Gyászetikett: nagyon durva dolog megkérdezni, hogy valaki hogyan halt meg?

GettyImages-506694237

Sokaknak mindez alapvetésnek tűnhet, de akadnak kellemetlen esetek, ezért vegyük át mit illik és mit nem.

Manapság sokkal több módja van a kommunikációnak, mint valaha, ami alkalomadtán zavart okozhat azzal kapcsolatban, hogy mi illik, és mi nem. Sokszor élőben is előfordul, hogy nem tudjuk, hogy hogyan lehetne a legjobban reagálni egy adott helyzetre. Ugyanez van, ha valaki meghal. 

Hogy ne kerülj kényelmetlen helyzetbe, adunk néhány tippet!

Durva megkérdezni, hogyan halt meg valaki?

A halál okai és módjai körüli bizonytalanság szorongást válthat ki, és bár a bennünk élő pletykafészek mindent tudni szeretne, de általában nem illik megkérdezni, hogy mi történt, vagy hogyan halt meg valaki.

Szóval mindig tartsd tiszteletben mások magánéletét, és ne tegyél fel közvetlenül kérdéseket a szeretett személy halálával kapcsolatban, ha alapból nem tudatják veled, hogy mi volt a halál oka. 

Mindenki másképp éli át a gyász folyamatát, és előfordulhat, hogy néhány ember nem akar a veszteségről beszélni, még akkor sem, ha azóta már elég sok idő telt el. 

Egyszerűen csak bízz benne, hogy a jelenléted, empátiád és a hallgatási készséged olyan vigasztalást nyújthat, amire szükség van. És ha itt az idő, úgyis meg fogod tudni, hogy mi történt valójában. 

GettyImages-516112410
martin-dm / Getty Images Hungary

Ha más kérdezi, hogy valaki miért halt meg

Ha abban a helyzetben vagy, hogy megkérdezik tőled, hogy miért halt meg valaki, nyomást érezhetsz arra, hogy beszélj, annak ellenére, hogy még nem állsz készen.

Szóval engedd meg magadnak, hogy legyen magánéleted. Nem kell beszélned egy szeretett személy haláláról, ha úgy érzed, nem állsz rá készen. Egyszerűen csak mondd meg, hogy még nem szeretnél beszélni a dologról – javasolja a Yourtango

Illik-e beszélni valakiről, aki meghalt?

Ha egy közeli barátod elveszít valakit, lehet, hogy bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, hogy szabad-e róla beszélni anélkül, hogy bántanád a jelenlevők érzéseit. 

Azért jó, ha tudod, hogy a halott emberről szóló történetek és emlékek megnyugtatóak lehetnek a gyászolók számára.

A legjobb, ha ilyenkor bízol a megérzéseidben. Az időzítés kulcsfontosságú lehet, de kezdheted azzal, hogy egyszerűen csak megkérdezed, hogy elmondhatsz-e egy történetet valakiről, aki már nincs az élők sorában. 

Ha a közösségi médián keresztül értesülsz valakinek a haláláról

A közösségi média hírfolyamában görgetve észreveszed, hogy egy barátod bejelentette szerettének halálát, és több száz komment olvasható alább. Ilyenkor vajon elég, ha te is írsz egyet, vagy mit kellene még tenni?

Ha a komment közzététele túl nyilvános vagy személytelen számodra, akkor egyszerűen csak ne írj semmit. 

Ha úgy gondolod, írj egy hosszabb levelet, és küldd privát üzenetben, viszont nem lőhetsz bakot egy telefonhívással, például. Alább összegyűjtöttünk néhány dolgot, hogy mit érdemes, és mit nem érdemes tenni, ha temetésre mész. 

Tedd:

  • Jól gondold át, mit veszel fel. Bár már elmúlt a fekete kalap és az fekete fátyol időszaka, az öltözködéseddel a gyászoló család és a halott előtt tisztelegsz. 
  • Oszd meg a részvétedet személyesen, még akkor is, ha az csak egy ölelés vagy kézfogás.
  • Beszélj az elhunytról, ha megfelelőnek tűnik az idő. 

Ne tedd!

  • Ne küldj SMS-t, ne ellenőrizd az e-mailjeidet, és ne facebookozz, akkor sem, ha nehéz teljes mértékben jelen lenni. A temetés vagy a megemlékezés alatt némítsd le a telefonodat. 
  • Ne fényképezz, hacsak nem kérik.
Oszd meg másokkal is!
Mustra