Szomszédok-kulisszatitkok első kézből, Janka nénitől

62 éve van a pályán Pásztor Erzsi, aki ez év szeptemberében lett 85 éves. Ez alkalomból elfogadta az Index Sunday Brunch podcastjének meghívását. Mondandójából most a Szomszédokra vonatkozó legfontosabb megállapításokat rögzítjük.

1. A Janka-szerep méretéről és a karakter felemelkedéséről:

„34 éve indult a Szomszédok teleregény, de mind a mai napig él a figurám, pedig csupán egy epizódszerep töredéke volt, egy picurka szerep fele. De engem, ennek ellenére, felemelt a közönség, és nekik köszönhetem, hogy főszereplővé válhattam, amiért nem tudok elég hálás lenni.”

Pásztor Erzsi Kitzinger Szonjának mesél a legendás Szomszédok teleregényről
Pásztor Erzsi Kitzinger Szonjának mesél a legendás Szomszédok teleregényrőlBodnár Patrícia / Index

2. Így emlékszik az első telefonra, ami által életre kelt Janka néni:

„Horváth Ádám hívott föl, hogy Erzsikém, csinálok egy sorozatot. Azt sem tudtam akkor még, hogy mi az. Csináltam ugyan hasonlót, mert épp akkor szinkronizáltam a Klinikákban Hildegard főnővért, de magyar sorozat addig nem volt itthon. Emlékszem, Ádám annyit mondott, lesz belőle 6-7 adás, aztán majd meglátjuk, végül 13 évig élt a sorozat.”

3. Az első forgatási napról:

„Nagyon emlékezetes volt, a lányom akkor költözött ki Olaszországba. Siettem a vonathoz, el szerettem volna búcsúzni tőle, de előtte Jankának még oda kellett ajándékoznia egy behemót sublótot a Vágási családnak, ami már akkor is rémes darab volt. Amikor ezt elpasszoltam, a Nyugatiban még utolértem a lányomat, a búcsúzáskor pedig sírtam, mint a záporeső.”

4. Így instruálta Horváth Ádám Pásztor Erzsit a szereppel kapcsolatban:

„Az elején csak az undok nagynéni volt a biztos, de ez folyamatosan alakult, formálódott, a szerepet itt magam formálhattam olyanná, amivé lett. Élveztem az első perctől fogva, és örültem, hogy a figurának semmi köze hozzám. Talán soha nem is játszottam magamat. Púpos doktornőt vagy a férjem anyját a színpadon bezzeg igen. Sík Ferinek egyszer nekiszegeztem a kérdést: miért én játszom mindig a nyomorékot, a vakot meg a süketet? Mert el tudod játszani – jött a válasz.”

5. A Szomszédok népszerűségének a titkáról:

„A sorozat titka minden bizonnyal az volt, hogy igazi színészek, művészek, és nem a járókelők, ahogy manapság divatos, alakították a szerepeket. Vegyük Schubert Évát: az én drága barátnőm, amikor bejött a nagy kalapjával, neki meg sem kellett szólalnia, mert hozott magával egy olyan levegőt, aminek köszönhetően egyből átjött a karaktere. Ma már nem nagyon látni ilyet.”

6. Arról, nagy család volt-e a Szomszédok?

„Nagyon ritkán találkoztam a sorozatbeli családomon kívül bárkivel, Csűrös Karola barátnőmmel nem is futottam össze a 13 év alatt egyszer sem, színházban találkoztunk csupán. Arra emlékszem, hogy villámgyorsan ment a munka, kivéve a Nemcsákkal, mert vele szétröhögtük a jeleneteinket. 40 éve vagyunk jóban, magázódunk, van egy külön műsorunk is, ami abból áll, hogy remekül gyalázzuk egymást nyílt színen, amit egész magas színvonalra fejlesztettünk már.”

Pásztor Erzsi az Index Sunday Brunch című műsorának felvételén 2021 októberében a Haris Parkban
Pásztor Erzsi az Index Sunday Brunch című műsorának felvételén 2021 októberében a Haris ParkbanBodnár Patrícia / Index

7. A  Szomszédok végéről:

„Nem éltem meg veszteségként, mert alig voltam benne, először is kéthetente ment, jómagam pedig három- vagy négyhavonta egyszer szerepeltem benne.”

8. Az újraindulásról:

„Nem tudom, hogy a Szomszédok újra népszerű tudna-e lenni. Ma már napi sorozatok vannak, én azt nem vállalnám, de a gondolattal olykor eljátszom, mi lenne Janka nénivel ma, és azt hiszem, egy öregek otthonában bukkannánk a nyomára.”

A teljes beszélgetést a 85 éves Pásztor Erzsivel az alábbiakban tudod megnézni. A sztorik az ő előadásmódjában különösen izgalmasak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra