Ma 70 éves Iggy Pop

Lemmy Kilmisterhez vagy Keith Richardshoz hasonlóan valószínűleg senkinek nem kell bemutatni Iggy Popot, aki egészen elképesztő, de ma ünnepli a 70.születésnapját. A sokat látott, Michiganből indult legenda azok közé a szerencsés előadók közé tartozik, aki az elmúlt 40 évben annak ellenére nem változott szinte semmit, hogy gyakorlatilag végigkábítószerezte a pályafutása nagy részét, és ez még jól is állt neki.

“Nekem egyszerűen ők a történelem legjelentősebb rockzenekara”

- nyilatkozta nemrég Jim Jarmusch, aki a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon mutatta be Gimme Danger című dokumentumfilmjét, amit Iggy Popról és a hetvenes években legendássá vált zenekaráról, a The Stoogesról forgatott.

"Hallottuk, hogy amikor a zenekar hazajött egy kicsit pihenni az utolsó nagy nekirugaszkodás előtt, Iggy valahogy átvert valakiket, akik az University of Michigan egyetemen dolgoztak, és egy orvosi kísérletben majmoknak adtak kokaint. Lenyúlta a majmok kokainját és benyomta az egészet, a majmok pedig cukros vízen éltek. Utána biztos kirúgtak néhány embert az egyetemről" - ilyen és még ilyenebb sztorik olvashatók Paul Trynka: Iggy Pop - Open up and Bleed című könyvében.

„A zenénk üzenete ez: szörnyűek vagyunk, szörnyen barók és nyájasak, és ha bennünket hallgatsz, segítünk beilleszkedni a társadalomba.”

Nagy kedvencünk ez a Bram Van Splunteren által forgatott 1993-as dokumentumfilm, amiben Iggy Pop bemutatja lakhelyét, a sokszínű Greenwich Village-t.

"Bill Cheatham, aki végül ritmusgitárossá lépett elő, úgy emlékszik vissza a koncertre, mint egy nagy köd fátyolra. Kokain minden mennyiségben.A zenerajongó Bill Williams, aki biztonsági őrként dolgozott a helyszínen, látta, hogy a dealerek úgy árulták a heroint a vállukra akasztott tálcákról, mint jégkrémet szokás a moziban. A Hells Angels tagjai mindenféle drogokat osztogattak a motorjaikról a színpad mögött. A road Dave Dunlop látott egy srácot, aki annyira be votl tépve, hogy a földről felszedett egy marék sarat és megette. Leo Beatti peddig szemtanúja volt, amint egy fiú leesik az egyik erősítőtoronyról, belecsapódik a földbe, majd felpattan és táncolni kezd" – írja Paul Trynka arról az 1970 augusztusában tartott koncertről, ahol Jim Osterberg bejelentette, hogy a művészneve többé nem Iggy Stooge, hanem Iggy Pop.

Boldog születésnapot Iggy!

Oszd meg másokkal is!
Mustra