remakeNe dobd ki, ami nem kell, hanem vidd a rászorulókat segítő second handbe – legalábbis Svédországban megteheted: a lelkes skandinávok heti hét tonna holmit adnak le, fiatal designerek pedig direkt ezek átszabására szakosodtak.

cikk-tious-rovid


A stockholmi Stadsmissionen vallási alapon működő egyesület. Az 1800-as évek óta segíti a rászorulókat, és e munka fontos eszköze a second hand boltok hálózata.

Az ötlet 1930-ban született és azóta is nagyszerűen működik: jelenleg nyolc használtcikk boltjuk van Stockholmban. Behozzák az emberek a régi ruhájukat, használati tárgyaikat (bútor, konyharuha, könyv, porcelán), ezeket felújítják, rendbehozzák az alkalmazottak, majd eladják. (Persze az is előfordul, hogy rögtön odaadják a hajléktalanoknak). Házhoz is mennek, ha nagyobb bútort akar valaki elajándékozni vagy egy egész hagyatékot kell elszállítani. A befolyó pénzből finanszírozzák a Stadsmissionen többi tevékenységét, például a hajléktalanok elszállásolását. A second hand-ekben ráadásul olyanoknak adnak munkát, akik egyébként nehezen tudnának elhelyezkedni.

A Stadsmissionen használtcikkboltok hetente hét tonna holmit kapnak – csupa olyan ruha, ami egyébként a szemétben végezné. Van egy saját márkájuk is, a ”Remake” – fiatal designerek alakítják át a használtat divatossá. A rendszer azért is sikeres Svédországban, mert a rászorulók ügyét a környezetvédelemmel ötvözi, így különösen népszerű a fiatalok körében. 

 

cikk-tipus-linkek

A ruhacsere ingyen van, de úgy nem működik

Az angol turkálók dömpingje idején egy fiatal vállalkozó a ruhacserében látott fantáziát – az egyre szaporodó turkálók még a válságban sem jelentenek veszélyt az elit márkákra, legfeljebb azok outlet üzleteire: a divatfogyasztás "táplálékláncában" könnyen karitatív szervezetnél végzi a két éves Dolce&Gabbana ing.

Mustra