9 tipp, hogy ne legyen olyan stresszes a költözés

Van, aki szeret költözni, és van aki nem. Vannak, akik sokszor költöznek, és vannak, akik életükben egyszer-kétszer. Akárhányszor és akármilyen szívesen is költözik az ember, azt nem lehet elvitatni a költözéstől, hogy egy stresszes élethelyzet. Ez a természetéből fakad. De tehetsz azért, hogy ne giga-stresszes legyen, hanem megtartsd a még elviselhető mértéket.

A költözés, lakásfelújítás többnyire jó dolog. Az ember vágyik rá, hogy elköltözzön, lesz egy újabb, szebb, szerencsés esetben nagyobb lakása. Vagy új környékre, városba, országba költözik, ahol azt reméli, hogy jobban megtalálja majd azt, amire vágyik. Néha azért nem a „jó” okok miatt költözik az ember, egy válás, vagy egy bedőlt lakáshitel, esetleg a munkahelyi kilátástalanság is lehet az, ami kiprovokálja, hogy mozdulni kell. Ez utóbbi esetben az egész költözés körüli időszak duplán, triplán stresszes. De akármi is a kiváltó ok, akármennyire is örül valaki, hogy egy másik, felújított lakásba költözik, a költözés maga, akkor is megterhelő lelkileg. A vezető stressz-okok között az előkelő harmadik helyen van, rögtön a szeretett személy halála és a válás után. Mert azt tudni kell a stresszről, hogy nem csak a negatív dolgok váltják ki, hanem azok, amik gyökeres változást, valami beláthatatlan újat hoznak az ember életébe. (Így történhet meg az, hogy a kisbaba születése, vagy a házasság is rajta van a stresszt kiváltó okok toplistáján.)

Ha költöztél már életedben, vagy ismered ezt a stressz-listát, és éppen költözés, lakásfelújítás előtt állsz, akkor fel lehetsz készülve arra, hogy stresszes időszaknak nézel elébe. Egy, vagy egy család esetében három-négy-öt-x élet tárgyait kell majd bedobozolni, szállíthatóvá, eltüntethetővé tenni. Ez eleve fárasztó, és akkor még ott van az is, hogy a mindennapi életed mellett csinálod, ugyanúgy kell iskolába járni, dolgozni menni – vagy ha szabadságot veszel ki, akkor pihenni nem fogsz idén. Aztán ott van még egy csomó lelki teher: kész lesz-e időben a felújítás, beleférsz-e a pénzbe, mi lesz a sok baráttal, ismerőssel, akiket hátrahagysz. 

A napi rutinok, azok a cselekvések, amiket már teljesen automatikusan végzel, nem is gondolsz rájuk, általában biztonságot adnak. Na, ezek is meg fognak változni. A másik irányba kell indulnod reggel félig csukott szemmel a wc-re, nem lesz ott a sarki pék, hogy leszaladj zsemléért – ha messzire mész még a munkahelyed, az iskola, a kollégák is változni fognak.

shutterstock 516642472

Mivel az egész világon sztenderd probléma, hogy nagy érzelmi megterhelést okoz a költözés, számos pszichológus és tanácsadó gyűjtötte már össze a gondolatait, hogy mit tegyen a szegény költöző a stressz mérséklésére. Itt van 9 tipp, amiket érdemes megfontolni:

1. Kezdd korábban, mint ahogy szerinted kéne

Legutóbbi költözésünkkor úgy érkezett el a költözés napja, hogy a komplett konyha becsomagolatlanul állt. A költöztető emberek hordták le a bútorokat, csomagokat, mi meg lázasan csavartuk újságpapírba a poharakat, és gyártottuk az újabb dobozokat. És már előtte napokkal alig aludtunk, mert éreztük, hogy kifutunk az időből, pakolni kell. Őrület volt.

Ha úgy tippeled, hogy nagyjából két hétbe telik, amíg mindent összepakolsz, akkor ezt duplázd meg, és kezd a pakolást négy héttel a Nagy Nap előtt. A tárgyak is varázslatos módon megsokszorozódnak egy költözés során, szóval ha szerinted húsz doboz elég lesz, akkor szerezz negyvenet.

2. Tarts fenn egy védett övezetet a lakásban

Időben elkezdtél csomagolni? Jó! De ez azzal jár, hogy a dobozhegyek között vágott kis ösvényeken közlekedtek hetekig a lakásban, mindenhol oda nem való tárgyak hevernek, és nem találsz meg semmit. Ez már a maga kuplerájosságában növeli a feszültséget, de az is lesz, hogy a mindennapos, megnyugtató tevékenységeidet sem tudod majd végezni.

Ezért határozzatok meg előre egy olyan békés kis sarkot, ahol azok a dolgok vannak, és maradnak is a legutolsó pillanatig, amik a napi jóérzéshez szükségesek. Mondjuk az ebédlőasztal, ahol este megbeszélitek, hogy kivel mi történt, maradjon. Vagy az olvasósarok. És a gyerekeknek a játszószőnyeg.

3. Ne hagyd abba a hobbidat

Ha van valami olyan dolog, amit rendszeresen csinálsz, és ami általában örömet szerez, akkor azt csináld még a költözés előtti/utáni zsúfolt időszakban is. És persze gondolj arra, hogy ne pakold el túl korán az ehhez szükséges kellékeket. Ha festegetni szeretsz, akkor maradjon elől a festék, ha húzódzkodni szoktál, akkor elég a költözés délutánján levenni a rudat. Nem hinné az ember, hogy ezek a kis tevékenységek nagyon fontosak, pedig azok. Ha már úgyis felborul a világrend, akkor ne tetézd a bizonytalanságot azzal, hogy még ezekről is lemondasz.

4. Készülj fel, hogy néha idióta módon fogsz viselkedni

A költözés stressze általában kihozza az emberből a legrosszabb oldalát. És a házastársának, gyerekeinek, nagymamájának is. Jobban jár mindenki, ha elfogadjátok, hogy ez így lesz. Ne szidd magad hosszan, amiért felcsattantál, engedd meg magadnak, hogy sírj, ha szükségét érzed. Ha pedig úgy tűnik, hogy a másik volt bunkó, azt is próbáld empatikusabban kezelni, mint általában. Majd ha vége lesz az egész cécónak, akkor mindenki lenyugszik, és újra fel lehet venni a fonalat. Persze ez nem jelenti azt, hogy a saját feszültségedet másokon vezeted le, de azért egy-egy rövidzárlat még nem a világvége, máris könnyebb lesz, ha elfogadod.

shutterstock 215263321

5. Ha hajlamos vagy lelki kiegyensúlyozatlanságra, az most vissza fog jönni

Ezt is csak azzal lehet leginkább kivédeni, ha felkészülsz rá, és elfogadod, hogy így lesz. Valószínűsíthető, hogy ha hajlamos vagy szorongásra, előfordult már életedben depresszió, netán obszesszív-kompulzív zavarod (OCD), magyarul kényszerbetegséged van, akkor ezek fokozódni fognak. Elszomorító lesz, hogy már úgy ahogy kordában tartva érezted az állapotodat, megtanultál együttélni vele, és most egyre rosszabb lesz.

Fletcher Wortmann, egy OCD-s szerző leírja, hogy számára milyen megpróbáltatás egy költözés. A kényszerbetegségben szenvedőknek nagyon fontos a rend, rendezettség érzése, és a napi rutinok a világ fenyegető komplexitásának csökkentésére. Hát éppen ezek borulnak fel egy költözés során. Súlyosbítva azzal, hogy ki kellene selejtezni bizonyos tárgyakat, de az ember képtelenségnek érzi, hogy megváljon tőlük. Azt írja, hogy neki segített, hogy tudatosította magában: a szorongó érzései, az, hogy képtelennek érzi magát arra, hogy bármit is kidobjon, a betegsége tünetei.

A másik, amit ír, és mindenkinek hasznos lehet, az a drasztikus változások elkerülése. Ha a lehető legtöbb időt hagyod a költözésre, ha van egy hét, amikor már az előző és az új lakás is a birtokodban van, az sokat könnyít a megélésen.

6. Kérj és fogadj el segítséget

Sokan érzik nehéznek a segítségkérést. Ha máskor nem, hát a költözéskor próbálj ezen felülemelkedni. A legtöbb ember nem teheti meg, hogy hivatalos költöztetőket fogadjon a dobozolástól a kipakolásig, bár ez lenne a legkényelmesebb. De barátok, családtagok, kollégák ilyenkor jöhetnek, és jöjjenek is segíteni.

Ha pedig jönnek, akkor lehetőleg találj ki nekik konkrét dolgokat. Talán furcsa ilyet mondani, de mindenkinek könnyebb lesz, ha azt mondod: Légy szíves ezeket a poharakat ebbe a szekrénybe tedd! És nem pedig azt, hogy Köszi-köszi, hogy jöttél, hát nem is tudom, mit lehetne segíteni, egyébként ti hogy vagytok? Aki segíteni jön egy ilyen helyzetben, az tudja, hogy nem koktélparti van, vállalja, hogy csinálni fog valamit.

7. Csinálj listát arról, hogy mi lesz a jó az új lakásban

Ezt már akkor el lehet kezdeni gyűjteni, amikor még csak távoli terv a költözés. Nézz körül a környéken, gondold végig az új lakást, és írd fel, hogy mi minden jó dolog lesz ott. Közel lesz a park, és kimehetünk szombat délelőtt focizni, nagy a kád, végig lehet benne feküdni – bármit, ami szerinted jó lesz ott. A listát ne veszítsd el, ne dobozold be, és amikor rád jön a csüggedés, akkor vedd elő és olvasd végig.

8. Tervezd meg a baráti találkozókat

Ha messzire költözöl, mindenki szeretne majd elbúcsúzni, még egy utolsó összejövetelt. Ez persze szívet melengető és jó érzés, csak nem úgy, hogy neked be volt tervezve minden nap minden órájára valami praktikus tennivaló, és ebbe kellene beleilleszteni.

Az új lakásba pedig mindenki el szeretne jönni körülnézni. Emlékszem, egyik első felnőttkori költözésemnél hullafáradtan rogytunk le este, éppen elaludtam, amikor vidám barátaink elkezdtek kiabálni az ablak alatt, hogy Hahó, jöttünk megnézni az új kérót. Örültem nekik, tényleg, csak nem volt erőm felállni, hogy ajtót nyissak.

Szóval, a költözés fokozottá teszi a vendégjárást és a társas programokat, nagy szívességet teszel magadnak, ha ezeket előre betervezed a saját időbeosztásod szerint.

shutterstock 191035706

9. Légy könyörületes magadhoz

A 4. és 5. pont megerősítése és kiterjesztése. Ne vádold magad, fogadd el, hogy kimerült vagy, fáradt, ideges vagy – és tudd, hogy ez tök normális. Mások is így érzik ilyenkor magukat. Tartsd észben, hogy el fog múlni ez az időszak, és vissza fogod kapni a régi, nyugodtabb önmagadat. Addig is próbálj kedves lenni saját magadhoz is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra