18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Már csak évente 3 millió kislány nemi szervét csonkítják meg Afrikában

De Irakban és Jemenben még mindig elfogadott szokásnak számít a nők körülmetélése

Nincs gyógyír, folytatódik a nők megcsonkítása, a.k.a. női körülmetélés a világban. Bár a 14 év feletti lányoknál történt beavatkozások száma az elmúlt három évtizedben csökkenő tendenciát mutat, ez főként az afrikai régiók statisztikái miatt van így. Nyugat-Ázsiában, Irakban és Jemenben azonban továbbra is bevett szokás, sőt a kultúra része írja a Science Daily.

A nők körülmetélését– mely gyakorlatilag a női nemi szervek megcsonkítását jelenti – az ENSZ és más nemzetközi szervezetek is az emberi jogok és a női egyenjogúság elleni súlyos sértésként ismeri el. Ennek ellenére minden évben fiatal lányok milliói esnek át a rendkívül fájdalmas, megalázó és veszélyes szertartáson, amellyel egyes afrikai és közel-keleti népek hagyományai szerint a felnőtt életre és a házasságra készítik fel őket. A beavatkozásba több százan azonnal belehalnak a vérveszteség és a sokk miatt, de a túlélők is még évtizedekig szenvednek a körülmetélés egészségügyi következményeitől.

A brutális csonkítások száma Afrikában csökkent a leginkább

Kelet-Afrikában a prevalencia az 1995-ös 71,4 százalékról 2016-ra 8 százalékra mérséklődött, míg Észak-Afrikában az 1990-es 58 százalékból 2015-re 14 százalék maradt, Nyugat-Afrikában pedig az 1996-ban mért 73 százalék 2017-re 25,4 százalékra csökkent. Nyugat-Ázsiában ezzel szemben romlott a helyzet: az 1997-ben mért 1 százalék 2013-ra 16 százalékra emelkedett.

Ezek a tendenciák egyértelműen azt mutatják, hogy az elmúlt három évtizedben mind a nemzeti, mind pedig a nemzetközi kezdeményezések sikerrel jártak, "nem lehetünk azonban nyugodtak, amíg egyetlen lánygyerek is akad a világban, aki áldozatul esik ennek az embertelen és ostoba szokásnak" – mondják a kutatók.

A női körülmetélést a kutatások szerint egyébként – nem meglepő módon – azokban az országokban a legnehezebb visszaszorítani, ahol nagy a szegénység, szinte teljes a nemi kultúra hiánya, valamint igen magas az írástudatlanok száma. Hiába mutatnak ráadásul csökkenő tendenciát a számok, Afrikában még így is évente több mint 3 millió gyermeket csonkítanak meg ilyen módon. A gyakorlat pedig korántsem korlátozódik Afrikára és a Közel-Keletre: Indiában, Indonéziában, Izraelben, Malajziában, Thaiföldön, néhány európai országban, valamint Észak- és Dél-Amerikában is jelen van.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek