Nézzen dokumentumfilmeket, ha tudni szeretné, hol él!

Megannyi kérdést, társadalmi problémát és globális jelenséget boncolgat az az 55 dokumentumfilm, amely a 10. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentum Filmfesztivál keretein kerül bemutatásra. A felhozatal annyira erős, hogy csak nehezen tudtuk kiválasztani belőle azt a tíz filmet, amit meg szeretnénk nézni. A folytatásban mutatjuk, melyik alkotásokra vagyunk leginkább kíváncsiak.

De mi is az a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál?

2004-ben az első Verziót Göncz Árpád nyitotta meg, akinek alábbi mondatai a fő vezérfonala lett a 12. alkalommal megrendezett fesztiválnak: „Nem tehetünk azonban engedményeket ott, ahol másokról, az emberi jogok megsértésével üldözött vagy diszkriminált személyek védelméről van szó. Nem képzelhető el olyan külső előny, amelynek kedvéért sorsukra lehet hagyni embertársainkat. Ha embereket méltóságukban megsértenek, tiltakoznunk kell, amennyire erőnkből telik. Mert nem tűrhetjük mások emberi méltóságának sérelmét, és mert a saját méltóságunkat is sérti, ha tehetnénk valamit, s mégis belenyugszunk a tűrhetetlenbe. Tiltakozni kell, hogy a jogsértés jogsértésnek minősüljön. Hogy kimondassék: vannak emberi jogaink”.

Kövecsi Anikó ügyvezető igazgatónő szerint Göncz Árpád mondatainak szellemében kötelességük a fesztivál segítségével felemelni szavukat az erőszak ellen és az emberi jogok védelmében valamint a filmeken keresztül megmutatni a sokszor elkendőzött igazságot.

Az OSA Archivum a Verzió Film Alapítvánnyal közreműködve évente rendezi meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Filmfesztivált Budapesten és törekszik, hogy a lehető legjobb dokumentumfilmeket hozza el Budapestre. A filmfesztivál fő célja, hogy segítse a film iránt érdeklődök dokumentumfilmes ismereteit. A filmek témái a mai világ problémái köré rendeződnek: háborúk, polgárháborúk, háborús bűnök, terrorizmus, politikai elnyomás, sajtószabadság, kisebbségek, elfogadás és tolerancia vagy nacionalizmus, idegengyűlölet és rasszizmus, egyenlő esélyek, a nők jogai, a gyermekek elleni erőszak, drog problémák, korrupció, családon belüli erőszak.

1.Szíriai Love Story

A Verzó 2015-ös fesztiválja ezzel a filmmel indítja a négynapos fesztivált, amit mi is meg fogunk nézni. Az alkotás egy szerelmespár, Amer és Raghda történetéről szól, akik 15 évvel ezelőtt egy szíriai börtöncella falán keresztül kezdtek el beszélgetni, majd szerettek egymásba. Szabadulásuk után összeházasodtak és családot alapítottak. A film 2009-ben indul Szíriában, még az arab világban beindult változások előtti időkben. Akkoriban Raghda politikai fogoly volt, és Amer egyedül nevelte otthon gyerekeit. Amikor Raghda kiszabadult, a rendező Sean McAllistert tartóztatták le filmezésért, Amerék Libanonba menekültek, majd onnan Franciaországba, ahol menedékjogot kaptak, és egy kisvárosban, Albiban telepednek le. Innen várják Asszad bukását, de közben az új szabadságban a család kezd széthullani, Raghda pedig kezd beleőrülni, hogy nem lehet élhet a hazájában.

2. A gyöngyház gomb

Chile 2670 méteres partvidéke a világ egyik legcsodálatosabb szigetcsoportjával rendelkezik, amelyről elképesztő ízelítőt láthatunk a film trailerében. Túl a természeti szépségen, az óceán ezen része nagy titkok őrzői is. Rengeteg mondanivalója van Patagónia őslakosairól, azok szenvedéseiről, az első angol tengerészekről és a politikai foglyok történeteiről. Mi rettentően kíváncsiak vagyunk, hogy miket fog mesélni a film tolmácsolásán keresztül.

3. Akiket megperzsel a tűz

Nagy várakozás övezi a menekültválság témáját érintő kísérleti filmet, amely az európai kikötőkbe érkező menekültekről, akik a jobb és biztonságosabb élet reményében jöttek. A film egy megfúlt társuk szemszögéből láttatja a cselekményeket, és a menekülteket, akik kénytelenek rejtőzködni, illegálisan dolgozni. Mindennapi küzdelmüket dolgozza fel a film különleges ábrázolási móddal, a kísértet monológja gyakran összeolvad a szereplők beszédével, akik egyszerű, gyarló emberek, akik megpróbálják megvetni a lábukat egy teljesen idegen országban.

Kategóriák

Nemzetközi Panoráma szekció: olyan friss dokumentumfilmek lettek ebbe a kategóriában kiválasztva, amelyekben a kreatív filmezés összefonódik a politikai aktivizmussal és a világról való gondolkodással.

Magyar Panoráma: a legújabb magyar dokumentumfilmek, amelyek a legaktuálisabb társadalmi problémákat boncolgatja.

Mozgásban: napjaink egyik legégetőbb problémája a menekültválság, a menekültügy és a migráció kérdéseit, bonyodalmait történelmi távlatokban vizsgálja.

A megfigyelés dokumentumai – a Moving Walls 22 / Watching You, Watching Me (2015. október 14 – december 8, OSA, 1051 Budapest, Arany Janos u. 32.) című kiállítással összefüggésben a Verzió olyan filmeket mutat be, amelyek az adatgyűjtés és a magánszféra közti, a digitális évszázadban kialakult újfajta kapcsolatra reflektálnak.

Fesztivál keresztutak: ezúttal a Nürnbergi Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivállal közös programként mutatkozik be.

A fesztivál újdonsága: ZOOM IN diákfilm-verseny, amelynek keretein belül fiatal filmesek munkáit mutatják be és vitatják meg. Lehetőség lesz a dokumentum-filmezés jelentősebb új irányzatainak megismerésére és szakmai tapasztalatcserére is. A diákfilmeket nemzetközileg elismert szakemberekből álló zsűri fogja kiértékelni és a legjobb filmet 1000 USD díjjal jutalmazza. A fesztivál Diákzsűrije 100.000 forintos díjjal jutalmazza a Verzió legjobb emberi jogi filmjét. A közönség szavazata alapján a legtöbb szavazatot kapott film pedig szintén 100.000 forintban részesül.

Helyszínek: Toldi Mozi, Művész Mozi, Cirko-Gejzír Mozi, Kino Budapest

Még több infó ERRE

4. Bamako cselédjei

Lassú, de témáját illetően fontos filmnek tűnik a Diákfilm kategória Bamako cselédjei című film, amely a 14 éves Oumou és sorstársa mindennapjait mutatja be, akik cselédként dolgoznak Maliban. Rossz bánásmód, kifizetetlen bérek, nemi erőszak – ezekre számíthatnak a munkaadóiktól azok a falusi lányik, akik a fővárosba mennek családokhoz cselédkedni. Oumou több százezer társához hasonlóan egy jobb élet reményében tűri a nehézségeket. Esténként összegyűlnek, hogy hangot adjanak az őket ért sérelmeiknek és néhány Aktivista segítségével elkezdenek kiállni a jogaikért.

5. Beteg

Tragikus történet arról, ahogy egy tinédzsert szexuális beállítódása miatt betegnek stigmázzák és pszichiátriai kezelésre kényszerítik. Sajnos a sztori igaz és nem is a régmúltban játszódik, hanem a rijeki Anával történik mindez, akit 16 évesen kórházba dugnak, hogy kigyógyítsák homoszexualitásából. A súlyos traumákat elszenvedett lány teljesen elvesztette a hitet az emberekbe, öngyilkossági késztetésekkel küzd és nagyon vágyik arra, hogy találjon egy olyan társat, aki elfogadja. Új szerelmében, Martinában megleli azt, akit keres, eljegyzik egymást és készülnek az esküvőre.

6. Cenzúrázott hangok

Súlyos emberi drámákat dolgoz fel a Cenzúrázott hangok német-izraeli produkció, amelyben Gáza, a Sínai –félsziget és Ciszjordánia elfoglalásának hat napján harcoló katonák beszámolóinak hanganyagait mutatja be, amelyekből részleteket ugyan már hallhatott a nagyközönségnek, de teljes terjedelemben csak most kerül napvilágra. Részlet a filmből:

6. Drónok

A film a pilóta nélküli felfegyverzett gépekről és az azok körül kialakult dilemmákról szól, több oldalról megközelítve a témát. Milyen lehet gépek fenyegetettségében élni, milyen kérdések játszódhatnak azokban, akik irányítják őket, mit mondanak rá az emberjogi képviselők, milyen erkölcsi alapállást képviselnek a mérnökök és milyen érvekkel igazolják a politikusok a drónok bevetését? Hogyan iktatják ki az érző és számon kérhető emberi lényt a XXI. századi hadviselésből?

Drone - Trailer from Kaleidoscope Home Entertainment on Vimeo.

7. Játékszabályok

Húszévesek, akiknek nincs képzettségük, de munkát keresnek. Egy álláskeresőket segítő cég tanácsadói hat hónapon át oktatják őket, milyen attitűddel és nyelvhasználattal lehet bejutni a mai munkaerőpiacra. Bár a cég és az álláskeresők céljai hasonlóak, az oktatás és a trükkök eltanulása nehéznek bizonyul. Úgy tűnk új játékszabályokra van szükség, hogy célt érjenek.feltárul az új játékszabályok abszurditása.

8. Meleg férfiak hideg diktatúrák

Milyen lehetetett a szocializmusban melegnek lenni? Erre a kérdésre keresi a választ a film négy férfi történetén keresztül. Személyes megpróbáltatások, egykori ismerkedő helyek, titkosszolgálati akták. Mindez a mai társadalmi és jogi környezet tükrében.

9. Tititá

A 18 éves Anti szenvedélye a gitározás és az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él. Egy lehetőség kapcsán úgy tűnik kitörhet kilátástalan helyzetéből, ugyanis 60 fiatal társával együtt felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, ahol tanulhat. Csodálatos lehetőségnek tűnik, de hamar kiderül, hogy óriási hátránnyal indul még roma társaihoz képest is: nem ismeri a kottát, nincs támogató család, nem tudja mi az a rendszeres gyakorlás. A kérdés az, hogy sikerül-e neki felnőni a feladathoz?

10. Toto és nővérei

Mindenkinek ajánljuk a Toto és nővérei című filmet, amit ugyan mi már láttunk, de valószínűleg újra megnézzük. Felemelő történet három magára hagyott gyerekről és arról, hogy miként lehet kitörni és végleg elveszni a nyomorban. A tízéves Toto két nővérével él szülők nélkül egy lepukkant bérlakásban, amit naponta ellepik a börtönben élő anya drogos testvérei, és azok haverjai. A három gyerek többféle módon próbálja túlélni a hétköznapokat, egyik lány a drogokhoz menekül, a másik nővére a barátainál keres menedéket, míg a kis Toto gyakran egyedül sírja álomba magát. Egy tanár segítségével elkezd táncolni tanulni és gyorsan kiderül, hogy tehetsége van hozzá, ez pedig lehetőséget ad Totonak, hogy elkerülje a szülei sorsát. Alexander Nanau rendező a gyerekek kezébe adja a kamerát, így ők lesznek saját történetük mesélői, amelyből közvetlenül tudjuk, mi is tartja össze a zűrös családot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek