Karácsonyi tűlevélfutam – meddig marad a fán a dísze?

Karácsony közeledtével szinte gombamód jelennek meg azok a helyek, ahol a karácsonyfát lehet vásárolni - hogy hol és milyet, azt a szerdán megjelenő óriási karácsonyfavásárlási körképünkből megtudhatja. Addig is érdemes előre eldönteni, milyen fát szeretne, hisz a tartóssága több mindenen múlik. Pár praktika, amivel minél hosszabban kitolhatja ezt az időt.

GettyImages-113374107
Europress / Getty

A fenyő kiválasztása

A legtöbb esetben a karácsonyfavásárlás legfőbb szempontjai, hogy milyen magas és hogy milyen szép a kiválasztott – meg persze, hogy mennyibe kerül. De azért ennél valamivel szélesebb spektrumon kell gondolkodni, hiszen az sem mindegy, hogy az a bizonyos fa meddig lesz szép.

A fajta kiválasztásán nagyban múlik az, hogy sokáig gyönyörködhessünk a tűlevelekben, és ne azzal legyünk elfoglalva, hogy a fa alól (majd az év további részében minden apróbb repedésből és résből) sepregetjük őket. Ehhez sajnos a pénztárcánkba kell nyúlni: a legolcsóbb változat, amit vágott karácsonyfa gyanánt választhatunk a fekete- és az erdeifenyő. Bár mindkettő csodaszép, sajnos a kivágás után a leveleik messze nem maradnak fenn olyan sokáig, mint a drágább fajtáké. Ezen pedig az sem segít, ha később veszi meg a fenyőt, mivel a kivágás időpontját ez nem változtatja meg.

A leginkább tartósak az ezüst- és a nordmann fenyők. Bár tény, hogy árban is messze ezek viszik a pálmát, igazán mutatós dísz válhat belőlük, és ezek is bírják a legtovább.

shutterstock 122494504

Praktikák

A cserepes, földlabdás fák esetében fontos a fa fokozatos hozzászoktatása a hőmérséklet- változáshoz, azaz, hogy a hidegről ne kerüljenek egyből a meleg szobába, illetve az ünnepek után a szobából vissza a szabadba. Ilyenkor ugyanis a hirtelen hőmérsékletváltozás miatti sokk a növény halálát is okozhatja. A vásárlást ilyenkor ne hagyja az utolsó pillanatra, mert a fának jó, ha egy-két hétig egy köztes hőmérsékletű helyen, mondjuk a fűtetlen verandán vagy a télikertben kap helyet, az ünnepek után pedig ugyanitt szoktassa őt vissza a hideghez.

Vágott fák esetében a tűlevelek megőrzése csak ideig-óráig lehetséges, de ha emellett a megoldás mellett dönt, akkor biztosan nem ússza meg a tűlevelek söprögetését  

„A fenyőt díszítésig mindenképp tartsuk hűvös helyen. Kibontás után a szobában felállítva pedig lehetőleg a fűtőtesttől legtávolabbi helyre tegyük. Szerezzünk be vízzel tölthető fenyőfatalpat, mert ezt pár naponta újratöltve lényegesen tovább eltarthatók benne a fák. Ilyen fenyőtalpból a legegyszerűbb 1500 Ft körüli áron már kapható, de az igazán kényelmesek, akár a fát automatikusan egyenesen felállító, úgynevezett Aquafix talpat is beszerezhetnek” – tanácsolja Boross Dávid, azOázis kertészet munkatársa.

Oszd meg másokkal is!
Mustra