Így úszta meg Hitler a brit mesterlövész golyóját

GettyImages-463904145

Kancellárrá választása és a második világháború vége között eltelt tizenkét évben legalább negyvenkét alkalommal terveztek merényletet Adolf Hitler ellen: a náci vezért azonban saját tisztjei és az ellenséges titkosszolgálatok is mindannyiszor sikertelenül próbálták eltenni láb alól. A britek 1944-ben kidolgoztak egy tervet a Führer likvidálására, amit végül ők maguk fújtak le, érdekes indokkal.

A brit titkosszolgálat 1943-ban kezdett gondolkodni egy Hitler elleni merénylet tervén. Kezdetben a náci vezető különvonatát akarták felrobbantani, majd azt tervezték, mérget juttatnak a vonaton használt ivóvízbe, azonban hamar rájöttek, hogy egy ilyen akció végrehajtásához nem rendelkeznek elegendő belső információval. A következő nyáron azonban úgy tűnt, rájuk mosolyog a szerencse: a normandiai partraszálláskor szövetséges hadifogságba került Hitler egyik korábbi testőre, aki a Bajor-Alpokban található kedvenc nyaralóházában, a Sasfészekben vigyázott a diktátorra.

Nem jutottak kémek a Sasfészekbe

A férfi részletesen beszámolt a Führer napirendjéről és szokásairól. Elmondta, hogy sasfészekbeli tartózkodása idején Hitler mindennap reggel 10 órakor húszperces sétára indul a közeli erdőbe, amit teljes magányban tölt, a parancs szerint testőrei sem kísérhetik el. A közeli városka fogadóján mindig felhúzzák a horogkeresztes zászlót, ha Hitler a Sasfészekben tartózkodik, így könnyű rájönni, ideális-e az időpont a merényletre vagy sem.

A terv szerint a titkosszolgálat ejtőernyővel juttatott volna egy brit mesterlövészt és egy németül jól beszélő lengyel ügynököt Salzburgba, ahol találkoztak volna összekötőjükkel, egy helyi boltossal. A Heidentaler fedőnévre hallgató, erősen náciellenes érzelmeket tápláló, titokban a szövetségeseknek dolgozó boltos a német hegyivadász hadtest egyenruháiba öltöztette volna a két ügynököt, majd feljuttatta volna őket a 30 kilométerre lévő Sasfészekhez.

A Foxley-hadművelet névre keresztelt terv 1944 novemberére állt össze: ugyan kidolgozói nagy reményeket fűztek hozzá, a brit kormány végül elkaszálta az ötletet, ugyanis úgy gondolták, semmi hasznuk nem származna Hitler halálából, sőt hátrányukra válna a náci diktátor likvidálása. A háború ugyanis a vége felé járt, a szövetségesek fokozatosan nyomultak előre Európában, és egyre nagyobb sikereket értek el. A náci hadigépezet megrokkanni látszott, Hitler pedig folyamatosan rosszabbnál rosszabb stratégiai döntéseket hozott.

A brit vezetőség ekkor már bízott benne, hogy a Führer elhibázott döntései a hasznukra válhatnak, és úgy gondolták, ha Hitler meghal, esetleg valaki jóval tehetségesebb kerülhet a helyére. Emellett attól is tartottak, hogy a nácik mártírt csinálnának meggyilkolt vezérükből, így sokkal nehezebb lenne kiirtani a fasiszta eszméket Európában. És a briteknek végül igazuk lett: a következő tavaszra végleg sikerült áttörni a német vonalakon, Hitler 1945. április 30-án öngyilkos lett berlini bunkerében, nyolc nappal később pedig a Harmadik Birodalom kapitulált a szövetségeseknek.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra