A jövőben nem csúfítják nejlonszatyrok Washington folyóját – január 1-jétől öt centet kell fizetni az eddig ingyen adott zacskókért, a befolyó évi ötmillió dollárból pedig a folyót tisztítják.

cikk-tious-rovid

Környezetvédelmi célból az USA fővárosában az év elejétől megszüntették az élelmiszerboltokban az ingyenes nejlonszatyrot. A városvezetés így próbálja elérni, hogy tisztábbá váljon a zacskóktól erősen szennyezett Anacostia folyó. Ezért Adrian Fenty polgármester elrendelte, hogy a vásárlók fizessenek minden, rendszerint egyszer használatos zacskóért, a befolyt összeget pedig folyótisztítási műveletekre fordítsák. A nejlonszatyrokat gyártó cégek azonban nem örülnek a szatyoradónak, amely számítások szerint a 2010-es évben 5 millió dollár kiadást jelent a washingtoni családoknak.

Ám nem az amerikai főváros vezette be elsőként a zacskódíjat az Egyesült Államokban. San Franciscóban már 2007-ben életbe lépett a nejlonszatyrok tilalma, és a műanyag zacskók helyett környezetbarát megoldásokat (pl. papírzacskó és újrahasznosítható szatyrok használata, valamint saját bevásárlószatyrokkal történő vásárlás) ösztönözték.  

Úgy tűnik, a zacskótilalom egyre inkább terjed a világon: 2002-ben a bangladesi fővárosban, Dakkában és Írországban tiltották be a forgalmazásukat (az íreknél a szatyoradó bevezetése után 90 százalékkal csökkent a nejlonszatyrok felhasználása), majd 2008-ban Kínában lépet életbe a szatyortilalom.

Becslések szerint percenként 500 ezer darab műanyag szatyor kerül forgalomba a világon, egy nejlonzacskó lebomlása pedig akár évtizedekig is eltarthat.

 

cikk-tipus-linkek

Ciki a nejlon

Nejlonszatyorral a kezedben tipegsz az utcán és a pasid is ilyenben zizgeti haza a párizsit a közértből – amellett, hogy ciki, így landol évente közel kétmilliárd belőlük a szemétlerakókban.

Mustra