okohotel-logoMielőtt megszállnál, nézd meg, hogy van-e a hotelnak Zöld Szálloda logója, biomatraca, napkollektora – Ausztriában a burgerlandi centrum eleddig a legnagyobb öko-energia központ, de idehaza is vannak pozitív kezdeményezések.

cikk-tipus-altalanos

Ha környezettudatosságodat a szabadságod alatt sem akarod feladni, irány egy ökohotel! Keresd az ökocimkét, a Zöld Szálloda logót, na meg a biomatracot, a napkollektort és persze a színes konténereket. 

okohotel2A zöld szálloda vagy panzió ismérve, hogy a megújuló energiákat helyezi előtérbe, így működésével nem károsítja a környezetet. Ilyen például a burgenlandi Hotel VILA VITA Pannonia, amely heteken belül Ausztria első energia-önellátó üdülőfaluja lesz.
 

Ökologikusan az új évbe! 

A burgenlandi hotel - amely a Fertő tó–Fertőzug Nemzeti Park határán, egy 200 hektáros területen helyezkedik el - fő célja a „megújuló energiák“ tematikájának újragondolása. Az okok egyszerűek, címszavakban: természetvédelem, fenntarthatóság, alternatív energiatermelés, környezetvédelem, tiszta levegő, a gyermekek környezettudatos nevelése.

Mi az a biomassza?

Olyan növények, termések, melléktermékek, növényi és állati hulladékok, amelyek energetikailag hasznosíthatók – vagyis megújuló energiaforrások (újból megtermelődnek). Ilyen a fűrészpor, a szalma, a zöld növényi hulladék, a trágya. Használatuk esetén „kiváltható” a kőolaj, a földgáz, így ezek nem fokozzák a levegő szennyezettségét.

Ahogy a hotel munkatársa fogalmaz: a jövő nem szólhat gázról, olajról, mert ezek károsítják a környezetet, ráadásul a gáz egyre drágább. Az olajfűtésről biomasszára, napkollektorokra és photovoltaikra való átállásnak köszönhetően, évente 797 tonna széndioxidtól óvja meg a környezetet az Ökoturisztika Centrum. Az épület év végére elkészül, a befektetés összköltsége egyébként 3,2 millió euro.

Ez eddig remek hír, de mégiscsak egy hotelről van szó - kérdés, mit kap a látogató? Jövő év elejétől számos ajánlatuk közvetíti majd a környezettudatos gondolkodást. Az egyik példa erre a családoknak szóló BIO-csomag, ahol öko-pontokkal jutalmazzák a lurkókat, ha bungalóikban szelektálva gyűjtik a hulladékot.

A hotel nemrég környezetvédelmi díjat kapott, így pláne komolyan veszik a szigorú előírásokat a recepció, a hulladékgyűjtés, az élelmezés, a housekeeping és a beszerzés területén is (elsősorban a regionális beszállítók élveznek majd előnyt). Ausztriában léteznek más ökohotelek is, amelyek földfűtést, napkollektorokat használnak, de a burgerlandi centrum eleddig a legnagyobb öko-eneriga központ. (Az üdülőfalu november 1-től december 25-ig építési munkálatok miatt zárva tart.)
 

Nekünk is van ökohotelünk! 

Ha zöld üdülésre vágysz, és olyan szállást keresel, ahol figyelnek a környezetvédelemre, irány például Szarvaskő vagy Alsópáhok. A szarvaskői panzió a Bükki Nemzeti Park szívében fekszik, és büszke viselője például a Zöld Szálloda, az Európai ÖkoCimke (European EcoLabel) minőségbiztosítási elismeréseknek.

És hogy mitől öko az öko? Kertjében sem gyomirtót, sem növényvédő szereket nem használnak, építése során pedig főleg helyi és csak természetes anyagokat használtak fel (tégla, kő, fa, üveg, cserép stb.). A panzióban allergénmentes a padló, az ágynemű, a szobákat biomatraccal szerelték fel, biológiailag lebomló tisztítószereket, mosószereket használnak, és természetesen szelektíven gyűjtik a hulladékot. Az alsópáhoki hotel 2003 óta viseli a Zöld Szálloda nevet, mert gazdálkodásuk során a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszik. 

A Zöld Szálloda minősítést itthon a Magyar Szállodaszövetség ítéli oda kétévenként.

 

Fotó: Villavitahotels.com

 

cikk-tipus-linkek

Ezentúl csak azért is dobd le a ruháidat a tóparton, a meztelen hátsó ugyanis zöld, nem csak magadért vetkőzöl, a beszólogatósokért is teszed – naturizmus a Díványon, a globális felmelegedéstől a személyes megfontolásokig. | A meztelen popsi mindig zöldebb

Egy iráni kisvárosban, Ramsarban fogalmazták meg a szövegét és fogadtak el, még 1971-ben: az egyezmény célja, hogy elősegítse a Föld vizes élőhelyeinek megőrzését – immár köztük a Fertő-tóét is. | Tiszta Fertő!

Mustra