Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

GettyImages-1284011656

Lengyelország egyik legrégebbi, építészeti emlékeiről híres városába utazunk.

Mai helyszínünk Lengyelország ötödik legnagyobb városa, amely 570 ezer lakost számlál. A Warta folyó partján található, történelmi jelentőségű település helyén a polánok első ismert uralkodója, I. Mieszko építtetett várat a 10. században, és ugyanebben az időben épült itt az ország legrégebbi templomának számító Szent Péter és Szent Pál katedrális, az első lengyel királyok temetkezési helye. A lengyel királyság megalakulásával városunk Nagy-Lengyelország fővárosa lett és az is maradt egészen 1793-ig, amikor a lengyel területek felosztásával porosz kézre került: ugyan Napóleon idején sikerült visszaszerezni, a francia császár bukása után újra Poroszországé, majd a Német Birodalomé lett.

Az első világháborút követően az új lengyel állam része lett, a második világháborúban azonban német megszállás alá került, a lakosságot keményen elnyomták. 1956 nyarán munkásfelkelés tört ki a szovjet rendszer ellen, melynek fontos szerepe volt a magyar forradalmat megelőző erjedésben és a lengyel kommunista rendszer viszonylagos felpuhulásában is.

A város igazi történelmi településnek számít, köszönhetően számtalan építészeti remekének: az óváros nevezetességei közé tartozik a Városháza, a reneszánsz piactér, a jezsuita templom és kollégium, a császári negyed épületei, két állatkert, botanikus kert és több műemlék park. Fontos színhely a Tumski-sziget, amely valamikor a Warta szigete volt: ez a város legrégebbi része, ahol az említett katedrális mellett a hercegi palota 10. századi maradványai is állnak.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra