Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

GettyImages-1284011656

Lengyelország egyik legrégebbi, építészeti emlékeiről híres városába utazunk.

Mai helyszínünk Lengyelország ötödik legnagyobb városa, amely 570 ezer lakost számlál. A Warta folyó partján található, történelmi jelentőségű település helyén a polánok első ismert uralkodója, I. Mieszko építtetett várat a 10. században, és ugyanebben az időben épült itt az ország legrégebbi templomának számító Szent Péter és Szent Pál katedrális, az első lengyel királyok temetkezési helye. A lengyel királyság megalakulásával városunk Nagy-Lengyelország fővárosa lett és az is maradt egészen 1793-ig, amikor a lengyel területek felosztásával porosz kézre került: ugyan Napóleon idején sikerült visszaszerezni, a francia császár bukása után újra Poroszországé, majd a Német Birodalomé lett.

Az első világháborút követően az új lengyel állam része lett, a második világháborúban azonban német megszállás alá került, a lakosságot keményen elnyomták. 1956 nyarán munkásfelkelés tört ki a szovjet rendszer ellen, melynek fontos szerepe volt a magyar forradalmat megelőző erjedésben és a lengyel kommunista rendszer viszonylagos felpuhulásában is.

A város igazi történelmi településnek számít, köszönhetően számtalan építészeti remekének: az óváros nevezetességei közé tartozik a Városháza, a reneszánsz piactér, a jezsuita templom és kollégium, a császári negyed épületei, két állatkert, botanikus kert és több műemlék park. Fontos színhely a Tumski-sziget, amely valamikor a Warta szigete volt: ez a város legrégebbi része, ahol az említett katedrális mellett a hercegi palota 10. századi maradványai is állnak.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra