Az öko gyereknevelés az új sláger

ecobaby_mSzámos gyerek pelenka nélkül nő fel, de ha erre egy szülő nem vállalkozik, választhat később komposztálható biopelenkát is. A bio bébiételek és bio bababútorok piaca is nő. Összegyűjtöttük az új öko generáció főbb kellékeit.

Nem minden ökokuckó készül szalmával szigetelve, sárral tapasztva, és nádpallóval borítva. Olykor elég néhány apró lépés is, hogy környezettudatosan rendezd be otthonodat, és neveld fel a legújabb öko generációt.

Így juthatsz el a biopelenkától az öko-babaszobáig, lehetőleg minél kisebb ökolábnyommal.

Zöld pelenka

A világ számos országában a babák pelenka nélkül nőnek fel. A csecsemő ugyanis ösztönszerűen jelzi az ürítési ingert, a mama pedig ráhangolódva, megérzi ezt. Fél éves korára elveszíti ezt a reflexet, mert hozzászokik a pelenkázáshoz.

Pelenkázni lehet zöld szülő módjára. A mosható textilforma mellett, használhatunk természetes anyagból készülő ökopelenkát. Előbbi inkább gazdaságosságánál fogva környezetkímélő, míg utóbbi, vegyszermentes előállítása és 100 %-os biológiai lebomlása miatt. A biopelenkák többsége világosbarna színű, mert a gyártás során nem fehérítik klórral. Használat után bátran eldobhatóak, akár a kertben is gyorsan és hasznosan komposztálódik. A hagyományos eldobható pelenka 100 év alatt bomlik le, számos káros mellékanyagot termelve.

Fenntartható tisztaság

Nemcsak a textilpelenkát, de a baba ruháit is moshatod enzimmentes mosószerrel, szilárd vagy folyékony mosódióval, mosószódával. A mosógépedből így csak természetes anyagok távoznak. Mivel a mosódió bár alaposan tisztít, de nem fehérít, ezért fehérítésre használj szódabikarbónát, az illatos vegyszeres öblítést pedig néhány csepp illóolajjal is kiválthatod.

1 kg tisztán növényi eredetű mosódió, heti 3-4 mosást tervezve, kb. 9 kilenc hónapig elegendő. Sok ezer forintot megspórolhatsz a mosópor árából.

Öltöztesd bioruhába!

A bio babaruhákat bio körülmények között termesztett alapanyagokból állítják elő. Így készül a biogyapotból, környezetbarát eljárással, vegytiszta biopamut. Az ilyen, megkülönböztetett jelzésű ruhák varrásához természetes cérnát használnak. A bioanyagok nem irritálják az egyébként érzékeny bababőrt, nem károsak a környezetre, és egyre inkább megfizethető áron juthatsz hozzájuk.

A biopamutról korábban részletesen írtunk a Díványon. Termesztői nem használhatnak génmanipulált magvakat, növényvédő és rovarirtó szereket, továbbá műtrágyát. Permetezőszerek helyett szarvasbogarakat és növényi főzetet vetnek be. A műtrágyákat szerves trágyával váltják ki, továbbá vetésforgót alkalmaznak. A termést kézzel takarítják be, vegyszerek nélkül. Többek közt ezért olyan költséges. Habár 2004 után megnégyszereződött a termelés, a biopamut ma még csekély piaci részesedést tudhat magáénak.

pamcsibio

Bio bébiétel

Az egészséges és teljes tápértékű bio babaételek nem tartalmaznak konyhasót, kristálycukrot, mesterséges aromákat és génkezelt adalékokat. A pépesített bio bébiételek csomagolásán, ha megtalálod a bio minősítést tanúsító védjegyet, biztos lehetsz benne, hogy az ételek szigorú szabályok között működő és ellenőrzött biogazdaságokból származnak. Így a növények, gyümölcsök, s a fél éves kortól a babának adható gabona-készítmények, az immunrendszer számára alapvető fontosságú vitamint, energiát és ásványi anyagot tartalmaznak.

Babaszoba öko-módra

Míg a padlószőnyeg és a tapéta, a ragasztásuk és festésük miatt, addig a műszálas csipkefüggöny és bútorszövet, a bennük lévő műanyagok évekig tartó párolgása miatt károsak a szervezetre. Ezért válassz természetes anyagokat az ipari helyett! Ragasztott pozdorja lapok helyett fából készült bútorokkal rendezd be a babaszobát, és padlózatként is faburkolatot használj!

A legjobb, ha a bababútorokat kezeletlenül veszed, és viasszal, vagy tiszta lenolajjal kezeled. Ezek, sok más ipari felületkezelővel szemben, teljesen ártalmatlanok az egészségre Végezd el ugyanezt csiszolás után, az ajtókon és fakeretes ablakokon is! A szoba falára vasoxiddal színezett mészt, vagy természetes gyanta-alapú festéket használhatsz. A teljesen allergiamentes légkör érdekében, a korábban használt műanyag alapú festéket minden esetben kapard le!

Oszd meg másokkal is!
Mustra