81 éves lenne Elvis, akit így éltek túl a dalai

Január 8-án lett volna 81 éves a kultikon Elvis Presley, akinek zenéje nemcsak saját idejében volt meghatározó és műfajteremtő, de egész a mai napig hatással van a újabb generációs zenészek munkáira is. Össze is szedtük, mennyire - és az alábbi válogatásból kiderül, hogy Presley-t életműve és a zenére gyakorolt hatása alapján még 2016-ban, halála után közel 40 évvel is joggal nevezhetjük a világ egyik leghíresebb könnyűzenei előadójának.

Ennyire volt sikeres:

- Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert.

-  1971-ben a Grammy Életműdíját is neki ítélték.

-  A Blue Hawaii című filmjének (1961) filmzenealbuma lett '60-as évek második legjobban fogyó albuma. 

- Halála után lemezeiből kétszer több fogyott el, míg élt

- Minden idők legsikeresebb szólóénekese, a több mint egymilliárd eladott lemezével

- Lemezeladásban csak a Beatles tudta megelőzni

1. You Are Always On My Mind

A dalt John Christopher, Mark James és Wayne Carson írta, és Presley 1972-ben énekelte el. A BBC Music szavazása szerint pedig minden idők legjobb feldolgozása lett belőle a Pet Shop Boys Always On My Mind című 1983-as felvétele. 

2. In The Ghetto

Érkezzen a kétségtelenül nem a legvidámabb, de talán az egyik legszebb feldolgozás, amit Nick Cave-nek és zenekarának, a Bad Seedsnek köszönhetünk 1984-ből. Az eredetit Presley 1969-ben énekelte el.

3. Can't Help Falling in Love

Az egyik legtöbbet feldolgozott, 1961-es Presley dal a UB40 reggae-verziójában is nagyot futott, de a U2 is leporolta. Az alábbi felvétel 1993-ban készült Svájcban, amikor a banda a Zoo TV turné keretein belül bevette a fél világot. Bono 1992-ben szólóban is felvette a számot, ami szerepel a Honeymoon in Vegas című film zenéi között.

Persze érdemes megemlíteni a Pearl Jam feldolgozását is. A koncertfelvételt 2000-ben vették fel Las Vegasban.

4. Santa Claus Is Back in Town

Elvis nem csinált abból gondot, hogy karácsonyi dalokat is énekeljen, az egyiket az 1957-es Santa Claus Is Back in Towncímű számát pedig a My Morning Jacket fel is dolgozta 2000-ben. A zenekar még egy EP albumot is kiadott a neves ünnep alkalmából, My Morning Jacket Does Xmas Fiasco Style címmel.

5. Heartbreak Hotel

Elvis-feldolgozások nemcsak rég készültek, a fiatalabb generáció is rendre elő-előveszi az egyes számait. Így tett Justin Timberlake is 2013-ban Memphisben, a Király szülőhelyén, amikor tisztelgésképp elénekelte Elvis 1956-os Heartbreak Hotel című számát. 

+ egy friss

Valószínűleg ez a legfrissebb próbálkozás, amit Dana Williams és Leighton Meester követett el Elvis 1957-esBlue Christmas című dalával. Íme a végeredmény:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek