Zanza!

Környezetbaráttá válna Észak-Amerika legnagyobb és legöregebb taxiflottája - első lépésként száz gázzal hajtott járművet állít forgalomba Chicagóban a Yellow Group.Így lesz a sárgából zöld taxi!


A sárga, öreg amerikai taxik már-már ikonnak számítanak - de hiába tűnnek fel a régi gépek még ruhamárkaként is, lejárt az idejük. A Yellow Group száz gázzal üzemelő (CNG) autót állít forgalomba, elsőként Chicagóban. A társaságnak nem csak az autók beszerzéséről kellett gondoskodnia, hanem azok feltöltéséről is, ezért tízéves szerződést írt alá a Clean Energy Fuels-szel. A CEF két töltállomást létesít a városban - ezeken természetesen nem csak a taxik tankolhatnak majd fel a speciális üzemanyagból, hanem bármilyen autós.

Az úgynevezett CNG (compressed natural gas) technológia nem teljesen zöld, de nagyságrendekkel zöldebb, mint a hagyományos hajtás. Összehasonlítva egy hagyományos kocsival, a CNG-autók 80 százalékkal kevesebb ózonréteget károsító anyagot bocsátanak ki, egyéb nemkívánatos részecskékből pedig 95 százalékkal kevesebbet. Ráadásul az üzemyanyag ára fele-kétharmada a benzinnek.

Blogmustra