Így beszéltek családtagjai II. Erzsébetről

GettyImages-87760029
Olvasási idő kb. 5 perc

Lehet, hogy királynőként hetven éven át irányított egy országot, de II. Erzsébetet anya, feleség, testvér, nagymama és dédnagymama szerepében is ismerték néhányan. Családjának elkapott mondataiból az is kirajzolódik, milyen volt a vele egy háztartásban élni.

Azt a bulvármagazinokból tudni véljük, hogy Dianát és Meghant nem szívelte a királynő – bár ez valószínűleg nem a teljes igazság , arról kevesebbet tudhatunk, milyen volt az, amikor valakit ő nevelt fel, vagy választott férjéül. A királyi család tagjainak nyilatkozataiból azonban az interjút soha nem adó királynő portréja is kirajzolódik. Így beszéltek róla a hozzá legközelebb állók.

II. Erzsébet és férje: Fülöp szerelméről levele tanúskodik

„Hogy túléltem a háborút és tanúja lehettem győzelmünknek; hogy lehetőséget kaptam a pihenésre és arra, hogy újra magamra találjak; hogy teljesen és menthetetlenül szerelembe essek – ez az összes személyes gondomat és a világ problémáit is olyan apróvá teszi” – írta 1946-ban Fülöp Erzsébetnek. 74 évet töltöttek házasokként, ötvenedik jubileumukon Fülöp így fogalmazott:

„A legfőbb lecke, amelyet megtanultunk, az, hogy a tolerancia a legfontosabb egy boldog házassághoz. Ha minden rendben megy, nem olyan fontos, de ha a dolgok rosszabbul alakulnak, akkor elengedhetetlen.

A királynő bőségesen rendelkezik ezzel a tulajdonsággal.”

Friss házasok: II. Erzsébet és Fülöp
Friss házasok: II. Erzsébet és FülöpTopical Press Agency / Getty Images Hungary

Károly kapcsolata közeli volt édesanyjával

„Úgy tanultam, mint a majmok: figyeltem a szüleimet” – fogalmazott korábban III. Károly, aki idén ünnepelt platina jubileumán is kitért a királynő érdemeire.

„Találkoztál velünk és beszélgettél velünk.

Nevettél és sírtál velünk, és ami a legfontosabb, hetven éven át velünk voltál. Arra esküdtél fel, hogy egész életed az országnak szenteled, és mindig be is tartottad ezt.

Mindannyiunk nevében szerettem volna tisztelegni önzetlen szolgálatod ellőtt” – mondta.

Királyként mondott első beszédében is végső búcsút vett édesanyjától, érzelmekkel teli szavai pedig pontosan bemutatják kapcsolatukat.

"Drága Mamám, most, hogy utolsó nagy utazásodra indulsz, hogy csatlakozz drága néhai papámhoz, csak annyit szeretnék mondani: köszönöm. Köszönöm a családunk és a nemzetek családja iránti szeretetedet és odaadásodat, amellyel oly szorgalmasan szolgáltál ezekben az években. Angyalok szárnyai énekeljenek téged nyugalmadba" – mondta.

 András szerint mindenről tudott a családban

„A királynő hírszerző hálózata sokkal jobb, mint bárkié ebben a palotában. Mindent tud. Nem tudom, hogyan csinálja. És mindent lát" – beszélt édesanyjáról a herceg, akinek felesége Sarah Ferguson annak ellenére nevezte legnagyobb mentorának a királynőt, hogy még a kilencvenes években elvált fiától.

„Ha őszinte akarok lenni, a királynő sokkal inkább anyám volt, mint a vér szerinti anyám”

– árulta el egy podcastben.

A nagyival nem szórakozunk!

Vilmos herceg többször is beszélt nagymamájáról: az ABC News-nak még 2012-ben adott interjújában úgy fogalmazott, gyermekként megtanulta, hogy az ember nem szórakozik a nagymamájával. Hogy mennyire igaz ez, azt a következő sztori is bizonyítja.

„Peter, az unokatestvérem és én quadon ültünk Balmoralban, és Zarát (az unokatestvérét – a szerk.) üldöztük, aki gokarton ült. Sikerült Zarát egy lámpaoszlopnak terelnünk, a lámpaoszlop ledőlt és majdnem agyonnyomta.

Emlékszem, hogy a nagymamám volt az első ember, aki kirohant a kastélyból, át a gyepen a kiltjében, odarohant hozzánk, és a leghatalmasabb leszúrást kaptuk tőle.

Nagyon megragadt a fejemben, hogy egy kicsit óvatosabban kellene a dolgaimat csinálnom, és megpróbálnom nem megölni az unokatestvéreimet" – emlékezett vissza.

A család nagyon fontos volt Erzsébetnek, mondta Vilmos herceg
A család nagyon fontos volt Erzsébetnek, mondta Vilmos hercegChris Jackson / Getty Images Hungary

Vilmos arra is rávilágított, hogy a királynő életében a család abszolút nem második helyen áll.

„Keményen dolgozik és fontosnak tartja a szerepét, de miután magára zárta az ajtót, sokat fő a feje a családja miatt, szeretné, ha mind megtalálnánk az utunkat és a boldogulásunkat, ha sikeresek lennénk. A gyerekek felé mindig rengeteg szeretetet mutat” – árulta el ugyanebben az interjúban.

Kilencvenedik születésnapján is kiemelte, milyen fantasztikus a nagymamája – halála után pedig arról beszélt, sokáig tart majd, amíg megszokja annak realitását, hogy Erzsébet már nincs mellette.

Harry is csak dicsérte

„Zárt ajtók mögött ő a nagymama nekünk, ilyen egyszerű” – mondta Harry, aki tavaly Oprah Winfrey-nek feleségével adott interjújában leszögezte, hogy 2020-ban, visszavonulása évében többet beszélgetett Erzsébettel, mint valaha előtte.

„Nagyon jó a kapcsolatunk és megértjük egymást. Ő a vezérezredesem, és az is marad”

– mondta akkor.

A herceg, aki Amerikába költözött feleségével, ahol a királynőről elnevezett lánya, Lilibet megszületett, ugyanúgy ott volt nagymamája halálakor Balmoralban, mint Vilmos herceg. Már csak együtt élniük kell megtanulni II. Erzsébet hiányával.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek