KARÁCSONY

Karácsonyi tűlevélfutam – meddig marad a fán a dísze?

2015. december 14., hétfő 14:51

Karácsony közeledtével szinte gombamód jelennek meg azok a helyek, ahol a karácsonyfát lehet vásárolni - hogy hol és milyet, azt a szerdán megjelenő óriási karácsonyfavásárlási körképünkből megtudhatja. Addig is érdemes előre eldönteni, milyen fát szeretne, hisz a tartóssága több mindenen múlik. Pár praktika, amivel minél hosszabban kitolhatja ezt az időt.

A fenyő kiválasztása

A legtöbb esetben a karácsonyfavásárlás legfőbb szempontjai, hogy milyen magas és hogy milyen szép a kiválasztott – meg persze, hogy mennyibe kerül. De azért ennél valamivel szélesebb spektrumon kell gondolkodni, hiszen az sem mindegy, hogy az a bizonyos fa meddig lesz szép.

A fajta kiválasztásán nagyban múlik az, hogy sokáig gyönyörködhessünk a tűlevelekben, és ne azzal legyünk elfoglalva, hogy a fa alól (majd az év további részében minden apróbb repedésből és résből) sepregetjük őket. Ehhez sajnos a pénztárcánkba kell nyúlni: a legolcsóbb változat, amit vágott karácsonyfa gyanánt választhatunk a fekete- és az erdeifenyő. Bár mindkettő csodaszép, sajnos a kivágás után a leveleik messze nem maradnak fenn olyan sokáig, mint a drágább fajtáké. Ezen pedig az sem segít, ha később veszi meg a fenyőt, mivel a kivágás időpontját ez nem változtatja meg.

A leginkább tartósak az ezüst- és a nordmann fenyők. Bár tény, hogy árban is messze ezek viszik a pálmát, igazán mutatós dísz válhat belőlük, és ezek is bírják a legtovább.

shutterstock 122494504

Praktikák

A cserepes, földlabdás fák esetében fontos a fa fokozatos hozzászoktatása a hőmérséklet- változáshoz, azaz, hogy a hidegről ne kerüljenek egyből a meleg szobába, illetve az ünnepek után a szobából vissza a szabadba. Ilyenkor ugyanis a hirtelen hőmérsékletváltozás miatti sokk a növény halálát is okozhatja. A vásárlást ilyenkor ne hagyja az utolsó pillanatra, mert a fának jó, ha egy-két hétig egy köztes hőmérsékletű helyen, mondjuk a fűtetlen verandán vagy a télikertben kap helyet, az ünnepek után pedig ugyanitt szoktassa őt vissza a hideghez.

Vágott fák esetében a tűlevelek megőrzése csak ideig-óráig lehetséges, de ha emellett a megoldás mellett dönt, akkor biztosan nem ússza meg a tűlevelek söprögetését  

„A fenyőt díszítésig mindenképp tartsuk hűvös helyen. Kibontás után a szobában felállítva pedig lehetőleg a fűtőtesttől legtávolabbi helyre tegyük. Szerezzünk be vízzel tölthető fenyőfatalpat, mert ezt pár naponta újratöltve lényegesen tovább eltarthatók benne a fák. Ilyen fenyőtalpból a legegyszerűbb 1500 Ft körüli áron már kapható, de az igazán kényelmesek, akár a fát automatikusan egyenesen felállító, úgynevezett Aquafix talpat is beszerezhetnek” – tanácsolja Boross Dávid, azOázis kertészet munkatársa.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta