EGÉSZSÉG

6+1 lépés: hogyan tanulj meg nemet mondani

2011. április 30., szombat 18:51

Nemet mondani, nem is mindig egyszerű. A legtöbbször azért nem utasítjuk vissza ismerőseink kérését, mert tartunk attól, hogy később már nem fognak minket kedvelni. Pedig hosszú távon egészségtelen lehet az örökös behódolás. Az alábbi 7 lépéssel segítünk, hogy neked is könnyebben menjen.

Olcsó közhely, miszerint gyakorlás teszi a mestert. Pedig annak, aki egyszerűen képtelen ismerősei kérésére nemet mondani, és ezért gyakran érzi magát kihasználva, tanulnia kell az elutasítás módszerét. A gyermekként kapott többségében tiltó -de kifejezetten a gyermekre vontakozó- magatartási szabályokat sokaknak nem sikerül levetkőzniük felnőtt korukra sem, így az esetek többségében ebből fakad az önös érdekérvényesítés képességének hiánya.

A pszichológusok szerint akkor értünk lelkileg felnőtté, ha az otthonról hozott szabályokat, értékeket mérlegre tettük, és elhagytuk azokat, amelyek nekünk nem váltak be, nem vittek minket előre, de megtartottuk vagy kiépítettük azokat, amelyek érdekeink érvényesítése, magabiztosságunk megléte miatt fontosak.

Ha valaki rendszeresen fél nemet mondani, könnyen előfordulhat, hogy hosszú távon lelki problémákkal kell majd számolnia. Christa Roth-Sackenheim, a Német Pszichiáterek Szakszövetségének vezetője szerint tudni kell nemet mondani, különben hosszabb távon saját érdekeink, önbecsülésünk és végső soron belső elégedettségünk láthatja kárát. Hét egyszerű tanács, hogyan kezdj neki:

1. Kérj időt!

A szakértő tapasztalatai szerint az emberek többsége hajlamos arra, hogy egyből igent mondjon a kérésekre, mivel azok túlságosan hirtelen érik őket. Ilyen esetekben ajánlatosabb rövid gondolkodási időt kérni, és végiggondolni, hogy meg akarjuk-e tenni a kért dolgokat. „A gondolkodási idő alatt mérlegelni kell, mennyi erőnk és kedvünk van a kérés teljesítéséhez, és azt is érdemes megfejteni, hogy az illető miért minket kér szívességre, és miért nem saját maga intézi azt el.”

2. Gondold át: fontos, hogy ő is kedveljen?

A legtöbb esetben azért nem utasítjuk vissza a kérést, mert attól tartunk, hogy azután már nem fognak minket kedvelni. „Ilyenkor azonban azt a kérdést is fel kell tennünk magunknak, hogy ’engem mindenkinek kedvelnie kell?’, és mernünk kell erre a kérdésre is nemmel válaszolni” – tanácsolja a pszichiáter. A legtöbbször tehát az elutasítással járó következményektől tartunk.

3. Számolj! Ugyanannyi időd jut magadra, mint az ismerőseid kéréseire?

Nyilván a főnök által kért, az adott munkakörhöz kapcsolódó dolgok nem feltétlenül tartoznak a visszautasítható kategóriába. Azonban, ha azt vesszük magunkon észre, hogy szinte soha sem utasítjuk el ismerőseink kéréseit, ajánlatos végiggondolni, mennyi időt és energiát tudunk saját érdeklődéseinkre fordítani, és ehhez képest mennyit emészt fel a mások számára fontos szívességek elintézése.

4. Hidd el, nem önzőség!

„Attól senki sem lesz rossz ember, ha egy-egy kérést elutasít. Az, hogy saját igényeinket is figyelembe vesszük, nem azt jelenti, hogy egoistává válnánk, sokkal inkább személyiségünknek ad megfelelő tartást. Csak akkor ajánlatos mások igényeinek teljesítése, ha mi magunk elég energiával rendelkezünk hozzá, túlvállalásként semmiképpen sem” – mondja Roth-Sackenheim.

5. Maradj higgadt!

Ne stresszeld magad előre! Az elutasítás akkor működik a legjobban, ha nyugodtan és világosan fejezzük ki magunkat.

6. Indokold meg, miért nem!

Megkönnyítheti a nem kimondását, ha megindokoljuk azt. Vagyis fontos, hogy a szívességet kérő is legyen tisztában döntésünk hátterével. Így azt is közvetíthetjük a másik felé, hogy az okok részletezésével olyan dolgokba is beavatjuk, amelyekbe csak bizalmasainkat vonjuk be.

+1 Éreztesd, hogy nem lerázni akarod!

Sokszor az is megoldás, ha a kérés csak egy részét teljesítjük, esetleg egy későbbi időpontban teszünk neki eleget, vagy olyan ötletünk támad, amely az ismerősnek is megoldás lehet a problémájára. A lényeg, hogy a szívességet kérő érezze, nem lerázni akarjuk, egyszerűen csak tényleg nem tudunk segíteni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.30 19:14:12Bambano

  miért kell másfél oldalas pszichológusi elemzés egy nem kimondásához? hacsak nem valami más a célja ennek a cikknek?

 • 2011.04.30 19:14:55Nancsi

  Nem szeretem a tökfőzeléket. Ennyi...

 • 2011.04.30 19:46:20édeskisvirág

  Nancsi, a két mondatod hiteles(ebb), mint ez a cikk..és szellemes is :D

 • 2011.04.30 19:48:18magyar ember teli szájjal

  Nem kell megindokolni. Azzal kezdődik.

 • 2011.04.30 21:20:47Silver Stone

  6+1 miért nem hét, vagy 5+2?

 • 2011.04.30 21:27:29Intizar

  De nagyon egyszerű ez a probléma mindazoknak, akiknek nem probléma!

 • 2011.04.30 22:19:23]Gabó[

  -Megtennéd a kedvemért, hogy megtanulsz nemet mondani?
  -...

 • 2011.04.30 22:19:47Harcászati atompingvin

  kéne egy nick:

  Pont olyan vagy, mint egy troll.

  Gondold végig: tényleg ez a legfontosabb, amit ehhez a témához egy jó helyesírású, jó stílusérzékű ember hozzáfűzhet?

  A koleszunkban az egyik ajtóra kiírták: "Ki itt belépsz, jól gondold meg: szükség van itt rád?"

  Gondolkodtál valami ilyenen?

  Egyébként a probléma, amiről a post ír, tényleg valós, sokak számára megváltást jelente, ha kezelni tudnák. Sajnos, ez is a helyes önértékelés hiányára vezethető vissza. Arról szól - neked írom, nick! - ha mindenáron meg akar valaki felelni valamilyen "hozott" értékrendnek, soha nem tud úgy önmaga lenni, hogy jól is érezze magát a bőréban. És ezt sokan kihasználják.

  Tudod, nick, mióta rájöttem, hogy a legtöbb ember a környezetemben nyomába se léphet a helyesírásomnak és a "képzett" stílusomnak, oszt mégis csupa rendes emberek, szarok már a mások stílusára, helyesírására. A magas lovon nem hallottam meg, mennyi értékes gondolatuk van nekik is. Azóta gazdagabb lettem.

  kéne egy nick, lépj át az árnyékodon, gazdagodj Te is!

 • 2011.04.30 22:50:29Szökőnap

  kéne egy nick:

  Te, sztem neked problémáid vannak!

  Ugye ezért tévedsz mindig a Díványra?

  Tegnap is már hogy lefaszoztál, leidiótáztál, mert másképp látom a dolgokat jónéhány évtizeddel a hátam mögött. Bár amilyen szépen írni tudsz, te sem most végezted a nagycsoportot.

  Egyébként beszéljünk őszintén. Nem tudom, mit értesz azon, hogy "new age-hívő (fasz)", fingom nincs, WTF ez. A horoszkóp nem az én műfajom, ha te összekevered ezt is azzal, hogy nem tanultál soha az immunrendszer működésének és a pszichiátriai értelemben vett stabilitásnak az összefüggéséről, akkor bitos idióta vagyok hozzád képest. (Ismered az autópálya-rádiós viccet: "Egy? Mind szembe jön, vazzeg!")

  Na jó, félretéve a tréfát, meg a kötekedést, harminc éve pont úgy láttam a világot, mint te, hogy mekkora kapitális baromság már mindez. És érdeklődő voltam, mint te, mégis csak elolvastam az ilyen "faszságokat", mint te is. Hosszú évek teltek, mire néhány dologra rácsodálkoztam, hogy bármekkora hülyeségnek tűnik is, a valóságra, amit magam körül tapasztalok, valahogy mégis hasonlít. Magamnak is nehezen vallottam be, de nem mindent láttam jól azelőtt.

  Szkeptikus vagyok én is. És most nem erről a posztról írok, hanem a tegnapelőttiről. Amit mi tanultunk, amit mi tudunk a betegségekről, azok biokémiai hátteréről, azok nem az okok. Az csak a mechanizmusuk. Fontos tudás ez is, az is. Nem igaz az egyik a másik nélkül, mint ahogy a másik az egyik nélkül sem.

 • 2011.04.30 22:55:26Szökőnap

  folytatom, kéne egy nick:

  Okos vagy te is, vagy legalábbis képzett. Utánaolvastál, hány tényező minősül rákkeltőnek? Hány dologtól sérül a DNS szerkezete úgy, hogy rákos sejt jön létre? Egyetlen nap hány tucat rákos sejt keletkezik mindannyiunkban? És hogyan pusztítja el ezeket az immunrendszerünk? Nem csak egyes rákos sejteket, mindet! Eszem a füstölt kolbászt, szívom a benzingőzt, iszom az alkoholt, és még mindig élek, pedig az én koromban már nagyon sokan alulról élvezik az ibolyaillatot... És vannak, igen, sajnos sokan vannak, akik nem küzdik le a rákos sejtek mindegyikét, megbetegszenek.

  Akármilyen mélységben megismerjük tehát a rák keletkezését, a megoldás, a gyógyítás nem ebből a tudásunkból fog gyökerezni, hanem abból, hogy miért küzdi le az egyik emeber nap mint nap, és miért nem lesz úrrá felette a másik.

  Talán ebből a példából látod, hogy a biokémiai tudás fontos, szükséges, de nem elégséges, ha a betegségeket és az egészséget meg szeretnénk érteni...

  Szóval van még mit tanulnia az emberiségnek, az orvostudománynak, és Neked is, nick!

 • 2011.05.01 04:10:44Doktor Kotász

  Engem inkább az idegesít, ha valaki nem tud nemet mondani, azt rábólint, de sunnyog, meg időt húz meg a fasz tudja mit. Ha nem hát nem, de ne mondjon már igent, amikor az úgyis nem.

  Idióta hülye tanácsok ezek. Kérjen időt, meg ilyenek. Ha valaki ilyet csinál, az a szememben egy nulla.

 • 2011.05.01 10:06:59pruitt igoe

  @Doktor Kotász:

  a nőkhöz türelem kell ;)

 • 2011.05.01 11:50:44viragimado

  Ezen az oldalon rengeteg sületlen hozzászólást olvasni! Azt sem értem minek olvasnak itt cikkeket, ha mindig negatívan tudnak csak reagálni.
  Biztos az ide írók közül senki nem látott még olyan embert, aki tényleg nem, vagy alig tud nemet mondani másoknak. Pedig van ilyen. Nálunk a családban is. Nekik szólt nyílván az írás. Ez egy probléma, amit sok esetben csak szakember segítségével leeht megoldani. Az ilyen embereket sokan szeretik kihasználni.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta