A világ legkisebb macskája elfér a tenyeredben

A macskafélék rajongói lenyűgözve figyelik a hatalmas tigrist és a bömbölő oroszlánt, de ugyanilyen rajongással tekintenek a házi macskára is. Nem a méret a lényeg, s ez kire lenne a leginkább igaz, mint az aprócska rozsdafoltos macskára, a világ legkisebb macskaféléjére?

A rozsdafoltos macskával sajnos nem sok esélyünk van összefutni: Dél-Ázsiában, Srí Lankán, illetve Indiában honos. A 35-48 centis kis macska csupán egy-másfél kilót nyom, azaz harmadakkora, mint a megszokott házi macskáink. Ám ami méretben hiányzik, azt pótolja kíváncsisággal és kitartással. Kiválóan mászik fára, látása hatszor jobb, mint az emberé, a legapróbb mozdulatot is észreveszi.

Amilyen aranyos, olyan ügyes is

Az aranyos jószág hiába ilyen cuki, ettől még vadon él, és úgy is viselkedik. Éjszaka vadászik, nappal barlangban vagy a fákon pihen. Szépen ki is használja, hogy ilyen apró: megbújik a földre lehullott falevelek alatt, az aljnövényzet kuszaságában, így meglepetésszerűen tud támadni. Kifejezetten ügyesen alkalmazkodik a különböző élőhelyekhez, nem fél vízen átgázolni, esőerdőben és mocsárban éppúgy vadászik, mint száraz bozótosokban és lombhullató erdőkben. Fő táplálékát a rágcsálók és a madarak teszik ki, de megfogja a békát, a gyíkot és a rovarokat is. Ahogy azt már macskáéknál megszoktuk, nem csoportokban, hanem magányosan él, az ellentétes nemű egyedek csak a párzás idejére állnak össze. A házi macskához hasonlóan két hónapnyi vemhesség után születnek meg az utódai, de 4-5 helyett csupán egy vagy kettő. A frissen világra jött kölyök nem sokkal nagyobb, mint egy egér, mindössze 60-70 grammot nyom, szemben a házi macska újszülöttjének átlag 85 grammos súlyával.

Mégis megeszik

A rozsdafoltos macska éppúgy áldozatául esik az erdőirtásoknak és az illegális vadászatnak, mint a többi állatfaj. A helyiek kártékony állatnak tartják, ezért szívesen vadásznak rá, szőrméjét felhasználják, húsát pedig elfogyasztják. Ez és az erdők méretének extrém csökkenése veszélyeztetett fajjá teszi a rozsdafoltos macskát, és helye van az IUCN Vörös listáján is. Állatkertekben néha sikerül csak szaporítani, épp ezért számít akkora szenzációnak, hogy a briteknek sikerült. A cornwalli Porfell Wildlife Park and Sanctuary berkein belül jött világra két kiscica, jelenleg két hónaposak, és nagy erőkkel fedezik fel környezetüket. A park elsődleges célja a kidobott vagy idős állatok befogadása és gondozása, nem a szaporítás. Ám amikor tavaly felajánlottak nekik két kölyköt, nem tudtak ellenállni a csábításnak, és befogadták, felnevelték őket. A rozsdafarkú macskából mindössze 40-50 él fogságban különböző állatkertekben a világon, ezért is olyan fontos, hogy ez a két példány képes volt szaporodni. Hogy a nemrég született kiscicák milyen neműek, még nem tudni, mert anyjuk olyan szoros felügyelet alatt tartja őket, hogy a park gondozói sem mehetnek a közelükbe. Ezen a videón jól látszik, már milyen ügyesen játszanak:

Nem szabad háziasítani őket

Az aranyos, intelligens, apró és különleges vadállatoknál mindig felmerül az emberekben az igény, hogy háziasítsák és kedvencként tartsák őket. A rozsdafoltos macska ráadásul könnyen hozzászokik az emberhez, szelídíthető. Ám ez nem jelenti azt, hogy háziasítani is kellene őket, sőt! Az illegális vadászat és vadállat-kereskedelem épp elég kárt tesz bennük, és ha megnézzük, más szelídített fajok hogy jártak (nagy részük két világ közt reked, azaz ha megunták és kidobták őket az emberek, már nem képesek hatékonyan visszaszokni a vadonba), egyértelművé válik, hogy ezt a csodálatos macskát ott kell békén hagyni, ahol van. A legtöbb, amit tehetünk értük, az, ha harcolunk természetes élőhelyük megőrzéséért, és támogatjuk azokat a természetvédelmi szervezeteket, amelyek értük küzdenek.

Így néz ki a rozsdafoltos macska természetes élőhelyén
Így néz ki a rozsdafoltos macska természetes élőhelyénjonnysek / Getty Images Hungary

Na jó, de ki a második?

S ha kíváncsi vagy, melyik a második legkisebb létező macskafaj, akkor ismerkedj meg a feketelábú macskával. Ő nemcsak azért különleges, mert kicsi, hanem azért is, mert az összes macskaféle közül ő a legsikeresebb gyilkológép: tíz vadászatból hat esetben tér haza zsákmánnyal. Ezzel felülmúlja az összes macskafélét, azaz az oroszlánt, a gepárdot, a tigrist is. Bár elképesztően aranyos, hiszen alig nagyobb a rozsdafoltos macskánál, vadul védelmezi területét és saját magát is. A Kalahári sivatagban, illetve Angola, Botswana, a Dél-afrikai Köztársaság, Namíbia, Zimbabwe területén találni meg. Mint a többi macskának, neki is van egy különleges kis tartozéka a fején.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek