EGÉSZSÉG

Tippek nátha ellen: Ne bízz a vitaminkészítményekben!

2011. január 14., péntek 15:32

Mert a szintetikus vitaminnal csak az a baj, hogy épp magát a vitamint működtető enzimek hiányoznak belőle. Ha már nem tudunk minden vitamint zöldség és gyümölcs formában bejuttatni szervezetünkbe, akkor legalább válasszunk olyat, amely természetes növényi kivonatokat és teljes vitamin-komplexeket tartalmaz.

Fotó: René Erhardt
Fotó: René Erhardt

Vitamin-túladagolás

A túlzott vitaminbevitel ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány. Az A-vitamin krónikus túladagolása esetén például étvágytalanság, hajhullás, a nyálkahártyák kiszáradása, az ajkak bőrének kiszáradása, fejfájás, álmatlanság, vérszegénység, csont- és ízületi fájdalom, hasmenés, hámló bőr jelentkezik. Súlyos formában májbetegség, súlyos idegrendszeri eltérések is jellemzőek.

Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert bizonyára érdekelne az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire árthat szervezetének.

Az egyik fontos tényező, hogy a szintetikus vitamin sosem képes teljes mértékben betölteni ugyanazt a szerepet, mint a természetes vitamin. Emellett a szintetikus vitaminok csökkentik más tápanyagok hasznosulását a szervezetben, és a vesét is megterhelik.

A vitaminok működéséhez azonban nem csupán magára a vitamin-molekulára van szükség, hanem mellette enzimekre, koenzimekre és ún. kofaktorokra. Ezek a természetes vitaminforrásokban mind megtalálhatóak, de a szintetikus formulákban már nem.

A szintetikus vitamin szervezetünkből von el értékes faktorokat

C-vitamin

A napi minimális C-vitamin szükséglet 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut. (A skorbut főleg a tengerészek betegsége volt, amely az egyoldalú, nyers zöldségeket és gyümölcsöket nem tartalmazó táplálkozás miatt alakult ki.) Betegeknek ajánlatos nagyobb mennyiségű (napi 1000 mg) C-vitamint fogyasztani. Influenzajárvány esetén el lehet kezdeni C-vitamint szedni, vagy meg lehet emelni a napi adagot akár 500 mg fölé. A C-vitamin vízben oldódik, a többi vitaminnal ellentétben nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így nem lehet túladagolni.

Vegyük az egyik legismertebb vitamin, a C-vitamin példáját! Ha C-vitamint vásárolunk valahol, leggyakrabban összetevőként csak maga az aszkorbinsav van feltüntetve. Ez nem egyenlő a természetben előforduló C-vitaminnal.

Ha zöldség vagy gyümölcs formájában kerül a szervezetbe a vitamin, akkor nem csupán az aszkorbinsavat juttatjuk be, hanem mellette számos egyéb faktort is, például: bioflavonoidokat, K-, P-, J-faktort, aszkorbinogént, vagyis egyéb, a szervezet számára hasznos tápanyagokat is.

Tehát szintetikus C-vitamin fogyasztásakor a szervezet a hasznosulás érdekében a többi komponenst a testszövetekből vonja el. A felhasználásra nem kerülő aszkorbinsav a vizelettel távozik. A C-vitaminhoz hasonlóan a többi vitamin hasznosulásához is egyéb faktorok szükségesek.

Ezen túl a különböző vitaminok és ásványi anyagok bonyolult kölcsönhatásban állnak egymással. Például rézre van szükség a C-vitamin hasznosulásához és szeléniumra az E-vitamin működéséhez. A szintetikus vitaminok fogyasztásakor erre a tényezőre nem is fordítunk figyelmet.

A legjobb 8 módszer nátha ellen

A természetes kúrák hívei kedvéért nemrég összegyűjtöttük a legjobb náthaellenes módszereket.

1. Izzadás

2. Csodatévő füvek

3. Hagyma és fokhagyma

4. Gyömbérkúra

5. Retek

6. Növényi kivonatok, cseppek

7. Illóolajok

8. Tömény szesz

A teljes vitaminkomplexek

A természet úgy alkotta meg a vitaminokat, hogy a vitaminforrásokban a vitamin működéséhez szükséges ásványi anyag is megtalálható bennük.

Léteznek azonban olyan készítmények, melyek természetes növényi kivonatokat és teljes vitamin-komplexeket tartalmaznak, a mesterséges készítményekkel szemben inkább ezek fogyasztása ajánlott.

Ahogy az összes, úgy a C-vitamin is lehetőleg természetes formában fogyasztva kerüljön a szervezetbe, így tudja hatását a legoptimálisabban kifejteni, és ebben az esetben nem kell számolni a nagy dózisú mesterséges vitamin okozta káros következményekkel.

Természetesen véd, szintetikus formában daganatot okozhat

Amerikai tudósok 70 ezer ember bevonásával végeztek a vitaminok hatásaira irányuló vizsgálatot. Kiderült, hogy azoknál, akik közepes dózisban fogyasztottak 10 éven keresztül E-vitamin tartalmú táplálék-kiegészítőket, a tüdőrák kisebb mértékben alakult ki az átlagnépességhez képest, viszont azoknál, akik emelt dózisban fogyasztották 10 éven keresztül az E-vitamin tablettákat, emelkedett a tüdőrák kialakulásának rizikója. A vizsgálatot végző egyik orvos szerint ezzel ellentétben a természetes E-vitamin esetében kifejezett tumorvédő hatás figyelhető meg.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta