EGÉSZSÉG

Védi az egészséget az új biciklinyereg, mégis félnek tőle

2011. július 5., kedd 16:30

Egyelőre csak rendőröknél rendszeresítették azt az orr nélküli nyerget, ami nem akadályozza a nemi szervek vérellátását, és nem okoz egészségügyi problémákat. Az orvosok szerint is jó hatása van, mégis csak azok próbálják ki, akiknek muszáj.

Fotó: Giacomo Bartalesi
Fotó: Giacomo Bartalesi

Az újdonságtól való félelem, a régihez való ragaszkodás, vagy a szégyenlősség is oka lehet annak, hogy eddig nem nagyon tudtak elterjedni azok a bicikli nyergek, amik hosszú távon nem okoznak szervi problémákat.

Veszélyben a potencia

A túl sok biciklizés és a különböző nemi szervi problémák közötti összefüggésről tanulmányok százai készültek. A sok időt nyeregben töltő férfiak nemcsak nemzőképességüket, de potenciájukat is veszélyeztetik: a hagyományos, orros nyereg kialakítása ugyanis olyan terhelésnek teszi ki a szóban forgó területet, amire az nincsen hitelestíve. Ezeknél a nyergeknél ugyanis a testsúly nem oszlik el a medence csonton (mint amikor rendes széken ülünk pl.), hanem a terhelés a láb közötti, lágyabb részekre esik. Márpedig  azok a részek nem arra vannak kalibrálva, hogy a testsúlyunk 25-40%-át megtartsák, úgyhogy a lágyrészek oxigénellátása igen hamar drasztikusan, mintegy nyolcvan százalékkal csökken. Ennek következményeképpen a napi több órát biciklizőknél nem ritka az erekciós probléma, illetve teljesen általános az erekció rövidebb időtartama.

A nőknél is gondot okoz a sima nyereg

A nyergek által okozott egészségügyi problémák nemcsak a férfiakat érintik: Dr. Marsha Guess és Dr. Kathleen Connell, a Yale egyetem urológus-nőgyógyászai egy kutatás során úgy találták, hogy a bicikliző nők hatvan százaléka számol be a nemi szervekben jelentkező fájdalomról, az érzékenység csökkenéséről, illetve kellemetlen bizsergésről. A laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztották ezt: a kontrollcsoport futónőkkel szemben a biciklistáknál kimutathatóan csökkent a nemi szervek érzékenysége. Ha valaki most erre azt mondja, hogy ennek megoldása márt megszületett a középen lyukas nyereggel, az bizony téved: az a nyereg-kialakítás, noha első pillantásra jónak tűnhet a bajok megelőzésére, rosszabb, mint a sima nyereg, a nyereg közepén levő lyuk miatt a terhelés sokkal jobban megviseli a nemi szervet és környékét.

Az orr nélküli nyereg megoldás lehet

A fenti problémára egy ideje már létezik megoldás, mégsem terjedt el annyira, mint az indokolt lenne: a különböző kialakítású orr nélküli nyergek leveszik a terhelést a kényes, lágyrészekről, a testsúly eloszlik a medencecsonton. A használatnak sok esetben azonnali eredményei vannak, az egészségügyi problémák elmúlnak, más esetekben viszont nem. Ami jelentheti azt is, hogy semmi értelme váltani, de azt is - és az orvosok általában ezt a magyarázatot tartják helytállónak -, hogy a hagyományos nyereg által okozott károk gyakran csak nagyon lassan, vagy egyáltalán nem visszafordíthatóak. A nyergek szerepe a megelőzésben viszont tagadhatatlan, az elterjedésére azonban valószínűleg még sokáig kell várni. A versenyzők esetében ez érthető, hiszen a klasszikus kialakítású nyereg sok esetben nélkülözhetetlen a kormányzáshoz, ám a hobbibiciklisták sem lelkesednek a szokatlan nyergekért. Ez csak részben magyarázható az megszokotthoz való ragaszkodással. A nyereg elterjedését sokan a szégyenlősséggel és a stigmatizálástól való félelemmel magyarázzák: "Ezzel a nyereggel azt mondja a tulaj a világnak, hogy egészségügyi problémám van" - mondta egy boltos amikor megpróbálták rávenni, hogy árulja az orr nélküli nyerget.

(NYT)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta