EGÉSZSÉG

Hamarosan a napvédelemre is kapszulát szedünk

2011. július 4., hétfő 15:29

A legújabb kutatás szerint a jövőben egy olyan növénykivonatot terveznek piacra dobni, amely belülről fogja védeni a bőrt a nap káros sugaraival szemben. Amíg viszont nem kapszulásítják a jótékony hatású harasztot, a naptej mellett együnk minél több paradicsomot!

A jövőben lehet, hogy kapható lesz egy olyan növénykivonat, amely belülről fogja védeni a bőrt a nap káros sugaraival szemben. A hatóanyagot a Polypodium Leucotomos nevű Közép-Amerikában őshonos harasztból vonták ki. „Kapszula formájában lehet bevenni, és így belsőleg nyújt védelmet az UV-sugarak okozta károsodásokkal szemben.”- magyarázta Thomas Luger professzor, a Münsteri Klinika igazgatója.

Anti-ageing, fény- és immunvédő

Kell ennél több? A növényi kivonat ugyanis állítólag megelőzi a napégést, megakadályozza a bőr öregedését és az immunrendszer fény hatására történő esetleges legyengülését.  A harasztkivonat hatékonyságát gyulladásos bőrbetegségekkel végzett próbák már tudományosan igazolták. Mesterséges körülmények között vizsgálták az UV-A sugarak hatását az emberi bőrre, és azt tapasztalták, hogy azok a tesztszemélyek, akik megkapták a növényi hatóanyagot, kevésbé égtek le, mint akik nem kaptak a kivonatból.

A német professzor abban is bízik, hogy a kapszula bevételével ezt a hatást lézeres kezelésnél és különböző gyógyszerek hatására kialakuló fényérzékenység enyhítésére is használhatják. Az orvosok optimisták, már csak azért is, mert más olyan bőrbetegségnél, amilyen például az atópiás dermatitisz, a vitiligo vagy a rozácea, a harasztkivonat védő hatását szintén kimutatták. Azt azonban még vizsgálják, hogy a hatóanyag a bőrrákkal szemben is védelmet nyújt-e.

A célnak egyelőre a paradicsom is megfelel

Amíg a kapszula nem kerül forgalomba, addig a paradicsom is megfelel a célnak. A paradicsom húsa ugyanis szintén a belső napvédelmet szolgálja. Egy német-holland kutatócsapat összehasonlította, hogy bizonyos mennyiségű UV-sugárzás hatására milyen különbségek mutatkoznak a paradicsomot fogyasztók és a fényvédő szert egyáltalán nem alkalmazók bőrében. Az eredmény egyértelmű volt és meggyőző: 40%-kal volt kisebb a bőrirritáció mértéke azok bőrében, akik paradicsompürét kaptak.

Az eredményeket a kutatók a paradicsomban lévő nagy mennyiségű antioxidáns hatású festékanyagnak, a lycopinnak tulajdonítják. Ez az anyag a karotinoidok közé tartozik, melyek UV-sugárzással szembeni védő hatása már régóta ismert. Tudományosan már kimutatták, hogy számos krónikus betegség megelőzésében van fontos szerepe, köztük a prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében. A likopin antioxidáns hatásával csökkenti a szervezet szemmel látható, vagyis a bőr ráncosodásával járó, és nem látható idő előtti öregedését. A lycopin a paradicsomon kívül más piros és sárga gyümölcsökben is megtalálható (különösen a görögdinnyében, a csipkebogyóban és a vérnarancsban).

A paradicsom jó, mert

- C-vitamint és ötféle B-vitamint tartalmaz (ezek rendkívül fontos hatással vannak a bőr állapotára),     - gazdag ásványi anyagokban, nagyon erős antioxidáns,                                                                - magja fényvédő anyagokat tartalmaz                                                                                           - napi egy paradicsom fogyasztásával rengeteg betegség kialakulását előzheted meg (annak, aki nem szereti: paradicsom likopin kapszula már létezik!)
- nyersen és főzve is finom, recept-ajánlókat ITT találsz

Bár maga a paradicsom fogyasztása nyilván semmiképp sem helyettesíti a bőr külső védelmét, de kiegészítő védelmet adhat. Abban azonban senki ne bízzon, hogy a paradicsom rendszeres fogyasztásával, bőre nem károsodik vagy nem ég le! Akármennyi paradicsomot is ettünk a szabály, az szabály: 4 óra napozási embargó és fényvédelem árnyékban is!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta