Ígérték, 2010-ben vége a pusztulásnak

1992-ben Rio de Janeiróban egyezményt írtak alá a biodiverzitás megőrzéséről, elfogadták, hogy 2010-re megállítják az igencsak komoly méreteket öltő fajkipusztulást. Ez azonban még nem történt meg.

2010-et a biodiverzitás éveként határozták meg. Ez a biológiai sokféleségre utaló fogalom viszonylag új keletű, az 1980-as évektől kezdték el használni vezető ökológusok. A fogalom a biológiai változatosságra utal, ami többek közt magában foglalja a fajgazdagságot, a genetikai gazdagságot és az élőhelyek gazdagságát, röviden az élet különböző formáinak sokaságát.

A biodiverzitás az ún. ökoszisztémabeli szolgáltatásokkal lát el bennünket minden nap: élelemmel, gyógyszeralapanyagokkal, víztisztítással, oxigéntermeléssel, szén-dioxid-tárolással, talajformációval, klímaszabályozással, a kultúrában betöltött szerepükkel és azzal a tudattal, hogyha utazni, vagy kirándulni megyünk nem mindenhol ugyanazt a tájat és fajokat látjuk.

A biológiai sokféleség fontosságát és fogyatkozásának riasztó mértékét felismerve született meg 1992-ben Rio de Janeiróban a Convention on Biological Diversity (A Biológiai Sokféleség Egyezmény) a biodiverzitás megőrzéséről, annak fenntartásáról és javainak igazságos elosztásáról. Ahhoz, hogy ezek a célok megvalósuljanak 2002-ben a fent említett Egyezményt aláíró nemzetek (mind a 192) elfogadták, hogy 2010-re megállítják az igencsak komoly méreteket öltő fajkipusztulást. Az eredetileg kitűzött célt nem tudja teljesíteni az Európai Unió, ezért a határidőt 2020-ra tolták ki az EU környezetvédelmi miniszterei.

diverziti.hu

biodiv.kvvm.hu

Oszd meg másokkal is!
Mustra