Mi az a kis zseb a macskák fülén?

Aki dédelgetett már hosszú ideig macskát, annak feltűnhetett az állat fülének érdekes szerkezete. Amellett, hogy a fülek forgathatók és belül teli vannak furcsa kacskaringókkal, az oldalukon egy külön kis zseb található. No de mire fel? Ott tartják a lakáskulcsot meg a macskamentát?

A macskák füle egyszerűen csodálatos. Miközben mi, emberek maximum 20 ezer Hz-ig halljuk a magas hangokat, ők akár 100 ezer Hz-ig is érzékelik őket. Összehasonlításul: a kutyák ennek a felét tudják, tehát bizonyos értelemben a macskák hallása az ebekénél is fejlettebb. Lehet az az egér akár húsz méterre is, a macska akkor is meghallja a cincogását. Ugyanígy: lehet akármennyire távol a hűtőszekrénytől, garantáltan meghallja a nyíló ajtó hangját. Nemcsak kiváló a hallása, de a fülét is arra tudja forgatni, ahonnan a hangot érzékeli – ebben 32 izom van a segítségére. Míg mi, emberek örülünk, ha meg tudjuk egyáltalán mozdítani akaratlagosan a fülkagylónkat, a cicáknak ez külön-külön is megy, akármelyik fülükkel, 180 fokos szögben.

Mi az a zseb ott?

A macskák fülének külső oldalán találunk egy kis hosszúkás üreget. Angolul Henry’s pocket a neve, azaz Henry zsebének nevezik, de azt sajnos nem tudni, mégis kicsoda Henry. Maga a zseb egyébként nemcsak macskáknál, de denevéreknél, menyéteknél és egyes kutyafajtáknál is megfigyelhető. Még a szakértők sem biztosak abban, hogy ez az extra hely tulajdonképpen mire is szolgál, de persze azért vannak elméletek. Az egyik szerint a zseb segít a magas frekvenciájú hangok érzékelésében: egyfajta tölcsérként támogatja a hanghullámok belső fülbe jutását, különösen akkor, ha a macska füle vadászat vagy játék közben ferde szöget zár be. Egy másik elképzelés szerint a zseb a fül lelapítását könnyíti meg, hiszen egyfajta harmonikaszerű mozgással összecsukhatóvá válik az egész szerv. Egyvalamiben azonban az összes kutató és állatorvos egyetért: a kis zseb egész komoly tárháza lehet a baktériumoknak és a kosznak. Az élősködők könnyen vernek benne tábort, ezért akár tetszik a macskának, akár nem – általában nem –, érdemes néha átnézni ezt a területet is.

A képen jól látszik a zseb a fül oldalán
A képen jól látszik a zseb a fül oldalándrbimages / Getty Images Hungary

Mi a kacskaringók célja, és mire figyeljünk?

Nézzük meg még egyszer alaposan a macska fülét, mondjuk amikor éppen mélyen alszik. Látjuk, hogy nemcsak zsebe van, de kacskaringós hallójárata is, ami fiatalkorban teljesen bőrszínű, ám idősebb cicusoknál elkezd koszosodni. Ha a macska nem rázza a fejét, vakarja folyamatosan a fülét, nem adja fájdalom jelét, és nem látunk apró fekete törmeléket a fülben, tulajdonképpen nincsen teendőnk sem a hallójáratban, sem a zsebben. Ám ellenkező esetben érdemes ellátogatni az állatorvoshoz, mert fülatka keserítheti meg kedvencünk életét. Az atkák – közismertebb nevükön rühatkák – elképesztő fájdalmat képesek okozni az állatnak, mivel befúrják magukat a bőr alá, és ott szaporodnak. Erre a célra gyártott speciális fülcsepp és pucolás segítségével, illetve rüh elleni spot on használatával megszüntethető a fertőzés, de nem árt tudni, hogy bármikor visszatérhet: a macskák között nagyon könnyen terjed. A vakarózás ráadásul vérző fülsebeket okoz, amik könnyen elfertőződhetnek, vagy ha egy nagyobb ér elpattan, a fül megtelhet vérrel. Kijárós macskát érdemes rendszeresen parazitaellenes, nem csupán bolhák és kullancsok, de atkák elleni védelemmel is ellátni. Amennyiben csupán koszosnak, esetleg kellemetlen szagúnak találjuk a cicánk fülét, kipucoltathatjuk az állatorvossal, vagy vásárolhatunk otthoni használatra macskának való fülcseppet is. A fülpiszkálóval azonban vigyázzunk, ne nyúljunk vele mélyre, nehogy pont mi okozzunk sérülést.

Ha gyanús jeleket észlelünk, vigyük állatorvoshoz a fülfájós macskát
Ha gyanús jeleket észlelünk, vigyük állatorvoshoz a fülfájós macskátViktoriia Hnatiuk / Getty Images Hungary

Ha nem hegyes a füle, akkor nem is ivaros

A macskák füle több rejtélyt tartogat, mint elsőre gondolnánk. Sokan találkoztak már olyan kóbor macskával, amelyiknek hiányzott az egyik füle csücske. Ez nem valamiféle genetikai deformitás, hanem a kandúrok fültépési szokásaitól megkülönböztethető állatorvosi kezelés eredménye. A cél az, hogy messziről, jól felismerhető módon látsszon az állaton, hogy ivartalanították, ezért az altatásban heverő macskát nemcsak a szaporítószerveitől fosztják meg, de a fülvégeitől is. Így legközelebb nem fogják elkapni és orvoshoz vinni, hogy ivartalanítsák, hanem messziről tudni fogják, hogy ezt az állatot nem kell még egyszer a befogás stresszének kitenni. Bár sokan barbár megoldásnak tartják az eljárást, a kóbor macskák szaporodásának megakadályozása mindannyiunk közös érdeke, éppen ezért például a PETA vagy a Magyar Állatorvosi Kamara is támogatja a módszert.

Mi van a fülemmel?!
Mi van a fülemmel?!amandafoundation.org / Getty Images Hungary

Mire jó még a macskák füle?

Amellett, hogy a gazdátlan cicáknál jelzi, ivartalanított állatról van-e szó, zsebet dajkál, és kiválóan lehet hallani vele, a macskafül még egy fontos szerepet betölt: az állat ennek segítségével (is) kommunikál. Ha a fülek egyenesen előre állnak, a macska figyel, vagy épp játékos kedvében van. Ha a fülek a fejhez hátrasimulnak, vagy oldalra csapódnak le, az állat fél, védekezik, esetleg támadni készül, ideges, ilyenkor érdemes vigyázni magunkra. Ha csak az egyik fülét mozgatja izgatottan, akkor valami abból az irányból zavarja őt. A jobb fül pedig még egy másik szempontból is fontos jelzőkészülék. A macskák a félelemre és a stresszre adott válaszként több adrenalint termelnek, s emiatt energiatöbblet keletkezik a testükben. Ennek egy része hő formájában mutatkozik meg, azaz kicsit nő a cica testhőmérséklete. Hacsak nem hőmérőzzük meg – ami csak újabb adag stresszt jelent –, onnan tudhatjuk, hogy ez a folyamat zajlik éppen, hogy megfogjuk a macska jobb fülét. Ha melegnek érezzük, pláne a teste többi részéhez képest, akkor biztosak lehetünk benne, hogy kedvencünk gőzerővel termeli a stresszhormonokat. Talán pont azért, mert fél órája már megint a fülét piszkáljuk? 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek