Ez volt Stephen Hawking utolsó figyelmeztetése az emberiség számára

Stephen Hawking betölthetetlen űrt hagyott maga után az akadémiai és tudományos életben. A sokak által a világ legkiválóbb tudósának tartott kozmológus, csillagász és matematikus óva intette az emberiséget néhány rá leselkedő veszélytől - ilyen például a mesterséges intelligencia.

Robotok

Hawking nem azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia eleve rosszindulatú lesz. A gond inkább az, hogy roppant hatékonyan fogja ellátni a feladatát, akár olyan áron is, ha az ellenkezik az emberiség érdekeivel. Ezzel pedig foglalkozni kell, meg kell találni a módját, hogy az emberek biztosan tudják majd kontrollálni a gondolkodó robotokat - írja a Science Alert.

Szuperhumanoidok

De nincs is feltétlenül szükségünk gépekre ahhoz, hogy elpusztítsuk magunkat, elég lesz az is, ha kitenyésztjük a szuperembert. Hawking biztos volt abban, hogy előbb-utóbb elkezdünk majd zsonglőrködni a génekkel annak érdekében, hogy létrehozzuk az emberfeletti embert.

Ez az új faj ellenállóbb lesz a különböző betegségekkel szemben, különösebb gondok nélkül képes lesz átvészelni egy atomháborút, vagy egy drasztikus éghajlatváltozást, miközben az átlagos génkészlettel rendelkező “hagyományos emberi faj" tagjai a kihalás szélére sodródnak. Lehetséges, hogy ez a kikényszerített evolúciós változás elengedhetetlenné válik, mert olyan társadalmi-politikai problémákkal kell majd szembenéznünk, amilyeneket csak a világ elpusztulásáról szóló sci-fi filmekben láttunk? Esetleg egy aszteroida becsapódása miatt?

Emberszerű ufók

Hawking hitt abban, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban, és hogy erről nemsokára bizonyosságot is szerzünk. Vagy úgy, hogy mi fedezzük fel az idegeneket, vagy pedig ők találnak ránk hamarabb. Hawking szerint az is előfordulhat, hogy csak azért nem találkoztunk még az ufókkal, mert egészen pontosan úgy néznek ki, mint mi magunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra