EGÉSZSÉG

A mai időjárás is jó valakinek: a fényérzékenyeknek

2011. július 3., vasárnap 13:48

Körülbelül három hete valóra vált egy régi álmom: a Kanári-szigeteken nyaralhattam. Adott volt minden, ami egy tökéletes nyaraláshoz kell, remek szálloda nagy medencével, kék óceán, barátságos helybéliek, ragyogó napsütés...és éppen ez lett a baj.

stockfresh id8357 young-woman-on-the-beach sizeS

A szokásos odafigyelés nem ment meg

Minden nyáron, sőt már kora tavasztól kiemelten figyelek arra, hogy megfelelő védelem nélkül ne menjek a napra, ezért relatív magas faktorszámú, a bőrtípusomnak megfelelő napvédő krémeket használok és délelőtt 11.00 és délután 15.00 igyekszem nem tartózkodni a napon. Ennek ellenére a álomnyaralás utolsó 2-3 napján tenyérnyi vörös, viszkető foltok jelentek meg a karomon és lábszáramon. Úgy néztem ki, mintha rajtam hagyták volna a vasalót. Sejtettem, hogy allergiás reakció, de fogalmam sem volt, hogy mi válthatta ki.

Kezelés – amikor hozzájutsz

Miután hazajöttünk, próbáltam elmenni bőrgyógyászhoz, de az én munkaidőm és a rendelési idő valahogy nem volt kompatibilis... a 12 órás rendelésből 2×2 óra volt, amikor előjegyzés nélkül lehetett menni és sorszámot húzva nyerhettem (volna) bebocsátást, de miután reggel és kora délután voltak ezek az időpontok, külön szervezést és rugalmas munkaidőt igényelt, hogy a bőrgyógyász szakértő szeme elé kerülhessek. Először ugyan még megpróbáltam időpontot kérni, de csak egy hónappal későbbre tudtak volna adni. Mindenesetre nincs okom panaszra, második nekifutásra sikerült bejutni, és viszonylag rövid ideig kellett várakozni (háromnegyed óra). Közben szerencsére a viszketés elmúlt, a pirosság is enyhült, de azért még nagyon látványosak voltak a foltjaim.

Ezt nem fogom kinőni

A doktornő megállapította, hogy a bőrgyulladásom allergiás reakció, amit az erős napsugárzás váltott ki. Kaptam szteroidos krémet, azt javasolta, lehetőleg legyek minél többet zárt térben, legalábbis, amíg javulás nem tapasztalható és felkészített, hogy ez az állapot  újabb provokáció hatására valószínűleg ismét meg fog jelenni. Nem fogom kinőni, a hajlam marad, bár nem biztos hogy minden egyes napozás alkalmával előjön, de ha igen, kenegethetem minden egyes alkalommal. Azt is megtudtam, hogy sok víz és antioxidánsok (sok zöldség-gyümölcs) fogyasztása segíthet csökkenteni a bőr hosszú távú károsodását.

Nem is olyan ritka, mint gondolnánk

Valószínűleg a környezeti hatások is okolhatóak a fényérzékenység (photosensitivitás), vagy nem hivatalosan napallergia megjelenéséért. Az ózonréteg elvékonyodása miatt több napsugárzás éri a földfelszínt, emellett lehet szerepe annak a millióféle vegyszernek, amivel nap mint nap találkozunk, a mezőgazdaságban alkalmazott szerektől egészen a kozmetikumokig. Kialakulásában szerepe lehet genetikai hajlamnak is, bár gyakran nem lehet tudni a pontos okot, de a tüneteket a fény váltja ki közvetlenül. Nagyon érzékenyeknél elég a szórt fény is, különösen a legmagasabb UV sugárzás idején (11.00-15.00). Bőrszíntől, bőrtípustól független, bárkinél kialakulhat, de különösen a fehérebb bőrűek a veszélyeztetettek.

Modern vámpírok - akik valóban fényérzékenyek

Az ún. porfíriák igen ritka genetikai eredetű kórképek. A vörösvértest egyik alkotójának előállítása bizonyos okok miatt zavart szenved.  A betegség egyik jellemző tünete a nagyon erős fényérzékenység. A napfénynek kitett bőrfelület (arc, nyak, kéz, stb. ) gyorsan kipirul, leég, felhólyagosodik. A leégési sebek gyakran hegesen gyógyulnak. Ez a középkorban, amikor még nem ismerték a betegséget, valóban ijesztő lehetett, és valahogy meg kellett magyarázni, valószínűleg így került bele a vámpír legendákba.

Szemviszketéstől a hámló hólyagokig

Nyáron rendszeresen, ha erősen süt a nap, apró piros pöttyök jelennek meg rajtam, főleg a karomon és a lábamon, de aztán este el is múlik."- meséli Rita, 35 éves, iparművész. A 28 éves Györgyi szintén egy külföldi úton tapasztalta meg először a fényérzékenység tüneteit. "Egy nyaralás alkalmával Törökországban, amikor sokat voltam a tűző napon, a teljes bőrfelületemen, ahol napfény ért, vörös, égő és rettenetesen viszkető, összefüggő kiütések jelentek meg, ami szinte elviselhetetlen volt. A fő program innentől kezdve szó szerint a jegelésem lett, azóta szerencsére nem fordult elő”.

A tünetek fajtái és ezek súlyossága egyéntől függően igen változatos lehet, a szemviszketéstől, szemérzékenységtől kezdve az ekcémán és a csalánkiütésen át a hólyagok, csomók megjelenéséig. A bőrelváltozások gyakran hámlanak, viszketnek és nedvedzenek. A kiváltó okok között szerepelhet bizonyos gyógyszerekkel, kozmetikumokkal, növényekkel, virágokkal, illetve ezek alkotóelemeivel szembeni túlérzékenység, és úgynevezett autoimmun kórképek is.

szerző: Moharos Melinda

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta