Múzeumban látható az a ruha, amelyben Gábor Zsazsa megpofozott egy rendőrt

GettyImages-51098722
Olvasási idő kb. 4 perc

Gábor Zsazsa bútorai, könyvei, különleges levelezései és szebbnél szebb estélyi ruhái is megtekinthetők a most megnyílt Zsazsa Gabor Múzeumban az ORIGO Filmstúdióban. A Golden Globe-díjas magyar színésznő, szépségkirálynő, modell és üzletasszony a 20. század közepének egyik legismertebb hollywoodi szexszimbóluma volt. Egyike azon kevés magyar származású hírességnek, akik csillagot kaptak a hollywoodi Hírességek Sétányán.

Gábor Zsazsa Gábor Sáriként született 1917-ben Budapesten. Huszonnégy évesen költözött Hollywoodba, és több mint ötven filmben szerepelt. Mégsem csak a színészi képességei miatt lett ismert, ma már úgy emlegetik, mint a világ legelső „celebje”.

Kilencszer volt férjnél, hétszer vált el, egyik házasságát egy hónapon belül érvénytelenítették. Afférjainak és botrányainak köszönhetően gyakran írtak róla az újságok, volt, hogy le is tartóztatták. Élete nem mondható szokványosnak, így az ORIGO Filmstúdió és a Magyar Hollywood Tanács joggal gondolta, hogy Zsazsának méltó emléket kell állítani.

A gyűjtemény magját a világhírű színésznő férjétől, Frédéric von Anhalt hercegtől kapott tárgyak alkotják
A gyűjtemény magját a világhírű színésznő férjétől, Frédéric von Anhalt hercegtől kapott tárgyak alkotjákZsazsa Gabor Múzeum

Frédéric von Anhalt hercegtől érkeztek a relikviák

A gyűjtemény magját a világhírű színésznő férjétől, Frédéric von Anhalt hercegtől kapott tárgyak alkotják. Az eredeti Gábor Zsazsa-relikviákat Los Angelesből szállították Magyarországra.

„Néhány hónappal ezelőtt találkoztam személyesen Frédéric von Anhalt herceggel, aki Zsazsa utolsó férje volt. Beszélgettünk egymással, és elhívtam a filmstúdióba. Ígéretet tettem a hercegnek, hogy ha kapunk eredeti Gábor Zsazsa-relikviákat, akkor létrehozunk számára egy múzeumot. A herceg visszatért Amerikába, és írt egy levelet, melyben megkérdezte, hogy milyen tárgyakra gondoltam. Megválaszoltam, majd közölte, hogy egy 24 tételből álló szállítmányt elindított Los Angelesből Magyarországra. Ebben voltak bútorok, könyvek, képek, sok Zsazsához fűződő személyes tárgy. De a herceg még visszajött Magyarországra, és hozott két nagy bőröndöt, ami tele volt csodálatos estélyi ruhákkal – mondta Horváthné dr. Fekszi Márta, az Origo Film Group Zrt. cégvezetője és Magyar Hollywood Tanács kuratóriumi tagja.

Mindegyik tárgy legendás
Mindegyik tárgy legendásZsazsa Gabor Múzeum

Hamarosan könyv is készül Zsazsáról 

A múzeum megnyitóján megjelent Frédéric Prinz von Anhalt, Gábor Zsazsa utolsó férje is, aki boldogan idézte fel a közösen eltöltött 35 évet.

Elmondta, hogy az általa a múzeumnak adományozott relikviák mindegyikének egyedi története van, amelyekről hosszan lehetne mesélni.

„Amit itt láthatunk, azok mindegyikét megtalálhatjuk a magazinokban és az interneten: a vörös ruhát a díjátadókon viselte, de itt van a híressé vált fehér ruhája, amelyben egy rendőrt pofozott meg Zsazsa. Több ezer történet van azonban, amelyet senki sem ismer, mert a zárt ajtók mögött zajlottak. Szereplői elnökök, hírességek, diplomaták. Van közöttük szép, megható, vad és megdöbbentő is. Ezeket, és azt, hogy Zsazsa hogyan formálta Hollywoodot, hamarosan egy könyvben fogják tudni elolvasni” – árulta el a herceg.

A múzeum megnyitóján megjelent Frédéric Prinz von Anhalt, Gábor Zsazsa utolsó férje is
A múzeum megnyitóján megjelent Frédéric Prinz von Anhalt, Gábor Zsazsa utolsó férje isZsazsa Gabor Múzeum

Az ORIGO Filmstúdió a Magyar Hollywood Tanács elnökével, Bokor Balázzsal együtt nemcsak a tárgyi emlékeket akarják megörökíteni, hanem egy olyan filmsorozatot is terveznek, ami Hollywood alapítóiról szól. A terv már bemutatásra került a Nemzeti Filmintézetnél, az első híresség Tony Curtis lenne, de természetesen 

Gábor Zsazsa kalandos életéről is készülne egy sorozat, mert, ahogyan Horváthné dr. Fekszi Márta mondja: „Zsazsa pályafutása egyetlen filmalkotásba nem is férne bele.”

A budapesti filmstúdión belül már létezik egy Adolf Zukor- és egy Andy Vajna-múzeum is, ezek mellé került most Gábor Zsazsa életének egy jelentős szakasza. Ez a világ első olyan múzeuma, amelyet a színésznő emlékének ajánlanak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek