Csillagos étterem helyett kockásabroszosra vált a sztárséf

Olvasási idő kb. 8 perc

Szulló Szabina az ország egyik legsikeresebb séfje. Vezette Michelin-csillagos étterem konyháját, most pedig párjával, Széll Tamással együtt készül a Bocuse d’Or világversenyre.

Bár most minden percüket a versenyfelkészülés köti le, Szabinával már a jövőről is beszélgettünk: mi lesz a Bocuse után, merre tart a magyar gasztronómia, és mit tehetnek a családok, hogy jobban egyenek.

DSC0764
Kaszás Tamás / Dívány

Nyáron a pároddal, Széll Tamással együtt kiléptetek a Michelin-csillagos Onyx Étteremből, ahol addig mindketten dolgoztatok. Miért álltatok fel?

Nekünk is, ahogy minden séfnek, az az álmunk, hogy saját éttermünk legyen. Mikor Tamás és a magyar csapat megnyerte a Bocuse d’Or verseny európai döntőjét májusban, ez lökést adott, hogy átgondoljuk a jövőnket. Nem igazán voltak ott újabb lehetőségeink. Mi kitűztük célnak a második Michelin-csillag megszerzését, de több témában is mások voltak az elképzeléseink. Egyszerre álltunk fel Tamással.

Mivel foglalkoztok azóta?

Augusztus elején az étterem három hetes nyári szünetének kezdetekor jöttünk el. Utána Skandináviában utazgattunk, kóstolgattunk, feltöltődtünk. Szeptember eleje óta a versenyre készülünk. Hatnapos munkaheteket tartunk, minden héten háromszor főzzük le a versenymunkát, a másik három nap előkészülünk. Tehát hétfőn előkészítjük az alapanyagokat, megfőzzük az alapleveket, mindent úgy előkészítünk, ahogy a versenyszabályzat szerint beengedik a versenyboxba, kedden időre főzünk, és így tovább. Vasárnap pihenünk.

DSC5153
Kaszás Tamás / Dívány

Hónapokon át minden héten megfőzitek háromszor ugyanazt?

Mindez kívülről nagyon egyhangúnak tűnhet, de nekünk nem az! Tamás most hatalmas energiával áll a feladat előtt. Napról napra fejlődik a tál minden eleme. Ezek hatalmas sikerélmények, főként, ha visszagondolunk a legelső próbálkozásra. Olyan sikerélményeink vannak, hogy ma sokkal szaftosabb lett a hús, a következő nap tökéletes ízű lett az egyik köret, és így tovább. Mindig ott van valaki, aki kóstol, elmondja a véleményét, természetesen meghallgatunk mindenkit, aztán Tamás szelektál…. Ami nagyon pozitív: az iskolákból jönnek folyamatosan a tanulók, akik hetente rotálódnak. Nekik lehetőségük van egy profi szintű rendszerbe, versenybe, konyhába, belelátni. Eddig négy iskolából 20-25 tanuló érkezett.

A tanulók csak néznek vagy be is segítenek?

Aznap a versenyen minden csapatnak kisorsolnak egy második commis-t (kuktát), ők általában nagyon ügyesek, jó alapokkal képzettek, a legjobb szakács iskolák növendékei. Lesz egy lista a feladatokkal, amiket rábízunk. Ezt játsszuk el nap mint nap, beáll egy tanuló Szabó Kevin (a csapat commis-ja, segédszakácsa) mellé és segíti a munkáját. A versenyen azt is pontozzák, hogy a csapat hogy dolgozik össze, Kevin hogy irányítja a tanulót, ketten-hárman jönnek egyszerre, az egyik nap az egyik ugrik be, a másik nap a másik. Igyekszünk lelkesíteni őket, a jókat megragadni és képezni, hogy majd egyszer ők is eljuthassanak ide. Általában nagyon lelkesek, azt mondják, pár nap alatt többet tanultak, mint eddig az egész képzésük alatt. Látják, hogy érdemes szakácsnak tanulni, keményen dolgozni.

DSC5082
Kaszás Tamás / Dívány

Már megvan, mit főztök a versenyen?

A Bocuse d’Or versenynek ez lesz a harmincadik évfordulója. Ennek tiszteletére a tál téma a méltán híres Bresse-i csirke tenger gyümölcseivel. Itt már teljesen kialakult a koncepciónk. Ezen már csak nagyon apró változtatásokat, finomhangolásokat teszünk. A másik téma vegán lesz. Kaptunk egy zöldséglistát a piacon kapható zöldségekről, kizárólag abból választhatunk. Még tejterméket és tojást sem használhatunk. Vihetünk magunkkal kétféle Magyarországra jellemző zöldséget.

A csapat Dániában is tréningezett Rasmus Kofoednél (korábbi világgyőztes a versenyen, háromcsillagos étterme van Koppenhágában), aki a felkészülést segíti, és vele zajlott a kísérletezés. Amikor összeállt a zöldségtányér koncepciója is, összefésüljük a két fogást, hogy mindkettő elkészítése beleférjen a megadott öt és fél órába. Már most is időre gyakorlunk, de az igazi bedurvulás ezután jön.

Mi a te szereped a tréningezésben?

Egy mondatban: az, hogy a csapat 100 százalékig a versenyfeladatra tudjon koncentrálni, semmilyen külső körülmény ne zavarja őket. Én látom el a csapatot alapanyaggal, eszközökkel, munkaruhával, a beszállítókkal tartom a kapcsolatot, hiszen nagyon sok fajta alapanyaggal dolgozunk, majdnem olyan széles a paletta, mintha egy étteremben lennénk. Együtt ötletelünk, mindenben segítem őket, etetem, itatom őket a gyakorlás alatt.

DSC5119
Kaszás Tamás / Dívány

Nem nagyon tudtatok volna éttermi munka mellett erre időt szakítani…

Ez valóban nagyon nehézkes lett volna. Úgy döntöttünk, hogy nekünk ez a verseny most mindennél többet ér, hiszen a magyar csapat Európa-bajnokként száll a ringbe. Csak úgy lehet jó eredményt elérni, ha száz százalékban erre tudunk koncentrálni.

Ha hazamentek Tamással, akkor is szakmáztok?

Igen. Általában elemezzük az aznap történteket. Én a gyakorlásokon folyamatosan fényképezek, minden köretelemről, húselemről fotó készül, ezeket este átbeszéljük, holnap mi fog változni. Rasmusnak, (a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tanácsadójának) is küldjük folyamatosan ezeket az információkat Koppenhágába. Aztán otthon még főzünk egy tésztát magunknak, és másnap ugyanez kezdődik elölről. Néha elmegyünk faleveleket gyűjteni, hogy kiszellőztessük a fejünket, de azok is díszítőelemek a versenyen. Nagyon leköt a felkészülés, van egy kitűzött cél, mint egy sportolónak, nem tudunk elkalandozni gondolatban, arra koncentrálunk.

DSC5105
Kaszás Tamás / Dívány

Latolgatod, mik a magyar csapat esélyei?

A dobogó lenne a legmagasabb álom, de az első ötben benne lenni is csodálatos. A zöldségtémával a zsűrinek is feladták a leckét. Például egy haltémánál van viszonyítási alap, hogy kié a legjobb lazac, de itt lehet, hogy huszonnégyféle zöldségétel készül el. Ez színt, újdonságot visz az egészbe, előremutató téma, az egészséges táplálkozás felé, ez a skandinávoknak kedvezhet.

Mik a terveid a verseny után?

Stand 25 néven a Hold utcai piacon nyitunk egy bisztrót, február végén. Egyszerű kis vendéglőnek képzeljük, nagyon jó, de nem feltétlenül hagyományos magyar konyhával. 35-40 vendég tud leülni. A Hold utcai piacon már több bisztró van az emeleten, Bíró Lajos rántott húsozója, A Séf utcája, az Arany Kaviár orosz bisztrója, Lakatos Márk műhelye. Mi a lenti szinten leszünk, és reményeim szerint picit mást nyújtunk, házias ételeket, persze kis csavarokkal.  Sokszor elmondtam, hogy hiányolom az a jó minőségű, nem komplikált kisvendéglőket a hazai palettáról, a jól elkészített, egyszerű fogásokat, mint a gulyás vagy a rakott krumpli. Ezt mi szeretnénk megcsinálni.  

DSC5184
Kaszás Tamás / Dívány

Mindketten ott fogtok dolgozni Tamással?

Igen, és persze lesznek kollégáink is. Magyar alapanyagokat használunk, és megfizethető fogások lesznek. Olyan dolgokat is ki merünk majd próbálni, amire egy fine dining étteremben nem lett volna mód. Ez most a „lelazulás”, nagyon várjuk már. A verseny után lesz egy pici szünet, két hét pihenő, aztán az új üzletre koncentrálunk. Aztán valamikor a jövőben szeretnénk megint egy fine dining éttermet is.

Mit látsz most a következő lépésnek a magyarok gasztronómiai tudatosságának formálásában? Többet főzni? Egészségesebben táplálkozni? Többet járni étterembe?

Én azt mondanám, próbáljanak meg piacra járni, ott körülnézni, törzshelyeket kialakítani, ahol megveszik a szárnyast, a zöldséget, a házi tejtermékeket, hiába kényelmesebb a szupermarketban bedobálni mindent a kocsiba. Ez egy délelőtti program legyen a családdal, a gyereket is be lehet vonni, hogy ő válassza ki a gyümölcsöt. Így a gyerek már korán megtanulja, hogy fontos, mit választ ki, mert azt fogja megenni. Egy idő után különbséget tud majd tenni a jó és rossz között.

Vagy menjen a család együtt az erdőbe, természetbe, mi is így gyűjtjük az ibolyát, bodzát, medvehagymát, minek van épp szezonja.

A másik feladat az éttermi kultúra fejlesztése. Nem mondom, hogy menjen mindenki egy csúcsgasztronómiai helyre és adjon ki több tízezer forintot egy vacsoráért, bár sokan meg színházra vagy koncertre költenek nagyobb összegeket. De ezért lennének fontosak a jó kockásabroszos, nagyon egyszerű konyhájú éttermek, a jó rakott krumplival. És szép lassan fel tudna épülni ez a piramis.

DSC5272
Kaszás Tamás / Dívány

Szulló Szabina séf

39 éves. Édesanyja szakács volt szállodák éttermében, Szabina mindig is az ő pályáját akarta követni. A Kempinskiben kezdett, 2000-től a Gerbeaud Házban dolgozott, a 2007 és 2016 között az Onyx Étterem konyhafőnöke volt, az étterem 2011-ben Michelin-csillagot kapott. Itt volt Szabina helyettese Széll Tamás, aki a magánéletben is párja. 2016 nyarán távoztak az Onyxból, most a Bocuse d’Or januári megmérettetésére készülnek, utána saját vendéglőt nyitnak Stand 25 néven. Szabadidejükben utaznak, filmet néznek és a gasztronómiával foglalkoznak akkor is.

Oszd meg másokkal is!

Neked ajánlott

Az oldalról ajánljuk

  • világom
Ők a világ legmagasabb népe: 190 centi fölötti az átlag, étrendjük is segíti őket ebben
Ők a világ legmagasabb népe: 190 centi fölötti az átlag, étrendjük is segíti őket ebben

A tudósok azt mondják, így könnyebb az élet a világ legmagasabb embereinek.

március 28., 16:45

  • Testem
Átalakul a patikák működése: a gyógyszerkiadás és az ügyeleti rendszert is változik
Átalakul a patikák működése: a gyógyszerkiadás és az ügyeleti rendszert is változik

Nagy átalakítás indul a patikák ügyeleti rendszerében, a gyógyszerekkel kapcsolatban is változás várható.

március 28., 12:10

  • életem
Ennyi éves kor fölött lehetséges az igazi szerelem a tudomány szerint
Ennyi éves kor fölött lehetséges az igazi szerelem a tudomány szerint

A szerelem minden életkorban ajándék, de csak egy bizonyos életszakasz hozhatja el az igazit.

március 28., 16:00

  • életem
Így lesz félmilliós nyugdíjad: ennyi ideig kell dolgoznod hozzá
Így lesz félmilliós nyugdíjad: ennyi ideig kell dolgoznod hozzá

Nem lehetetlenség a félmilliós nyugdíj, ennyit kell dolgozni érte.

március 28., 14:00

  • Offline
Döbbenetes videó: nyitott teherautón szállítják az égetőbe a járvány miatt leölt állatokat
Döbbenetes videó: nyitott teherautón szállítják az égetőbe a járvány miatt leölt állatokat

A járványügyi szakember dilettánsnak nevezte az állatok kezelését.

március 28., 12:40

  • Édes otthon
Ezzel az egyszerű trükkel távol tarthatod ablakodtól a galambokat
Ezzel az egyszerű trükkel távol tarthatod ablakodtól a galambokat

Nincs szükség csodaszerre, ha el akarjuk riasztani az ablakunkból a galambokat.

március 28., 15:10

  • Offline
Végig kitartott Rákóczi mellett a felesége, végül elfeledve halt meg egy zárdában
Végig kitartott Rákóczi mellett a felesége, végül elfeledve halt meg egy zárdában

A német hercegnőről elfelejtkezett a történelem.

március 28., 17:30

  • világom
Megakadályozta a merényletet Lincoln ellen Amerika első női detektíve
Megakadályozta a merényletet Lincoln ellen Amerika első női detektíve

Kate Warne, az első amerikai detektívnő nélkül egészen máshogy alakult volna az ország történelme.

1 órája

  • Offline
Hajókkal mentik az árvíz fogságába esett embereket a katasztrófa sújtotta területeken Horvátországban
Hajókkal mentik az árvíz fogságába esett embereket a katasztrófa sújtotta területeken Horvátországban

Drámai mentőakciók zajlanak az árvíz következtében kialakult vészhelyzetben.

március 28., 14:36

  • életem
Csökken a fürdőzőhelyek mérete, nő a kikötők száma a Balatonon
Csökken a fürdőzőhelyek mérete, nő a kikötők száma a Balatonon

Csökken a fürdőzőhelyek mérete, nő a kikötők száma a Balatonon a Balatoni Vízparti Terv szerint. Más változások is lesznek.

március 28., 13:36

  • Testem
Fény derült a rágózás legsúlyosabb hatására: akár végzetes is lehet
Fény derült a rágózás legsúlyosabb hatására: akár végzetes is lehet

A túlzásba vitt rágógumizás olyan, mintha 15 hitelkártyát ennénk meg évente. A következmények rendkívül súlyosak lehetnek.

március 28., 06:30

  • Offline
Tudod, mi volt a Reszkessetek, betörők! eredeti címe? Teszteld a filmes tudásod!
Tudod, mi volt a Reszkessetek, betörők! eredeti címe? Teszteld a filmes tudásod!

Mennyire ismered magyarul és eredeti nyelven a filmek címeit? Tedd próbára a tudásodat ebben a kvízben, lesznek meglepő válaszok.

március 28., 06:46

  • életem
Átírhatja az energiatörvényeket az EU: ez Magyarországon is kötelező lehet
Átírhatja az energiatörvényeket az EU: ez Magyarországon is kötelező lehet

Változóban az uniós energiaszabályozás: ez minket is érinteni fog.

március 28., 11:40

  • világom
Így veheted fel a nadrágod az űrben: vicces kísérletet mutatott be egy űrhajós
Így veheted fel a nadrágod az űrben: vicces kísérletet mutatott be egy űrhajós

Űrhajós mutatta be, hogyan lehet felvenni egy nadrágot az űrben.

március 28., 20:00

  • világom
Életveszélyes most ebben az országban tartózkodni: azonnali távozásra kérik a külföldieket
Életveszélyes most ebben az országban tartózkodni: azonnali távozásra kérik a külföldieket

A gyorsan romló biztonsági helyzet miatt nincs más megoldás, mint az azonnali távozás.

március 28., 10:36

  • életem
Ha erre a 4 kérdésre igennel felelsz, az átlagnál erősebb a kapcsolatod
Ha erre a 4 kérdésre igennel felelsz, az átlagnál erősebb a kapcsolatod

A 4 igen a stabil és boldog párkapcsolat garanciája lehet.

március 28., 19:30

  • Mindennapi
Nem kíméli a pénztárcánkat a húsvét
Nem kíméli a pénztárcánkat a húsvét

Szinte kivétel nélkül minden hagyományos húsvéti termék ára drágul az idén.

március 28., 18:30

  • Édes otthon
Ez az épület Washington leghíresebbje: a Fehér Ház a nyomába se érhet
Ez az épület Washington leghíresebbje: a Fehér Ház a nyomába se érhet

Ez a ház Washington D. C. egyik legtöbbet fotózott épületévé vált.

március 28., 19:00

  • világom
Alapvető tévedésben vagyunk a világ legmagasabb hegyével kapcsolatosan
Alapvető tévedésben vagyunk a világ legmagasabb hegyével kapcsolatosan

Minden évben magasabb lesz a világ legmagasabb a hegye, ez az oka.

március 28., 06:00

  • VIP
Kádár L. Gellért: „Hunyadiként kihoztam magamból a férfi őserőt”
Kádár L. Gellért: „Hunyadiként kihoztam magamból a férfi őserőt”

A Hunyadi Jánost alakító Kádár L. Gellért élvezi a népszerűséget, de szeretne meghúzni egy egészséges határvonalat. Interjú.

március 28., 11:10

  • Édes otthon
Erre költik a magyarok az állami támogatást
Erre költik a magyarok az állami támogatást

Neked milyen termékekre lenne szükséged otthonod szebbé varázslásához? Íme, a hazai kutatás eredménye.

március 28., 08:20

  • Offline
7 évet kértek a korábbi elnökre: 5 millió eurót vághatott zsebre illegálisan
7 évet kértek a korábbi elnökre: 5 millió eurót vághatott zsebre illegálisan

Vádlottak padján a volt államfő: illegális pénzek elfogadása miatt évekre rács mögé kerülhet.

március 28., 09:36

  • VIP
Rákbetegsége miatt került kórházba a király, minden programját lemondták
Rákbetegsége miatt került kórházba a király, minden programját lemondták

A király számára nemcsak saját betegsége, hanem családja megpróbáltatásai is hatalmas lelki terhet jelentenek.

március 28., 08:36

  • életem
Fel ne vedd, ha ilyen számról hívnak: új veszélyre figyelmeztetnek
Fel ne vedd, ha ilyen számról hívnak: új veszélyre figyelmeztetnek

Újabb veszélyes, potenciálisan csaló telefonszámot tettek közzé. Erre figyelj.

március 28., 09:06

  • Mindennapi
Hamarosan aranyárban vehetjük meg a kedvenc kávénkat
Hamarosan aranyárban vehetjük meg a kedvenc kávénkat

Hamarosan akár 25 százalékkal is emelkedhet a legtöbb kávé ára.

március 28., 08:06

  • Édes otthon
Arzént találtak az ivóvízben: tilos innod belőle, ha itt laksz
Arzént találtak az ivóvízben: tilos innod belőle, ha itt laksz

Arzént tartalmaz az ivóvíz, meginni és főzni is tilos vele ezen a magyar településen. Azonnali tilalmat léptettek életbe.

március 28., 07:46

  • életem
Ezért tűnnek sokkal öregebbnek az űrben rekedt űrhajósok
Ezért tűnnek sokkal öregebbnek az űrben rekedt űrhajósok

A 9 hónapra űrben rekedt űrhajósok mintha éveket öregedtek volna, elmondjuk, miért.

március 28., 08:50

  • Testem
Új járvány tört ki az országban: csak az oltás véd a rika vírus ellen
Új járvány tört ki az országban: csak az oltás véd a rika vírus ellen

Lázat, hasfájást okoz a ritka vírus, mely hazánkban terjed.

március 28., 10:06

  • Testem
Örökre deformálták a nők testét a szépségért: ma is élnek még így
Örökre deformálták a nők testét a szépségért: ma is élnek még így

Íme, így festett a szépség oltárán feláldozott, teljesen megnyomorított női testrész.

március 28., 07:25

  • Önidő
Kevesen oldják meg 7 másodperc alatt: te kiszúrod a képen vízilovat?
Kevesen oldják meg 7 másodperc alatt: te kiszúrod a képen vízilovat?

Megtalálod a vízilovat a képen az orrszarvúk között?

március 28., 07:00

Érdekességek