ISKOLA

Augusztusban jön a szeptemberi családi pótlék is!

Primilla 2015. augusztus 16., vasárnap 17:27

A szeptemberi iskolakezdés jelentős plusz kiadással járhat a családoknak. Jó hír, hogy augusztusban kétszer érkezik a családi pótlék, egyszer a szokásos időben, vagyis a hónap elején, a hónap végén pedig megérkezik a szeptemberben esedékes juttatás is.

A hivatalos tájékoztatás szerint akiknek a postás viszi a családi pótlékot, azoknak augusztus 24-én, akik pedig a bankszámláukon találják, azoknak 2015. augusztus 26-án utalják ki.

Bankszámlára utalásnál a jóváírás az utalási napot követő 1-2 napon belül történik meg, míg postai kifizetés esetén 4-6 nap múlva kapja meg a kiutalt ellátást - vagyis a fenti dátumokra ennyi napot kell rászámolni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bútorok sulikezdésre? Ebből válogathat!

etelka 2015. augusztus 15., szombat 17:00

Jön az ősz. És ha jön az ősz, kezdődik a suli. Ennek lehet örülni, meg lehet nem örülni, de ettől még tény marad. A gyerekek egy része most megy először suliba, ők azok akik vélhetően még nagyon izgatottan várják az iskolakezdést.

Akár várja valaki, akár nem, az biztos, hogy szüksége lesz a gyereknek néhány dologra. A füzetek, gyurma és pálcika történettől most eltekintünk, inkább arra voltunk kiváncsiak, mit kezd az, akinek kell asztal meg szék is. Persze teljesen megfelelő a gyereknek a konyhai asztal is - legalábbis az enyém állandóan ott írja a leckét - de azért nem árt, ha van neki saját asztala, meg széke. Kiváncsiak voltunk, hogy az áruházak mit kínálnak, és mennyiért. A szűk keresztmetszet egy asztal, egy szék, egy szemetes és egy lámpa volt, és igyekeztük a legolcsóbb és mégis vállalható megoldást megtalálni.

Az Ikea már ráfeküdt a reklámra és a Tesco is bevetette az akciós újságot, ám a Jysk olyan mintha nem eszmélt volna, annyira, hogy az üzletükben nyomát sem találtuk az iskolai kínálatnak. Az Auchan retro asztallal promózza a termékeket, amitől rögtön nosztalgikusan gondoltunk Mária nénire a technika tanárra, és az iskolaköpenyre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elsős lesz a gyerek? Így segítsen neki

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 14., péntek 13:15

Akinek most készül első osztályba a gyereke, annak a torkában talán van egy kis gombóc. Különösen, ha ő az első vagy egyetlen gyermek, azaz nem tapasztalta még meg, milyen kiengedni a csemetét a „nagyvilágba”. Igaz, ott volt az óvoda, de sok szülő attól még kevésbé tart, hiszen ott még játék az élet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen iskolatáskát vegyek?

Becca 2015. augusztus 13., csütörtök 16:17

Idén kicsit sokkot kaptunk, amikor megláttuk, hogy már a nyár közepén elárasztották az iskolás cuccok a hipereket és szupereket, ilyenkor még nem akar senki a stresszes füzet-, vagy iskolatáskaválasztásra gondolni.

De lassan itt az idő, és hogy egy kicsit megkönnyítsük a helyzetét, elmentünk pár boltba, hogy megmutassuk, miért, hova érdemes elmenni. A Budmil, a Pirex, az Auchan, Tesco és az Interspar kínálatát néztük végig.

Milyen a jó táska?

A táskaválasztásnál a következő szempontokat érdemes szem előtt tartani:

  • ki fogja vinni és mennyit? Ha általában a kocsi, akkor tökmindegy a súly. Ha a gyereknek is sokat kell mászkálni vele, akkor telepakolt állapotában már az a plusz fél kiló is sokat számíthat, ami a legkönnyebb és a nehezebb ergonomikus táskák között van.
  • haza kell-e vinni mindent? Mint fent. De ha a gyerek naponta minden cuccát hurcolja, akkor ráadásul a pakolhatóság is szempont. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy a nagyon menő, merevítős táskák nehezebben tömhetőek meg alaposan, pont a merevségük a korlátuk. A cipzáras fazonok megengedőbbek.
  • Hány és milyen zseb van rajta? Kolleganőnk szaladt bele abba, hogy megvett egy nagyon menő merevítős, csatos táskát az egyik gyereknek, aztán később jött rá, hogy az első pici zseb semmire sem alkalmas, vagyis a kajásdobozt is a könyvek és füzetek mellé kell gyömöszölni. Ha nem eleve arra készül, hogy külön kajásszatyrot/táskát hord a gyerek, akkor erre figyeljen. A tolltartó ugyanakkor nagyon jó helyen van a nagyzsebben, azzal nem sokkal vagyunk beljebb, ha az elfér előre.
  • A szettek gyakran nagyon csábítóan hangzanak, de vannak köztük teljesen értelmetlenül összerakott csomagok. Kedvencünk az, amikor két tolltartó és egy pénztárca is van a csomagban, minek két tolltartó? És minek a gyereknek pénztárca, pláne elsőben? Ráadásul a felszerelt tolltartók csak elsőre tűnnek jó ajánlatnak, úgyis ki fog derülni, hogy nem olyan grafit kell, nem olyan színes kell, nem jó az a hegyező, viszont filctollakra egyáltalán nem lesz szükség.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, de tényleg MINDEN iskolai holmit jelölni kell!

Primilla 2015. augusztus 12., szerda 16:27

Ha a tanévkezdés kapcsán már minden feladatot kipipáltunk, glédába rakva állnak a szépen becsomagolt füzetek, a tolltartó tele a kihegyezett ceruzákkal, ellenőriztük a tesicucc és az ünneplő ruha állapotát és pótoltuk a kinőtt darabokat, még mindig van egy feladatunk. A holmik megjelölése.

Sokan óvodás szokásnak tartják, de higgyék el, még középiskolában is rendkívül jól jön, ha a gyerek összes holmijában benne van a neve, a tornazoknitól a radírig. Így biztos nincs vita, hogy a 2-25 egyforma toll közül a szóban forgó darab éppen kinek a tulajdonát képezi. És nyilván elveszíteni is nehezebb úgy valamit, ha ránézve rögtön látszik, hogy kinek kell azt visszaadni (mondjuk azért nem is lehetetlen, tette hozzá lemondó sóhajjal kolleganőnk, az elmúlt években elvesztett mintegy 50 darab, névvel jelölt Faber Castell grafitceruzára emlékezve.)

Igazán elvetemült társaságban persze ez mit sem ér, egy alkoholos filces nevet simán le lehet mosni körömlakklemosóval gyakorlatilag a ruhákon kívül bármiről, de úgy érezzük, ceruzák nyelébe a teljes nevet belefaragni már végképp nem anyukai kompetencia.

Az egyértelmű jelölések sok vitát megelőznek, ezért praktikusan nem is javasolnánk az olyan kreatív megoldásokat, mint cuki/menő dekortapasz vagy matrica, meg az apró, csak a tulajdonos által értelmezhető jelzés. Ezek is jól tudnak ugyan jönni, ha a talált tárgyak dobozából akarja a gyerek időnként kikukázni a saját elhányt holmiját, mert legalább ő maga biztosan tudja, hogy melyik az övé, mi az, amit nyugodt lélekkel elrakhat. Vitás esetben azonban egy titkos jelzés egyáltalán nem viselkedik perdöntőként. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekenként ezer forintból is lehet tanévet kezdeni

Primilla 2015. augusztus 11., kedd 09:03

„Úgy döntöttem, hogy idén nem csinálok ügyet az iskolakezdésből, gyerekenként nagyjából ezer forintot szándékozom tanszerekre költeni a nyár végén" – közölte Edina, amikor baráti körben egymást túllicitálva sopánkodtunk, hogy milyen drága az egyébként ingyenes oktatás. Augusztusban mi nyaralni szeretnénk, nem pedig tanszert vásárolgatni – magyarázta.

Régóta ismerjük az egyébként furcsa elméleteiről híres Edinát, tudjuk, hogy nem a spórolási vágy beszél belőle, úgyhogy érdeklődve figyeltük, hogy ebből mit fog kihozni.  

„Augusztusban, valami érthetetlen indíttatásból mindenki tanszert vásárol tízezrekért. Mintha szeptembertől végleg bezárna az összes üzlet, és amit addig nem vett meg, azt már soha többet nem tudná pótolni. Rájöttem, hogy teljesen fölösleges mindent lecserélni azért, mert új tanév kezdődik. A múltkor a kezembe került a tanár által összeállított tanszerlista, átolvastam, és arra jutottam, hogy minden van otthon, kivéve az üres füzeteket és a rajzlapokat. Akkor meg minek nyüzsögjek?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Albérlet kell ősztől a gyereknek? Így keressen!

Primilla 2015. augusztus 10., hétfő 11:40

Nem szeretnénk senkit megijeszteni, de nem szívesen lennénk most azon szülők helyében,akiknek a gyerekét felvették egy lakhelyüktől távoli felsőoktatási intézménybe, a kollégiumba viszont nem. Kezdődhet ugyanis az őrült kutatás a vállalható, ugyanakkor megfizethető lakhatás után. De ne keseredjenek el, nem csak riogatunk, segítünk is.

Albérletet találni egy távoli (egyetemi) városban eddig sem volt könnyű dolog, mert mind a szóba jöhető lakások felkutatása, mind pedig lecsekkolásuk meglehetősen időtrabló tevékenység. Sajnos a nehézségekre idén az ingatlanpiaci árrobbanás is rátesz egy lapáttal, Budapesten 100 ezer forint alatt nem is nagyon találtunk kiadó lakást, de a többi nagy egyetemi városban sem sokkal jobb a helyzet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés