#ÉLETEM

A média is felelős azért, hogy kevesebben szülünk

2010. július 22., csütörtök 20:05 |

Annak ellenére rohamosan fogy hazánk lakossága, hogy a szülőképes korú nők aránya nagyobb, mint korábban volt. Kevesen szülnek, sokan pedig fiatalon halnak meg. A családalapítás egyre későbbre tolódik, és ebben a szakemberek szerint a média felelőssége is jelentős. A népességfogyás közös ügyünk. Ezért elindult Budapesten az ország legnagyobb népességszámlálója. Sajnos épp visszaszámolunk.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a cselekvés utolsó órájában vagyunk, épp ezért a magyar népesség fogyásáról sajtóeseményt tartottak. Áprilisban még 7000-rel több, mint 10 millióan voltunk, a sajtótájékoztató végén 10 millió 3 226-ról 3 224-re váltott a népességszámláló kijelzője.

Kevés Ratkó-unoka szül

Napjainkra megváltoztak a gyermekvállalási szokások, erről már korábban a Generali kutatása alapján is beszámoltunk. Míg egykor a fiatalok korán házasodtak, majd az esküvő után 1-2 éven belül általában megérkezett az első gyermek is, addig a mai fiatalok 5-6 évvel később gondolnak tartós párkapcsolatra és családalapításra, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt.

Manapság ugyanis annak ellenére csökken hazánk lakossága, hogy a szülőképes korú nők száma nagyobb, mint az elmúlt években. Jelenleg a 30-as életéveinek közepén jár az a 1974-78-ban született, legnagyobb létszámú generáció, akiket a demográfusok Ratkó-unokáknak neveznek. (Ők az 1950-56 között született – az akkori népesedéspolitikai intézkedések következtében nagy létszámú – generáció, az ún. Ratkó-gyerekek gyerekei). Az elmúlt 10 év alatt például a 31-40 éves gyermektelen nők száma közel 80%-kal emelkedett.

Addig halogatunk, míg végül nem szülünk

Pongrácz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgató-helyettese, hangsúlyozta, hogy a 35-36 évesek 30 százaléka nem azért él még mindig gyermektelenül, mert ez szerepelt a terveiben, hanem azért, mert a halogató taktika következtében a párok nagy részénél végül nem realizálódnak a gyermekvállalási tervek. Mindemellett az együttélés struktúrája is megváltozott. Sokan házasság helyett élettársi kapcsolatban élnek, de egyre többen vannak olyanok is, akik egyáltalán nem találják meg párjukat a családalapításhoz.

Az első terhességet tehát egyre többen halogatják, miközben egyre többen érzik úgy, hogy kifutnak az időből, ha rövid időn belül nem sikerül teherbe esniük. A halogatás következménye végül, hogy többségében biológiai okokból nem sikerül megvalósítani ezeket a késői gyermekvállalási terveket.

Nem tudatos gyermektelenség

A szülés késői életkorra való kitolása, a fogamzóképesség csökkenésével is együtt jár. Idővel egyre magasabb a sikertelenségi kockázat. Így a valós gyermekvállalás elmarad a tervezett gyermekszámtól, és az eredeti terveik ellenére gyermektelen, illetve egygyermekes nők arányának növekedése várható.

Egy francia demográfus számításai szerint, egy egészséges nőnek 30 éves korában 75%-os esélye van arra, hogy egy év alatt teherbe esik, 35 éves korban ez az arány már csak 66% körül van, 40 éves korban pedig 44%.

Ráadásul idősebb korban a sikeres fogamzások egyre nagyobb aránya jár magzati halálozással, vetéléssel, vagy halvaszületéssel, és bizonyos gyermekeket érintő betegségek kockázata is jelentősen nő az édesanya életkorával párhuzamosan.

40 évesen mondunk le a gyerekről

A gyermeket tervezők közül sokan a hosszú sikertelenség miatt önként mondanak le a terveikről még a biológiai határ elérése előtt. Vagy azért, mert úgy érzik, hogy elértek egy életkori határt (nálunk ez jellemzően a 40 év), amely után egészségileg túl kockázatosnak vagy társadalmilag nem elfogadottnak érzik a gyermekvállalást. Vagy bizonyos események bekövetkeztével (például egy munkahelyi kinevezéssel, külföldi áthelyezéssel) bezárul az a rövid életszakaszuk, amelyben összeegyeztethetőnek érezték a karriert és a gyermekvállalást.

Családbarát munkahelyet!

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének célja, hogy felhívja a figyelmet az 1981 óta tartó népességcsökkenésre, és megfordítsa a trendet. Noha ők az ügy érdekében már tevékenyen kivették részüket, most létrehozták a Magyar Anya- és Családvédelmi Programot.

Az egyik ilyen megoldásra váró feladat szerint, a munkahelyeket kell családbaráttá tenni. A távmunka, és részmunkaidős foglalkoztatás, a munkahelyen belüli gyermekbarát sarok kialakítása, stabil és biztonságos környezetet teremthetne a szülőknek, és ösztönözné az első gyermekvállalást.

Azonban figyelmeztetnek, hogy nem csak a születések ösztönzésében kell gondolkodni, hanem az értelmetlen halálozások csökkentésén is dolgozni kell. Ezért a védőoltások rendjének kidolgozása a másik fontos feladat, amely legfőképpen az anyák és a gyermekek védelmét jelentené. A cél, hogy olyan betegségekben ne halhassanak meg emberek, amelyek ellen már létezik védőoltás.

A média felelőssége

Jelenleg közel 10 %-os a nem tudatos gyermektelenségi arány. Előrejelzések szerint jelentősen megnő a közeljövőben azon nők aránya, akik saját korábbi terveikkel ellentétben végképp gyermektelenek maradnak. Ez főleg a már említett 1974–78-as nagy létszámú generációt érinti. Ők ugyan, nem tudatosan döntenek a gyermektelenség mellett, az őket követő generáció számára már életmódmintaként szolgálhat a gyermektelen nők életformája. Vagyis elterjedhet a tudatos gyermektelenség, mint választható életforma-opció .

Pongrátz Tiborné a bulvármédia felelősségét is hangsúlyozza a késői gyermekvállalás példakövetésében: „A bulvárlapokban gyakran olvasni arról, hogy egy színésznő negyvenvalahány évesen szült gyereket, mert még elég fiatalnak érzi magát a gyerekvállaláshoz. Az emberek pedig ezt követendő mintának tekintik- 'ha neki is sikerült, nekem miért ne sikerülne majd alapon'. Pedig nem ez a normális. Tudatosítani kellene az emberekben, hogy nem ugyanaz huszonéves korban szülni, mint negyven évesen, és akkor még a vetélésekről, komplikációkról, a gyermek fejlődési rendellenességeiről nem is beszéltünk.

A nyolc osztályos általános iskolai végzettségűek még mindig nagyon fiatalon vállalnak gyereket, tehát főleg az érettségizett és diplomás nők figyelmét szeretnénk elsősorban felhívni. Ha bekövetkezik a megjósolt 20-30 %-os gyermektelenség, pláne egy materializálódott társadalomban, ahol a gyermektelenség-legfőképp anyagi-előnyei is könnyen felsorolhatóak, és ez értékké is válik majd, akkor ezen már borzasztó nehéz lesz változtatni. Ma még a társadalom úgy áll hozzá, hogy nagyon rossz annak, akinek nincs gyereke. Ha ez megváltozik, s kialakul egy új értékrend, akkor könnyen követendő példává válhat. Ennek következménye pedig beláthatatlan.”

Óránként kettővel kevesebben vagyunk

Hazánk legnagyobb népességszámlálója tehát elindult. Egy hónapon át bárki megnézheti a Podmaniczky térről a Bajcsy Zsilinkszky út egyik házfalára felfüggesztett szerkezetet, ami azt mutatja, hogyan csökken óránként két emberrel Magyarország lakossága.

A program elindítói a www.fogyamagyar.hu honlapon várják a további javaslatokat a demográfiai krízis mérséklésére.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.22 21:51:20Rókakígyó

  Érdemes volt a KSH vezetőjét kirúgni. Kiderült végre, h miért csökken a szám, de szerencsére még mindig többen vagyunk 10 milliónál, még akkor is, ha nem. ÉS a legfontosabb: szaporodásra fel! Neveljük gyermekeinket nyomorban!

 • 2010.07.22 23:12:29Pista bá

  Zsírvezér megmondta.

  Innen fogva minden további hsz egy merő szófosadék.

 • 2010.07.23 01:15:26kyanzes

  Mondjuk proli környezetben ez pont hatékony megoldás, mivel így a gyerek is hamarabb örökölhet, és talán elkerülheti az életen át tartó hitelezést nagyságos gazduraméktól.

  Lassan ideje már egy második szovjet forradalomnak. Cári időkben is megmosolyogták az ilyen kijelentéseket, aztán mégiscak elsüllyedtek pár tízmillióan a gulágon. Van ez így.

 • 2010.07.23 04:32:57mafos

  Igen. remélem a te nyugdíjadat a mostani cigány kisgyerekek fogják befizetni az államkasszába.
  Megjegyzem sokan vannak akiknek nem jön össze a mai világban általános stressz terhelés és egyéb hormonháztartást felborító hatások miatt. A média csak hab a tortán.

 • 2010.07.23 06:03:06misszlemon

  Gratulalok magamnak, hogy ebben az orszagban ilyen velemnnyel vannak honfitarsaim.
  Csatlakozom mafos-hoz:
  fizessek a mai cigany kisgyerekek a nyugdijadat, es ne a Jakupcsek gyerekei. Sajnalom, hogy az O nevet kell hasznalni erre az alpari eszmecserere, de errol van szo.
  De miert is kell igy beszelni? Es miert igy? Ezt senki nem moderalja?

 • 2010.07.23 06:53:01pnegyesi

  Öööö, hogyan jön ide pont Jakupcsek Gabriella, akinek harmadik gyermek pont, hogy a cikkben említett határvonalon bőven túl született????

  Amúgy picit csapdahelyzetet érzek: a munkahelyeken minden kézre szükség van, mert egyre kevesebb járulékfizető tartja el az országot. Másrészről meg jó lenne olyan helyzetet teremteni, hogy megszülethessen a jövő generációja. Én nem látom ebből a kiutat, de biztosan vannak nálam okosabbak.

 • 2010.07.23 07:35:33Mezei ZsúrLó

  nagyon ráment a divány erre a fogyik a magyar témára. tuti valami fideszes támogatásra gyúr.
  Igaz ez??

 • 2010.07.23 08:06:02DocBulywood

  Orbitális hazugság, hogy fogy a magyar. Ez nem igaz, nem fogy, ellenkezőleg, burjánzik, csak Bp-ről nem látni Borsodba, meg Szabolcsba. Ott nyakra-főre naponta 8-10 darabbal lekölykeznek, tehát szaporodnak, újratermelik a nyomort.

  Akinek nincs pénze, az ellik, akinek van, az élvez. A kettő nem ugyan az.

 • 2010.07.23 08:36:08bring

  Fogy a magyar? Hiszen "odafent" minden erőfeszítés erre irányul!
  Nyomorba pedig ép eszű ember nem szül.

 • 2010.07.23 09:00:18plimplim

  Nem értem, hogy mi itt a kérdés? Egyszerűen szembe kell nézni már végre azzal a ténnyel, hogy Magyarország rossz gazdasági helyzete, ebből következőleg az emberek kilátástalan helyzete, az elhibázott lakhatási politika és ebből következőleg a tűrhetetlen eladósodottság, a foglalkoztatási bizonytalanság, a nagy arányú munkanélküliség, az elhelyezkedési lehetetlenség, az európai átlaghoz képest alacsony bérek, de az európai átlaghoz képest magas rezsiköltségek, a a perspektívátlanságból adódóan a fiatalok külföldre vándorlása, a gyermek vállalást (meg a többit) segítő szociális háló majdnem teljes hiánya az oka a népesség fogyásának per pillanat. Egyébként én azt láttam a munkahelyemen, hogy akit jó zsíros fizetésű beosztásba vetett a sors kegye, az mindjárt, vagy majdnem mindjárt elkezdett szaporodni, ezért nyilvánvaló sztem, hogy a financiális biztonságérzet növeli a gyermekvállalási kedvet. Hát ennyi, mert ilyen egyszerű...

 • 2010.07.23 09:43:33haligali

  ó hát egy csomó minden felelős egyszerre: az elhibázott politikák, az alacsony bérek, bizonytalanság, és még a média is.
  A fiatalok mit látnak? (és nekik az elején a médiából ömlő szenny fontos - tisztelet a kivételnek) Legyünk celebek, "sikeresek", éljünk élvezetekkel teli, pénzben bővelkedő életet...más nem számít.
  Tanulni? Dolgozni? Hosszú távon befektetni az energiát vmibe? Minek??? Az nem cool. Szerencsére sok kivételt ismerek, de sajnos sokuk már elhagyta az országot, hogy elkezdhessék az életet (munka, lakás, család), és ne a szüleik nyakán éljenek (igen, akár 2 diplomával is gipszkartont szerel, vízvezetéket javítít, ácsol, stb - mert ott megfizetik és még le se nézik a jó szakembereket)

 • 2010.07.23 11:10:55AutosVilli

  Akkor 67,5 nap múlva már nem leszünk 10millióan!!
  Ha jólszámoltam.

 • 2010.07.23 11:18:41Klaudia20

  Nagyon helyes, hogy ha fogyunk. Bár kétlem, hogy ez így lenne, mert míg a "normális", megfontolt ember egy vagy kettőnél többet ritkán szül, addig a sok mocsok fialja, így pótolva a hiányt! Ezek nem veszik figyelembe azt, hogy el is kell tartani valamiből őket. Nálunk úgy van, hogy a fele várja az önkormányzatnál a segélyt, míg a másik fele már a kocsmában költi el,és a gyereknek nem veszi meg az 50 ft-os csokit sem.
  Az iskolában is elveszik más ennivalóját meg ceruzáját, stb-t, mert nekik nincs rá! Majd sajnálom őket ha lesz időm!

  Be kellene vezetni itt is a születésszabályozást mint Kínába,csak annyi különbséggel, hogy max. két gyerek, ha többet akar az illető akkor tartsa el úgy ahogy akarja!

 • 2010.07.23 11:38:50dunyabi

  és ebben az abortuszok is bennne vannak????

  mer' menjetek csak be pl: az István Kórházba, ahol standra módon van fenntartva 3 hatágyas naponta azoknak az abortuszosokank akik már szültek!!!!!! ..és mindig tele van! Nagyüzem: reggel bemész, felvisznek, kiveszik, leviszenk, viszik a következôt, este mehetsz haza!

  Csak a 20.000 Ft-os csekket kell érte befizetni, anélkül nem megy!!!!
  Számoljatok utána hogy miyen bevétel ez az államnak, mert bizos nem csak Bp-en vannak nôk, akik úgy gondolják: IDE BAKKER? MINEK MÉG EGY?

 • 2010.07.23 12:02:48szanna

  Az édesanyámék öten voltak testvérek, közülük négy lány. Arra nevelték őket, hogy minél hamarabb menjenek férjhez, mert a nagyapámnak terhére voltak. A legidősebb két nővér az első szerelméhez ment hozzá. Az egyik nagyon megszívta, a másik kevésbé. Anyám ugyan nem az első pasihoz ment hozzá, de "szerencsés" választottja (az apám), alkoholista volt már akkor. Elég hamar kiderült mekkora a baj (első emlékem két évesen, hogy anyám altat, apám ránk borítja a fürdővizet részegen, mert zavarta anyám dúdolása), de a nagyapám világossá tette a lányai számára, hogy nincs visszaút, egyék meg amit főztek. A negyedik lány későn ment férjhez, hamar elvált, ő járt a legszerencsésebben, így utólag.
  Nekem már van két gyermekem, de ahogy elnézem a hajadonokat a generációmból, többnyire nem anyagi indokból nem szültek, hanem azért mert nem találták meg a párjukat, akivel családot alapíthatnának. Nem mennek bele akármilyen kapcsolatba, mint anyámék generációja, elvárásaik vannak. Olyanok amelyek a 60 évesek generációjában is megvoltak, csak elfolytották, mert nem akartak pl. 27 évesen vénlányok lenni (pl. a legfiatalabb nagynéném emiatt ment férjhez). Akkoriban szégyen volt nem férjhez menni, vagy elválni, takargatták a családi szennyest. Ma pedig ezt már nem kell eltürni...
  Szerencsés vagyok, hogy megtaláltam az igazit, de férjhez nem mentem. Képtelen lennék örökre/halálig magamhoz kötni egy férfit...

 • 2010.07.23 12:04:12szanna

  ...elfojtották, eltűrni...

 • 2010.07.23 12:16:28tóparti látomás

  Szívesen szülnék nem egyet hanem gyereket is, de ehhez szükséges egy partner is.
  Nemcsak a lányokat kell hibáztatni, a férfiakon is sok múlik!!

 • 2010.07.23 12:17:31tóparti látomás

  bocsánat kimaradt: "hanem három gyereket is"

 • 2010.07.23 13:24:05margaritt

  Az első fiamat 30 évesen szültem, de ha előre tudom, hogy ez mivel jár, tuti, hogy évekkel későbbre halasztom a gyerekvállalást. Hogy miért?

  Egy gyerek igenis nagy megterhelés (amellett, hogy imádnivalók), amire az én generációm többnyire nem készült fel. Anyagilag, fizikailag, lelkileg igénybe vesz, és a gyerekkel való törődés, a vele kapcsolatos feladatok még mindig 90%-ban a nőkre hárulnak, emellett azonban még - részben a média által sugallt sztáranyu-kultusz további elvárások is vannak velük szemben: bombanő, sikeres karriert építő, független, aktív, fiatalos nő. Ez persze nincs összhangban a valós lehetőségekkel:
  1. Az átlagember, szülői támogatás nélkül nagyon nehezen, és sokára tud eleve olyan egzisztenciát kiépíteni, olyan feltételeket teremteni, ahol felelősségteljes ember gyereket nevelhet.
  2. A párkapcsolatok nem olyan stabilak, mint korábban.
  3. Egy nő szülés után kiszolgáltatott helyzetbe kerül, a munkahelye többnyire vagy rövid idő után várja vissza teljes munkaidőbe, vagy már egyáltalán nem számol. Az előbbi hátránya, hogy a bölcsődés férőhely nem garantált, és kevés a közel lakó, segítőkész, egészséges és nyugdíjas nagyszülő, a bébiszitter pedig drága. Emellett sok nő szerint (szerintem is) egy 6 hónapos, 1 éves gyerek még kicsi ahhoz, hogy napi 9-10 órát távol töltsön az anyjától. Biztos van olyan, hogy minőségi idő, de én el nem tudnám képzelni, hogy szilárd és meghitt kapcsolatot építsek a gyerekkel úgy, hogy hét közben csak percekre látom.
  A második esetben pedig egy kisgyerekes anyukát nem szívesen alkalmaz senki, még akkor sem, ha alacsonyabb szintű munkára jelentkezik szolid munkabér-igénnyel.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta