Egy washingtoni metró aluljáróban játszott a Grammy-díjas hegedűművész

2007 januárjának egy fázós reggelén a farmernadrágba öltözött, baseballsapkát viselő fiatalember utcazenéléshez készülődött egy aluljáróban, miközben az álmoskás járókelők gépiesen siettek a munkahelyük felé. Az inkognitóban lévő muzsikus nem volt akárki: a Grammy-díjas Joshua Bell a zenetörténet legbonyolultabb mesterműveit szólaltatta meg a világ egyik legdrágább hangszerén. Feltűnt ez bárkinek is?

Világhírű zenész a mozgólépcsőknél
Világhírű zenész a mozgólépcsőknélPinterest

Három nappal a The Washington Post által szervezett akciót megelőzően a világhírű Joshua Bell, korunk ünnepelt virtuóza Bostonban lépett fel. Koncertjére átlagosan 100 dollárért, azaz 30 000 forintért lehetett jegyet kapni (12 évvel ezelőtt). A kísérlet idején teljesen hétköznapi viseletben a mozgólépcsők előtt, egy kuka mellett kezdett el játszani egy 3,5 millió dolláros hegedűn! Hangszeréből olyan grandiózus dallamok áradtak, amelyek hosszú évszázadok óta töltik be a katedrálisok és koncerttermek falait, elképesztő ovációt váltva ki a klasszikus zene kedvelőiből. 

A metróaluljáróban elhelyezett rejtett kamera felvételei alapján több mint 1000 hivatalnok haladt el Bell mellett, de csak töredékük vette észre a banális környezetben és kényelmetlen időpontban váratlanul megjelenő katartikus szépséget.

Lemaradunk a lényegről, ha robotpilótára kapcsolunk 

Joshua Bell összesen 43 percet muzsikált a washingtoni aluljáró reggeli csúcsforgalmában. Több mint 1000 járókelőből mindössze 6 ember állt meg hosszabb-rövidebb ideig hallgatni a zenéjét, és csupán 20 személy adott neki kutyafuttában némi aprópénzt. A pályája csúcsán lévő legenda a metrókijáratnál állva mindössze 38 dollárt keresett. 

A tanulságos kísérletről Gene Weingarten írt fantasztikus beszámolót, munkájáért elnyerte a Pulitzer-díjat is. Többek között azt a kérdést teszi fel a cikkében, hogy mennyire vagyunk képesek észrevenni a körülöttünk felbukkanó szépséget és a szokatlan helyzetekben megcsillanó tehetséget. Ha pedig felismerjük ezeket a csodákat, miért megyünk el mellettük? Ha kötelességtudatból folyton csak a dolgunk után rohanunk, könnyen lemaradhatunk valami lényegesről. 

Érdekelnek más kísérletek?

Képzeld el, hogy négyéves lurkók elé letesznek egy pillecukrot. Azt ígérik nekik, hogy jutalmul kapnak még egy édességet, ha 15 percig ellen tudnak állni a csábításnak. Megbirkóznak a kicsik a feladattal? Miért fontos, hogy kialakuljon az emberben a késleltetés képessége? A pszichológia egyik legnépszerűbb és egyben legcukibb kísérletéből minden kiderül.

Címlapkép: Pinterest

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek