Mint tudjuk, mikrohullámú sütőbe nem mindent lehet beletenni, vannak bizonyos dolgok, amelyeket érdemes máshol melegíteni. A legjobb esetben csak szétfröccsen, és koszt hagy maga után, alegrosszabb esetben azonban káros vegyi anyagok szivároghatnak az ételbe, vagy akár tűz is keletkezhet.
1. Egész tojást nem szabad mikróban melegíteni
Gondolkodtál már azon, hogy mi történne, ha egy egész tojást betennél a mikrohullámú sütőbe? Nem igazán jó ötlet – se nyersen, se főzve. Noha tojást tartalmazó ételeket felmelegíthetsz benne – akár egy rántottát is –, egészben semmiképp se tedd be: a gyors felmelegedés – és az ebből eredő gőz és nyomás változása – miatt szétrobbanhat és beterítheti az egész mikródat.
2. Veszélyes zacskók és csomagolások
Papír- vagy kartoncsomagolást a mikróba tenni szigorúan tilos, mivel könnyen meggyulladhat és tüzet okozhat. Bánj óvatosan a műanyag csomagolásokkal vagy a hungarocell ételhordókkal is. A gyors melegítés miatt vegyi anyagok szabadulhatnak fel belőlük, amelyek az ételedbe kerülve akár rákot is okozhatnak. Az ezekben vásárolt ételeket tányérra helyezve sokkal biztonságosabb melegíteni.
3. A csilipaprika irritációt okozhat
Ha a csípősségért felelős kapszaicint tartalmazó piros, narancs vagy zöld paprikákat – különösen az extra erős fajtákat – felmelegíted, a vegyület a mikró zárt légterében gőzzé válik, így a készülék ajtaját kinyitva az irritálhatja és égetheti a tüdőd, a torkod, a szemed és az orrod. Ezért inkább süsd, pirítsd vagy grillezd a mikró helyett.
4. A szőlő felrobbanhat
Ha olyan ételt melegítenél, amely szőlőt is tartalmaz, ne tedd a mikróba! A szőlő túlmelegedhet, és a cukros belseje gyorsan elolvadhat. Mi több, a forró gyümölcs szét is pukkanhat, még akár evés közben is.
5. Szószokat csak fedővel!
Ha fedetlenül hagyjuk, a felmelegített szószok addig bugyognak és fröcsögnek, míg végül az egész mikró belsejét beborítják – ez akár az eszköz belső részét is károsíthatja. Éppen ezért ajánlott mindig letakarni a különféle mártásokat melegítés közben, így nemcsak a takarítást úszod meg, hanem hosszabb életet is biztosítasz az eszközödnek.
6. A semmi is tönkreteheti a mikrót
Előfordul, hogy hamarabb megmelegszik az étel, mint amennyi időre beállítottad a mikrót. Ilyenkor mindig kapcsold ki az eszközt, ne hagyd üresen forogni! Ha ugyanis nincs semmi, ami elnyelje az elektromágneses mikrohullámokat, az energia visszairányulhat a készülék belsejébe, és károsíthatja azt.
7. A feldolgozott húsokhoz válaszd inkább a sütőt!
A szalonnát, hot dogot, felvágottakat és kolbászokat tűzhelyen vagy sütőben kell elkészíteni, nem mikróban. A melegítés az utóbbiban ugyanis koleszterin-oxidációs anyagok (COP-ok) kialakulásához vezethet, amelyeket kapcsolatba hoztak a koszorúér-betegséggel. Kutatások szerint ezek hozzájárulhatnak a gyulladásokhoz, az artériákban kialakuló plakkokhoz és számos más egészségügyi problémához is.
8. A tiszta víz forrása balesetet okozhat
Ellentétben a tűzhelyen forralttal, a mikróban a túlmelegített víz nem mindig pezseg. Ám, ha ebbe a látszólag „nyugodt” vízbe bármit beleteszel, a folyadék „kitörhet” és leforrázhat.
Az alábbi cikkünkben utánanéztünk, hogy milyen esetekben lehet még veszélyes a mikrózás.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés