Tavaly először több nőt vettek fel az Oxfordra, mint férfit

1920 óta szerezhetnek egyébként nők is diplomát az egyetemen, amelyre most először sikerült több nőnek bejutnia.

2017-ben fordult elő először, hogy több nő kezdte meg a tanulmányait a nagynevű egyetemen szeptemberben, mint férfi – írja az Independent. Annak ellenére jobban teljesítettek egyébként a nők, hogy összességében több férfi jelentkezett az egyetemre.

Taps!

Egészen pontosan 1070 nőt és 1025 férfit vettek fel tavaly, nagyjából 100 év kellett tehát ahhoz, hogy az 1920 óta koedukált egyetemen a nők felé billenjen a mérleg nyelve. A kifejezetten szegény családból származó egyetemisták száma sem volt egyébként még soha olyan magas, mint idén, bár a legtehetősebb réteghez tartozó 18 évesek még mindig hatszor akkora eséllyel indulnak, mint a legszegényebbek.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!

A történelem mondjon le!

Eleve közülük jelentkeznek a legtöbben az Oxfordra, amely egyébként azzal az ellentmondásos intézkedéssel is hallatott magáról tavaly, amely a töriszakos, nőnemű hallgatók meglehetősen csapnivaló teljesítményét próbálta feljebb strófolni. Ezen a szakon a legnagyobb ugyanis a különbség a két nem képviselői között, az egyetemen pedig úgy gondolták, talán megnő a jó jegyet szerző lányok száma, ha az egyik tesztet otthon is kitölthetik. Merthogy ők bizonyára jobban izgulnak ilyenkor, otthon viszont majd nem fognak.

A teremburáját!

Egyes nők szerint azonban szexista lépés volt az egyetem részéről, hogy pont így próbált javítani a helyzeten, hisz a lépés azt feltételezi, hogy a nők gyengébbek, és sokkal kevésbé bírják a stresszt. Konstruktívabb megoldással úgy tűnik, azóta sem álltak elő a felek.

Oxfordi Egyetem
Oxfordi Egyetem
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek