Szereti a garnélarákot? Van egy rossz hírünk.

A garnélarákot sokan a tenger csótányaként emlegetik és egy friss vizsgálat szerint annyira nem is állnak messze az igazságtól. A Consumer Reports munkatársai 342 csomag fagyasztott rákot vettek különböző áruházakban 27 városban – nagyobb részük nyers, kisebb részük pedig előfőzött volt.

Ezután kórokozók és antibiotikum-maradványok jelenlétét vizsgáltak a mintákban, a HuffPost szerint pedig közel kétharmaduk (60%) tartalmazott egyet négy olyan baktériumból, amelyek betegséget okozhatnak az emberi szervezetben. A riport készítői azért felhívják a figyelmet arra, hogy pánikba esni sem kell, amikor ugyanez a szervezet 2013-ban a nyers csirkemelleket vizsgáltatta be, akkor a minták 97 százaléka tartalmazott potenciálisan veszélyes baktériumokat.

Mit találtak bennük pontosan?

Az egyik ilyen a vibrió, ami ételmérgezést okozhat. A baktériumot eddig legtöbbször csak a nyers osztrigával hozták kapcsolatba, mégpedig azért, mert a Föld óceánjainak hőmérséklete egyre inkább emelkedik, és ez hatással van ezek szaporodására is. Ami még talán ennél is elszomorítóbb, az az, hogy a minták közül 11-ben antibiotikum-maradványokat találtak – nem tudni, hogy van-e összefüggés, de mindegyiket Ázsiából importálták.

Per az MRSA miatt

A vizsgált csomagok közül 7-ben találtak MRSA-t – azt a baktériumot, amely 2013-ban a Tampa Bay Buccaneers 3 játékosát is megfertőzte. Egyikük, Lawrence Tynes később 20 millió dollárra (mostani árfolyamon 560 millió forintra) perli a csapatát a kiesett fizetés és az elszenvedett kínok ellentételezéseként.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) megtiltja az antibiotikum használatát a garnélarák akvakultúrában, mivel az elősegíti a rezisztens baktériumok terjedését.

Ennek ellenére Amerikán kívül sok helyen alkalmazzák, ami azért rossz hír, mert a kontinensen eladott garnélák 94%-a importból származik. Érdekesség: tudta, hogy egy átlag amerikai évente közel két kilót eszik belőle, és ezzel népszerűbb, mint a tonhal?

106520807
Christopher Furlong / Europress / Getty

Akkor most senki ne egyen garnélát?

Mit tegyen az, aki ezek után is szeretne garnélát enni? Nekünk azért eléggé ijesztegetés szaga van a dolognak, de ha valaki félős, a Consumer Reports-nak arra is van ötlete: vegyen fenntartható módon halászott vad garnélarákot. Keresse a Seafood Watch által is ajánlott, vagy a Marine Stewardship Council által jóváhagyott termékeket. Mint a többi tenger gyümölcse, ezek is tartalmazhatnak kórokózokat, de antibiotikumot semmiképpen. Addig is az FDA aktivizálja magát: már be is nyújtották a legújabb törvényjavaslatukat, amely szigorítaná az importból származó rákok ellenőrzését.

Ha szeret (angol nyelvű) elemzéseket olvasni, ide kattintva elolvashatja az erről szólót, ahol egy videót is láthat a vizsgálatról.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek