Így nem győzte le Jamie Oliver a Mekit

Az elmúlt napokban elkezdett terjedni a magyar felhasználók Facebook oldalán a hír, miszerint a híres szakács Jamie Oliver pert nyert a McDonald's-szal szemben, ami miatt a gyorsétteremlánc megváltoztatta a marhahúspogácsák receptjét. A terjedő hír szerint a séf elérte, hogy a húskészítménynél ne használjanak ammónium-hidroxidos fertőtlenítést, ami miatt, szintén a terjedő hír szerint ezek a húspogácsák korábban "emberi fogyasztásra alkalmatlanok" voltak.

Rossz hírünk van a Jamie iránt lelkesedőknek, és a Meki elszánt utálóinak, a hír félig sem új és félig sem igaz. A most magyarul terjedő változat eredetije ezt a cikket követően augusztusban szántotta végig az angol nyelvű internetet, de már az a hír is gyanúsan nélkülözött bármiféle konkrétumot.

shutterstock 157878179

Úgy tűnik, hogy ez az augusztusi hír részben reciklálta a Daily Mail már akkor is másfél éves cikkét, részben hozzátoldott néhány hangzatos, ám semmivel alá nem támasztott blődséget.

Ami igaz: egyes piacokon (nevezetesen Észak-Amerikában) a gyorséttermek valóban használták az ammónium-hidroxidot (szalmiákszesz), ezt Európában korábban sem használták, az USA-ban pedig 2012-ben szüntették be.

Ami nem igaz: Jamie nem nyert semmiféle pert a gyorsétteremlánccal szemben. Semmiféle bizonyíték nem támasztja alá, hogy a húspogácsák korábban "emberi fogyasztásra alkalmatlanok" lettek volna. A McDonald's által közölt információ szerint az eljárás 2012-es megváltoztatásának semmi köze nem volt Jamie Oliverhez. A szalmiákszesz (E527) nem valamiféle félelmetes méreg, hanem egy, az élelmiszeriparban széles körben használt, az EU-ban is engedélyezett adalékanyag.

Mi is az az ammónium hidroxid?

shutterstock 54463126

Másnéven szalmiákszesz. Az ammónia vizes oldata, amely E527 néven ismert savanyúságot szabályzó anyag. Az élelmiszeriparban is széles körben alkalmazzák, például kakaógyártásnál, tojásból készült ételeknél, a tejiparban és a péksüteményeknél is. Ismert mellékhatása nincs, veszélytelennek számít, élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán az olyan ételek jelentenek kivételt, amelyek a törvény szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Nagyon illékony anyag, amelyet a legtöbbször technológiai segédanyagként alkalmaznak, a kész termékben már nincsen jelen. Lúgos kémhatása miatt savmegkötő hatású. A magyar élelmiszerkönyvben megnézheti, melyik élelmiszercsoportban milyen mértékben használható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra