hogy könnyen és jól emészthető táplálékról van szó". Nem, sajnos a legtöbb felnőtt már egyáltalán nem rendelkezik a laktózt lebontani képes enzimmel.
  Ez a cikk nyilván egy tejipari pr., amivel semmi baj nincs, de azért az újságíró egy kicsit utána nézhetett volna a dolognak, mondjuk a kontra érveknek.

 • 2011.05.14 22:09:00Anti Anyag

  A helicobacter pylorit az okozza, ha az étkezés körülményei nem tiszták. Több év kell ahhoz, hogy tüneteket okozzon.

  Én rendszeresen iszom tejet, ráadásul nagy nyári melegben, ha nem ihat az ember sört, szerintem a tej a leghatékonyabb üdítőital. Kánikulában ott a bolt előtt lehúzok egy litert.

  Csak a legmagasabb zsírtartalmú tejet iszom, mert szerintem azok a legfinomabbak.

 • 2011.05.14 22:26:16Goompah

  kéne egy nick:

  "Goompah:
  Na ja, az orvosok szerint véd a rák ellen, erre jön egy hozzád hasonló, netes rémhírekből tájékozódó hülye, és minden alap nélkül előáll azzal, hogy "de rákot okoz".

  Nálad agyrákot, baszd meg.
  Illetve bocs, azt nem ahhoz agy is kéne.

  Itt orvosok nyilatkoznak az általad is terjesztett hülyeségről (egyebek mellett):"


  :D

 • 2011.05.14 22:30:58Goompah

  retinax:

  "Nem, sajnos a legtöbb felnőtt már egyáltalán nem rendelkezik a laktózt lebontani képes enzimmel."

  Ráadásul ez attól is függ, milyen népcsoport génjeit örökölted. Az ázsiai géneket hordozók nagyobb arányban nem bírják megemészteni a tejet felnőtt korukban.

 • 2011.05.14 22:33:51kokokoko

  Én nem sokat értek a dologhoz bevallom, de két dolgot biztosan tudok:
  1. az emberek eddig is itták, ha közvetlenül a tőgyből, még melegen, ha pasztörizálva (vagy pasztőrözve, hogy senki ne kössön bele) ha máshogy...egy egészséges szervezettel rendelkező embernek nem okoz gondot. (egyetlen gondom a kálcium és kálium túltengés a véremben, de az csak a csontozatom erősségét segítette elő. doktor úr gratulált)
  2. Dobozos tejből NEM lehet túrót csinálni, házi tejből LEHET. (gondolom nincsenek benne meg azok a baktériumok amik elvesznek a forralásnál + a zsírtartalom kevesebb) ---> tehát jobban szeretem a házi tejet, mint a boltit mert isteni túrós buktát lehet belőle csinálni

 • 2011.05.15 04:48:10ColT

  Hej, haj, valamelyik tejkombinát megunta, hogy népszerűsödik a tehéntej, rendelt egy műanyagtej népszerűsítő cikket? Gááz!

 • 2011.05.15 07:21:34_iMaginer_

  Gondolom, mézet se együnk, mert azt meg rovarok táplálására készítik.

 • 2011.05.15 08:28:50Ezres Klub

  Én naponta megiszom fél liter 3,5%-os tejet, és semmi bajom nincs, nem hízom meg, nincs gyulladásom. Szerintem az a lényeg, hogy a lúgos és savas kémhatású ételek egyaránt jelen legyenek az étrendben, akkor nem keletkezik gyulladás a szervezetünkben.
  Ráadásul sokkal jobb tejet inni, mint szénsavas üdítőket, kólát vagy szörpöt.

 • 2011.05.15 08:52:24Cyr

  A kistermelőnek nincs pénze reklámra meg piackutatásra. Erről szól a dolog.

  No meg nagyjából arról, ami pár éve forrt a margarin kontra vaj vitában, ha még emlékeztek rá. (Mára már ott sem a margarint dicsőítik, sőt) Kevesebb bolti tejet iszunk - és most Tetra Pak szempontjából édes mindegy, hogy a megnövekedett árak, vagy a lassacskán egyre inkább tért hódító házitej-fogyasztás miatt. Nem az egészségünk érdekli ezeket az embereket, hanem a még több nyereség realizálása. A cikk áltudományba burkolt reklám, ami bőven alkalmas megtévesztésre.

  Egyébként pedig nem iszunk bolti dobozos tejet. Házi tejet iszunk, magunk forraljuk, a legegyszerűbb indok erre az, hogy a dobozos sz@r, az íze pedig meg sem közelíti a házi tejét.

 • 2011.05.15 10:02:57Ridget

  "Puszta babona a tej értékéről vallott nézet, de annyira meggyökeresedett, hogy szinte lehetetlen megingatni." Gandhi

  "Vannak bizonyos tradíciók, amelyek oly mélyen beivódtak a társadalom tudatába, hogy felülvizsgálatuk közel azonos a szentségtöréssel. Ezeknek a szent és sérthetetlen dolgoknak egyike a tej, melyet olyan féltő gonddal óvnak, hogy vele szemben bármilyen állítást kétkedve fogadnak."
  dr. A. M. Thrash

  olyan régóta sulykolják az emberekbe, h a tej egészséges, h sokan teljesen kikelnek magukból ha felvetődik, h nem egészen biztos az . . .
  A tej nem az a tökéletes táplálék, amit eddig annak hittünk; sem a felnőttek, sem a gyerekek számára. A rengeteg betegség, melynek kiváltó oka a tej, azért keletkezik, mert a tejfogyasztás nem természetes. Az ember az egyetlen olyan emlős, aki felnőtt korában is tejet fogyaszt, ráadásul más emlősfaj tejét!

 • 2011.05.15 10:15:03Ridget

  A tejben - a tehenek külön hormonkezelése nélkül is - természetes módon előfordulnak növekedési hormonok (IGF-1, -2), amelyek a kisborjú növekedését szolgálják. Ezek igen erős hatású anyagok, koncentrációjuknak egészen kismértékű növekedése is sejtburjánzást válthat ki.
  A tradicionálisan tejet nem fogyasztó kultúrákban, sokkal alacsonyabb a daganatos megbetegedések száma.

 • 2011.05.15 11:04:44magyar bucó

  Ridget:
  "Az ember az egyetlen olyan emlős, aki felnőtt korában is tejet fogyaszt, ráadásul más emlősfaj tejét!"

  Persze, ez az egyetlen faj, amelyik hozzá tud jutni.
  Ha az ember ad neki, akkor a süntől az oroszlánig bármi szívesen fogyasztja.

 • 2011.05.15 11:05:47magyar bucó

  Ridget:

  "Ezek igen erős hatású anyagok, koncentrációjuknak egészen kismértékű növekedése is sejtburjánzást válthat ki."

  Igen, ezért rákos minden gyermek. :DDD

 • 2011.05.15 11:55:40Ezres Klub

  A mi macskánk tejet ivott, semmi baja nem volt.

 • 2011.05.15 14:18:44retinax

  Kéne egy nick: igen, tudom az enzim nevét, csak irrelevánsnak találtam.
  Ez a vita egyébként annál is fölöslegesebb, mivel aki eddig itta a tejet, az ezután is issza majd (nyilván képes megemészteni), aki meg nem itta, mert nem bírta a szervezete, vagy utálja, az eztán se fogja meginni. Lehet érvelni pro és kontra, de semmi sem fog változni.
  Vagyis aki gyerekkorában nem ivott tejet, így felnőttként nem tudja megemészteni, az egy pr cikktől nem fog kedvet kapni. Így jó lesz?
  Vagy jól van, mindenki győzzön meg még egy embert, aki eddig elvi okokból ivott/nem ivott tejet!

 • 2011.05.15 20:59:06Olbrin Joachim

  Javaslom a kőkorszaki étrend híveinek, hogy válasszanak a diétához korabeli orvosi eljárásokat is, pl. koponyalékelést, közlekedjenek mezítláb, imádják a felkelő Napot Stonehenge-ben, valamint verődjenek nagycsaládi hordákba. Ja, és néha kőbaltával vívjanak meg a kardfogú tigrissel egy kis bushmeat érdekében.

 • 2011.05.15 22:08:29rofilany

  Ridget: "Ezek igen erős hatású anyagok, koncentrációjuknak egészen kismértékű növekedése is sejtburjánzást válthat ki.
  A tradicionálisan tejet nem fogyasztó kultúrákban, sokkal alacsonyabb a daganatos megbetegedések száma."

  egyrészt nem hinném, hogy a tejjel áll összefüggésben, másrészt pedig a sejtburjánzás marhára nem daganatos megbetegedést jelent...

 • 2011.05.16 02:23:18kéne 1 nick

  Anti Anyag:
  Kiváló módszered van vesekőképzésre.
  A tej ugyanis nem ital. Pláne nem üdítő.
  A tej étel.

  Ezres Klub:
  Lásd fent.

  kokokoko:
  A kálcium valójában kalcium, a-val, nem á-val.
  Tudom, mostanában a sok műveletlen hülye kálciumnak ejti a tévében-rádióban is.

  Túrót semmilyen tejből nem lehet csinálni. Aludttejből lehet (lassú tűzön fel kell főzni).
  De a dobozos tejek nagy része megalszik (kivéve az UHT-k), a zacskós tejek is szinte mind.
  Szóval túrós buktának inkább vegyél kész túrót, met a te tudásoddal sok minden lesz a tejből, de túró nemigen. :-)

  Cyr:
  Hát ha felforralod a házi tejet, pont olyan íze lesz, mint a boltinak.
  És a dobozos tejek közt is van friss tej, teljesen ugyanolyan ízzel, mint a házi tej.

  Ridget:
  A fejni idézetek csak arra tanulságok, hogy egyébként okos vagy annak vélt emberek is mondanak olykor oltári nagy baromságokat.

  Egyébként ha nem lenne akkora baromság, amit írtál, amekkora, akkor minden gyerek rákos lenne, mert növekedési hormon az anyatejben is van.

  Arról ne is beszéljünk, hogy a tejet nem fogyasztó társadalmakban mennyi az átlagéletkor. És a rák általában nem a tizen- meg huszonévesek jellemző betegsége. Ezekben a társadalmakban csontritkulás is ritkán fordul elő. Egyszerűen nem érik meg azt az életkort.

  Szóval te is a rémhír- és babonaterjesztő barmok társaságába tartozol.

 • 2011.05.16 09:50:04kukucs2

  Tobben irjatok, hogy a tejet a termeszet egy masik allatfaj utodjainak taplalasara talalta ki....nos, a novenyek egyes reszeit meg arra, hogy fotoszintetizaljanak, tapanyagot raktarozzanak el benne vagy szaporodjanak veluk (magok)....es ezt el lehetne mondani minden egyes tovabbi elelmiszerunkre, mert egyiken sincs cimke azzal a szoveggel, hogy 'kizarolag emberi fogyasztasra'!

  Ugyanakkor nekem se tetszik ez a hangos propaganda a tejipar reszerol: nem hiszem, hogy gyaripari korulmenyek kozott tartott tehenek teje valoban egeszseges. Tele van stressz es novekedesi hormonokkal, illetve antibiotikumokkal. Es egy rakas egyeb dologgal, amirol nem tudunk (talan jobb is!).

  Ja, es egy erdekes link a tejrol es a tejiparrol: www.milksucks.com

 • 2011.05.16 12:45:28romaniarulez!

  Ez a cikk egyértelműen promó, ami undorító. Nem tom, a velvetnél kiket fizetnek le azért, hogy ilyen cikkeket leadjanak. Az meg, hogy azt sugallják, hogy a bolti hipersteril tej frankóbb mint a házitej, tiszta hányinger. Ha tehetem, én is házitejet iszom, bár itt az V. kerületben elég kevés tehenészet van, de nem lehetetlen a dolog :) Sőt, mondok mást, Romániában bivalytejet is iszom néha, ha tehetem, az sokkal zsírosabb. Indiában pedig jaktejből készült sajtot is ettem. Förtelem, mi? :)

  Az, hogy a tej jó, egy sokezer éves tény. Ha nem lenne jó, annak idején az ember nem kezdte volna el inni. Vagy nem pont a tehénét/juhét/tevéét. (Olyan, mint a kamilla tea: egyszer véletlenül rájöttek, hogy jó hatása van, aztán azóta isszuk. Pedig egyesek szerint nyilván az is tele van méreganyaggal, jövő héten majd talán a Herbária fog egy ilyen "tényfeltáró" cikket megjelentetni ezen a fizetős oldalon...)

  Szkeptikusok mindig vannak, biztos vagyok benne, hogy sokak szerint a Föld valójában lapos, Gagarin nem is járt az űrben, és Jézus magyar volt. Ezt tudomásul kell venni, meg kell az ilyeneket hallgatni, aztán inni egy sört és letojni. Vitatkozni nem érdemes.

 • 2017.02.03 09:11:18Prednizon

  Nem tudom sokaknak mi itt a problémája a tejjel. Az UHT tartós tej is ugyanolyan egészséges, mint a forralt friss tej. Egyedül aludt teje nincs:

  [link]

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta