Zanza!

A hetek óta tartó hóban és mínuszban ezt elég nehéz elhinni, de 12 nappal korábban kezdődik a tavasz, mint 1976-ban.  Örvendezzünk, mert már ma is eggyel kevesebb téli nap van hátra...

tavasz_1

Angol kutatócsoportok 726 állat és növényfajt vizsgáltak, hogy kiderítsék milyen hatással van rájuk a korábban érkező jó idő. Nem meglepő, de a klímaváltozás jelei könnyen felismerhetőek voltak az állatok viselkedésén. Átlagosan 12 nappal hamarabb kezdődik a szaporodási és populációnövekedési időszakuk. A leggyorsabb változás a szárazföldi növények vegetációs időszakában, a hajtás, a virágzás és a termésérés idejében volt, ez évente átlagosan 0,5 nappal kezdődött korábban, mint előtte.
Nagy veszélyt jelent, hogy a hirtelen jött felmelegedés könnyen becsaphatja az élővilágot. A meleg előcsalogatja a telelő állatokat, ám ha hirtelen mégis visszahűl a hőmérséklet a „normális" szintre, ezek az állatok elhullanak. Persze a hosszú, meleg ősz is ugyanilyen veszélyeket tartogat: a vándormadarak nem költöznek el időben, de a hirtelen beköszöntő fagyok miatt nem találnak maguknak táplálékot.
(forrás: http://www.ceh.ac.uk/index.html)

Blogmustra