Így tudhatod meg, van-e kémprogram a telefonodon! Megoldás is van rá

GettyImages-161681428
Olvasási idő kb. 3 perc

Több jele is van, ha kémprogram települt a telefonodra. Mutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg tőle.

Akár iPhone-od van, akár androidos készüléked, könnyen elképzelhető, hogy kémprogram települt rá. Hogy hogyan lehet ezeket eltávolítani mindkét fajta telefonról, azt járta körül a Reader's Digest, és szemlézte a hvg.hu Tech rovata.

Lássuk, mit lehet tenni!

Kémprogram kétféle módon is juthat a készülékünkre

A kémprogram településének egyik módja, hogy egy biztonsági sérülékenységet kihasználva, bármiféle felhasználói beavatkozás nélkül telepítik a készülékre, a másik, hogy valaki rákattint egy SMS-ben kapott adathalász hivatkozásra, és már települ is a kémprogram - írja a cikk.

A Reader's Digest által megszólaltatott szakemberek szerint vannak olyan árulkodó jelek, melyek arra utalhatnak, hogy a készüléken valamilyen kémprogram fut, ilyen például ha

  • a telefon szokatlanul gyorsan merül és túlmelegszik,
  • a szokatlan SMS-üzenetek,
  • a megugró adathasználat.

Mi a megoldás a kémprogram eltüntetésére?

A hvg.hu cikke a következőket javasolja:

  • telepítsünk egy vírusvédelmi alkalmazást, és végezzünk egy keresést vele
  • frissítsük az operációs rendszert és az alkalmazásokat. Egy új operációsrendszer-változat befoltozhatja a kihasznált biztonsági réseket, így a kémprogram működésképtelenné válhat. 
  • töröljük az olyan alkalmazásokat, amelyek gyanúsak, és nem emlékszünk arra, hogy mikor vagy miért tettük fel őket
  • ha iPhone-od van, ellenőrizd az iCloud-fiókhoz rendelt eszközöket a Beállítások – Apple ID menüpont alján. Ha valamit nem ismersz fel, azt azonnal távolítsd el.
  • időnként töröljük a sütiket. Bár megkönnyítik a böngészést, de ezek ellopásával különböző fiókjainkba is beléphetnek a rosszindulatú felek.
  • állítsuk gyári alapállapotba a telefont. Ez egy drasztikus lépés, arra az esetre, ha más nem válna be.
  • nézzük át jelszavainkat, és cseréljünk. Még ha a kémprogramtól meg is szabadultunk, elkerülhetetlen valamennyi jelszó lecserélése, a támadók ugyanis jó eséllyel megszerezték azokat a támadás során. Ahol lehet, állítsunk be kétlépcsős hitelesítést. 

A Facebookon is nagyon könnyen válhatsz adatlopás áldozatává. Hogy ezt elkerüld, olvasd el alábbi cikkünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek