Az USA és a fegyvertartás kérdése egyetlen műben

Michael Murphy amerikai művész zavarba ejtő installációja, a Gun Country első ránézésre csak rengeteg, fenyegetően a levegőben lebegő pisztolynak, puskának, géppisztolynak tűnik. A 150 feketére festett, műanyag játékfegyverből összeállított alkotás azonban akkor adja ki a valódi értelmét, ha a néző bizonyos szögből tekint rá: ekkor ugyanis a kirajzolódik belőlük az Amerikai Egyesült Államok körvonala. Az alkotást először az amerikai Grand Rapids város kortárs képzőművészeit bemutató Urban Institute of Contemporary Artsban állították ki 2014-ben, de sajnos változatlanul (vagy egyre inkább) aktuális.

"A legtöbben azt kérdezik, hogy az alkotásommal támogatom vagy ellenzem a fegyvereket. A válasz az, hogy egyik sem. A cél az, hogy párbeszédek kezdődjenek a fegyverekről a fegyverekkel kapcsolatos hírekről" - mondta Michael Murphy, márpedig az Amerikai Egyesült Államokban, ha van örökzöld vitatéma, az pont a fegyvertartás kérdése. "Mindenki, akivel a mű kapcsán beszélgettem, elmondta a véleményét arról, hogy mi az ő álláspontja a fegyverekkel kapcsolatos kérdésekben. A mű arra inspirálja az embereket, hogy beszélgessenek, és remélem, ezáltal kritikusabban végiggondolják az álláspontjukat. Hiszem, hogy a párbeszédek során a kimondott gondolatok és elképzelések a részükké válnak, és kritikai gondolkodásmódra és az érvek ellenőrzésére sarkallják majd őket" - foglalta össze Murphy, aki továbbra sem foglalt állás a fegyvertartási kérdésben az alkotása kapcsán. 

Murphy három dimenziós, rétegekre bontva a térbe függesztett, különböző szögekből tekintve sokszor plusz jelentéstartalmat is hordozó műveit pedig itt nézheti végig, érdemes.

Blogmustra