Akiknek egy nő sem tudott ellenállni: a világ leghíresebb csábítói

Casanova. James Bond. A Kennedy fiúk. Warren Beatty. Jack Nicholson. Mindegyikük több száz, esetenként több ezer összetört szívet hagyott maga után. Vajon hogy csinálták?

Amióta világ a világ, a férfiak azóta szeretnek kérkedni a hódításaikkal, és ennek érdekében a történetek kiszínezésétől és a számok felfelé kerekítésétől sem riadnak vissza. Pedig nem feltétlenül a nők halmozása vezet a boldogsághoz, sőt az állandó hódításba bele is lehet fáradni. Nem állítjuk, hogy az alább felsorolt férfiak mindannyian kiábrándultak volna, és volt olyan is, aki még azelőtt meghalt, hogy felismerte volna: néha a kevesebb több.

Mivel hódított Giacomo Casanova?

A 18. században élt itáliai kalandor, író és főállású nőcsábász titkát sokan szerették volna megtudni már abban a korban is, amikor élt. Mágnesként vonzotta a nőket már egészen fiatal korától, amikor egy testvérpár, Nanetta és Maria Savorgnan elvette az ártatlanságát. Nyilvánvaló csábereje ellenére Casanova egyébként jó darabig papnak készült: egészen addig, amíg részegen le nem esett a szószékről prédikáció közben. De ha már arra járt, elcsábított néhány apácát is.

Ezután egyik nőtől futott – férjes asszonyok esetében menekült – a másikhoz, és csupán egyvalamihez volt hűséges: disznóbélből készült óvszeréhez, amit minden alkalommal kimosott, és felfújt, hogy tesztelje, nincs-e rajta szakadás. Abban a korban szokatlan volt az az eszköz, amivel megelőzte a nem kívánt gyermekáldást és a betegségek terjedését, de ezen a furcsaságon az asszonyok nem akadtak fenn, sőt. Legtöbbjük kifejezetten elégedett volt Casanovával. Emlékirataiban egyértelműen megfogalmazta, miért szerették a nők:

„Az a gyönyör, amit szemmel láthatólag a másiknak szereztem, saját gyönyöröm négyötödét tette ki mindig is. Az öregségtől alighanem ezért irtózik a természet: mert bár maga képes gyönyörhöz jutni, de mást gyönyörhöz juttatni soha.” Casanova 73 évesen hunyt el egy csehországi kastély zsörtölődő könyvtárosaként, így valószínűleg tapasztalatból beszélt.

Giacomo Casanova portréja
Giacomo Casanova portréjaHeritage Images / Getty Images Hungary

Az igazi Don Juan: Don Miguel de Manara

Don Juan legendás alakját a spanyol író, Tirso de Molina írta meg az 1600-as években. A főhős vagyonát és sármját használja fel arra, hogy minél több nőt az ágyába csábítson. Élvhajhász módon él, mégsem lesz boldog: egyik szeretője apját megöli, majd annak a sírból kiszálló szelleme rántja magával a pokolba. A történet érdekes, de felvetődik a kérdés: valóban élt ilyen ember?

Nos, majdnem biztosan igen. Nem Don Juannak hívták, hanem Don Miguel Manarának, és gazdag családba születve mást sem csinált, mint az élvezeteket kereste. Hiába nősült meg, folyamatosan új és új nőket hódított meg. Ebben ironikus módon segítette Tirso de Molina fentebb említett könyve és az abból készített színdarab. Manara persze örömmel vette, ha azt gondolták róla, ő az igazi Don Juan. Mivel még csak gyerek volt a könyv megjelenésekor, nyilvánvaló, hogy a nagy csábító figuráját nem róla mintázták, ám annál több ötletet talált a műben arra, hogyan folytassa léha életvitelét.

A nőfalásnak végül felesége korai halála vetett véget. A férfit annyira gyötörte a bűntudat, hogy teljesen megváltozott: vallásos lett, és élete maradék éveit a betegek és szegények istápolására fordította. Igazi legendává akkor vált, amikor Mozart a Don Juan-legendákat egybegyúrva megírta Don Giovanni című operáját.

Errol Flynn az 1948-as Don Juan kalandjai című filmben
Errol Flynn az 1948-as Don Juan kalandjai című filmbenArchive Photos / Getty Images Hungary

Saját féltestvérét is elcsábította: George Byron

Az angol romantikus költészet egyik legismertebb alakja rövid élete 36 évében hírhedt nőcsábász volt. Amint elérte a tinédzserkort, egyik nőt és férfit szédítette el a másik után költőien szép szavaival. Nagy vagyont örökölt, hamar elismert író lett, így megengedhette magának, hogy vad, féktelen, botrányos életet éljen, minek következtében számos nőt teherbe ejtett, köztük a féltestvérét, Augustát is. Talán így kompenzálta szülei elvesztését, túlsúlyát, ami ellen örökké küzdött, vagy enyhe sántítását... nem tudni. Számítása viszont bejött: minden nő vele akart lenni, minden férfi rá akart hasonlítani, fürdött a playboyéletmódban. Házasodni akkor kényszerült, amikor adósságokat halmozott fel. A vagyonos – és nem mellesleg kiváló matematikus – Annabella Milbanke mellett sem tudott azonban tartósan megülni, újabb kalandokba hajszolta magát, amíg mocsárlázban meg nem halt.

Lord Byron portréja
Lord Byron portréjaStock Montage / Getty Images Hungary

Őrült nőket hagyott maga után: Pablo Picasso

Hasonlóan zilált szerelmi életet élt Pablo Picasso is. Kora kamaszkorától rendszeres látogatója volt a bordélyházaknak, de alapvetően nem kellett fizetnie a szerelemért: minél elismertebb lett, annál könnyebben csábított el tulajdonképpen bárkit. Pedig nem volt kedves: a szeretőit többször is bántalmazta, mindegyiket meg is csalta, akár szültek neki gyereket, akár nem: számára csak istennők és lábtörlők léteztek. Illetve e kettő együtt.

Több száz szeretője közül hetet emelt ki, akik fontossá váltak számára. Érdekes megfigyelni ezeknek a nőknek a sorsát: miután Picasso elhunyt, Jacqueline Roque öngyilkos lett, Marie-Thérèse Walter más módon ugyan, de szintén önkezével vetett véget életének. Dora Maar befordult és remetének állt, Olga Koklova soha nem jutott túl a szakításon, és élete végéig árnyékként követte a festőt. Eva Gouel tuberkolózisban halt meg, Fernande Olivier pedig folyamatos depresszióval küzdött. Egyedül Françoise Gilot volt képes elhagyni Picassót még időben, és felépíteni egy egészséges életet. Milyen boldogtalan hárem! 

Pablo Picasso Françoise Gilot-val
Pablo Picasso Françoise Gilot-valUniversal History Archive / Getty Images Hungary

57 gyerek apja: Screamin’ Jay Hawkins 

A 20. század egyik legsikeresebb amerikai zenésze és színésze, a shock rock műfaj egyik úttörője volt, legismertebb száma az I Put A Spell On You. Imádta meghökkenteni a közönséget furcsa ruháival, kalapjaival, szövegeivel. Magánélete ehhez mérten szokatlanul alakult: hobbijai közé tartozott az operaéneklés, az ökölvívás és a nők szédítése. Egyik rövid távú kapcsolatból sodródott a másikba, de kipróbálta magát férjként is – összesen hat alkalommal. Kifejezetten termékeny férfi volt a szó összes értelmében: szeretőitől és feleségeitől összesen 57 gyereke született. Idős kora egyik nagy bánata volt, hogy nem ismerte az összes vér szerinti gyermekét. Ezt a sok kapcsolatot persze nem lehetett problémák nélkül összeegyeztetni: egyik barátnője például egy késsel hátba szúrta, amikor rájött, hogy a zenész megcsalta.

Screamin’ Jay Hawkins 1991-ben
Screamin’ Jay Hawkins 1991-benRichard Blanshard / Getty Images Hungary

Az igazi James Bond: Ian Fleming

Ki ne csodálná a filmbéli James Bondokat: akármelyik sármos színész játssza is őket, a legjobb autókat és a legszebb nőket kapja. A filmek alapjául szolgáló könyv szerzője, Ian Fleming hasonlóan kalandos életet élt. A négy nyelven beszélő, vagyonos családba született brit író már tinédzserként botrányt okozott, amikor nemi betegséget kapott el egy prostituálttól. A második világháborúban haditengerészeti tisztként szolgált, illetve a hírszerzésben dolgozott. Nem kellett sokat győzködni a nőket egyenruhában, sármosan, hogy feküdjenek le vele, de lelépni is könnyen tudott, titkos ügyekre hivatkozva. Számos nőügye ellenére sikerült jól házasodnia, sőt James Bond karakterét is felesége, Ann Charteris biztatására dolgozta ki.

Ian Lancaster Fleming 1958-ban
Ian Lancaster Fleming 1958-banExpress Newspapers / Getty Images Hungary

A kényszeres nőcsábász: John F. Kennedy

44 évesen választották meg Amerika elnökének, és két év múlva már meg is gyilkolták. Magánélete nem alakult ilyen szomorúan, pedig legalább olyan kockázatos játékot játszott. Először is magáénak tudhatta a kor egyik elismert szépségét, a gyönyörű Jacqueline Kennedyt. Mellette nyílt titok volt viszonya a szexszimbólum Marilyn Monroe-val. Akár elégedett is lehetett volna. Ez azonban nem volt elég a sokszor szinte kényszeresen csélcsap Kennedynek. Egyik titkárnő, gyakornok, stewardess, színésznő, örömlány, sőt kém bújt az ágyába a másik után, ugyanis Kennedy azt állította, ha három napig nem él nemi életet, migrénes rohamok gyötrik.

A fejfájást komolyan kell venni: John F. Kennedy 1959-ben
A fejfájást komolyan kell venni: John F. Kennedy 1959-benHistorical / Getty Images Hungary

Fél Hollywood megfordult az ágyában: Warren Beatty

Egy életrajzírója, Peter Biskind How Warren Beatty Seduced America (Hogyan hódította meg Warren Beatty Amerikát) című könyve szerint a színész több mint 12 000 nőt csábított el élete során. Beatty pr-csapata gyorsan cáfolta ezt az állítást, úgyhogy a pontos számot soha nem fogjuk megtudni, annál is inkább, mert valószínűleg ő maga sem tudja.

Warren Beatty és Natalie Wood 1961-ben
Warren Beatty és Natalie Wood 1961-benBettmann / Getty Images Hungary

Azt viszont tudjuk, hogy három és fél évtizednyi aktív éve alatt Beatty Jack Nicholson és Marlon Brando barátjaként – akikkel hármasban jártak nőket felszedni – boldog-boldogtalannal lefeküdt, köztük olyan sztárokkal, mint Joan Collins, Jane Fonda, Goldie Hawn, Elle MacPherson, Joni Mitchell, Vivien Leigh, Vanessa Redgrave, Brigitte Bardot, Bianca Jagger, Diana Ross, Julie Christie, Diane Keaton vagy Madonna. Az 1937-es születésű színész végül felhagyott a szoknyavadászattal, és 1992-ben megállapodott Annette Bening oldalán. Mit mondjunk, talán ideje is volt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra