Százmilliók szépítkezésre

botanikus-ajanloMég a tél közeledtével is érdemes arborétumba látogatni, de ne lepődj meg, ha munkagépekkel találkozol – ott végre elkezdődtek a rekonstrukciós fejlesztések.

cikk-tipus-altalanos

Rossz állapotban lévő arborétumaink végre megújulnak - Alcsút, Zirc, Debrecen több millió forintot költhet a szépítkezésre - el is kél a támogatás, hiszen hazánk kiemelkedő értékei ezek.
 

botanikus-debrecenDebrecenbe kéne menni

A Debreceni Egyetem Botanikus kertje 195 millió forintos fejlesztésbe kezdett nemrég – az európai uniós támogatásból többek között korszerűsítik a Pálma-, Orchidea- és Kaktuszház fűtési rendszerét, bővítik a kertben élő állatfajok élőhelyeit, és továbbszaporítják a veszélyeztetett növényfajokat.

A fejlesztésből nem marad ki a Botanikus kert gyönyörű tava sem. Mesterséges sziklagyepeket építenek, bővítik a kelet-ázsiai gyűjteményt. Ez így mindössze egy száraz felsorolás, de gondoljunk csak bele: három év múlva teljes pompájában gyönyörködhetünk a természet értékes kincseiben. Mindezeken túl a környezettudatos szemléletmód kialakítását is szolgálja a pályázat.
 

Még az alcsúti is 

A hazai arborétumok nincsenek túl jó állapotban, ezért is örvendetes, hogy uniós támogatással 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre a gyűjteményes növénykertek, védett történeti kertek megőrzésére és helyreállítására. Az EU-s pénzek mellett ott vannak még a hazai források: az Új Magyarország Fejlesztési Terv csaknem 7 milliárd forintot fordíthatnak természetvédelmi fejlesztésekre országszerte.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park például 179,2 millió forint támogatást nyert az Alcsúti Arborétum (kastélypark) rekonstrukciójára - a pénz jó helyre kerül, hiszen a magyar kertművészet történetének egyik jelentős alkotásáról van szó, amely teljes felújításra szorul. A támogatásból többek között felújítják a dísztavat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park pedig 90 millió forintot fordít a sajátos klímájú zirci arborétum rekonstrukciójára. Hogy ez mire elég? Például az angolpark stílusú arborétum tavának kotrására, friss víz utánpótlására, a kert növényi anyagának felújítására. 
 

botanikus-tiszakurtiPéntekenként meditálás

Magyarországon számos arborétum, gyűjteményes kert és kastélypark működik. Igaz, többségük télen zárva tart, de akad, amely a hidegebb hónapokban is (általában 8-16 óráig) várja a látogatókat - így remek kiránduló célpontok.

Ott van például a leggazdagabb hazai élőnövény gyűjtemény, a vácrátóti botanikus kert, vagy az ELTE botanikus kertje, a fővárosi Füvészkert. A Budai Arborétum díjtalanul és szabadon látogatható, munkanapokon reggel 8 és este 6 óra között. Ha érdekel a spiritualitás, ne hagyd ki a Tiszkürti Arborétumot, ahol péntekenként megismerkedhetsz a faterápiával és meditálhatsz, ha lehangoltnak vagy túlhajszoltnak érzed magad.

 

cikk-tipus-kulsolink

vácrátóti botanikus kert
• Füvészkert (ELTE botanikus kertje)
Budai Arborétum
Tiszkürti Arborétum

cikk-tipus-linkek

Koktél, maracuja, papaya, kakaó, kókuszpálma, kávékülönlegességek, Andalúzia gyümölcsei, bambusz, trópusi fűszervarázs - lásd, ízleld, érezd: hétvégén hamisítatlan trópusi hangulat a Füvészkertben! | Trópus a télben – a Füvészkertben

Blogmustra