A Budapest Pride nem csak felvonulásból áll ám!

Már megint itt vagyunk! Pénteken ismét beindul az idén 20 éves Budapest Pride-hoz kapcsolódó Kulturális Hét, az ország egyik legmegosztóbb társadalmi eseménye. Fura egy jelenségről beszélünk: a világ egyik felén a Pride egy ország örömünnepe, ahol akár 200 000 ember jelenik meg - családostul; míg máshol a helyi rendőrségi erők verik szét a maroknyi felvonulót. És aztán itt vannak azok a nemzetek, ahol még mindig "eldőlőben van", hogy merre megyünk: az elfogadás vagy a kirekesztés felé.

fotó (3)
Ajpek Orsi / Index

Sokan kérdezik ilyenkor: miért kell "felvonulgatni", hangos kamionokkal, kettyós ruhákban bulizni, hiszen polgárpukkasztással nem jut előbbre az LMBTQ társadalom ügye. Erre mindig azt felelem: ha annak idején a szüfrazsettek Angliában nem láncolják magukat a miniszterelnök hintójának kerekéhez, és nem dobálják őt záptojásokkal, a nők hiába "kérik szépen" a szavazati jogaikat. Sokan nem értik, hogy egy - adott esetben nyolc éve együtt élő - meleg pár egyik felének például jogában sem áll érdeklődni a kórházban a szerelme hogyléte felől, ha azt baleset éri. A szivárványcsaládok ritkák és szokatlanok, mint a fehér holló - sokan nehezen értik meg, hogy egy gyermek értékrendje ideális esetben szereteten és kedvességen alapszik, nem pedig dogmákon és társadalmi normákon. Akárhogy is, Magyarország ébredezik: évről évre egyre többen emelik fel a hangjukat az LMBTQ emberek jogai mellett, és a felvonulásra több, mint 10 000 ember érkezett tavaly - idén pedig reményeim szerint ez a szám akár meg is duplázódik - tavaly már megosztottam 9 érvemet, miért érdemes heteroszexuálisként is részt venni az ünneplésben. 

Most, hogy már kiválasztottuk a Budapest Pride idei hivatalos plakátját is, tényleg minden készen áll az indulásra. 2015. július 3-án, pénteken este hivatalos megnyitóval veszi kezdetét az idei fesztivál, amelynek idei mottója: „Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!”. A vezényszó arra hívja fel a figyelmet, hogy az elnyomást megélő társadalmi csoportokban, köztük a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösségben mekkora erő van! Éppen ezért itt az idő, hogy ne csak a július 11-i Pride felvonulásról legyen szó, hanem az addig is közel 100 kulturális programot bemutató Fesztivál egészéről is.

#PriDay #BudapestPride2015

A több, mint egy hetes fesztivál idén online kampánnyal is erősít, melyhez már több tucat civil szervezet, közösség, magánszemély, külképviselet csatlakozott. Ez a #PriDay #BudapestPride2015. “A megnyitó napjára időzítve szeretnénk, ha a nyitottságot, az egyenjogúság ügyét támogató cégek és közösségek megmutatnák, mennyire fontosak számukra az LMBTQ emberek jogai. Fontos, hogy az LMBTQ emberek támogatói, illetve az őket követők is lássák, hogy sokan vannak, akik kiállnak a fenti értékek mellett” – mondja Tóth Petra, a Budapest Pride szervezője. “Legyen szó magánszemélyről, cégről vagy közösségről, a közösségi média - Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr - felületein a megnyitó napján, július 3-án támogatóink #Priday hashtaggel posztolhatnak egy olyan fotót, amelyen keresztül megmutatják, hogyan üdvözlik a jubileumi eseményt. Bármilyen Pride tematikájú kép megfelelő lehet, akár egy szivárvány zászló az irodában, vagy egy Budapest Pride programfüzet a recepción, esetleg a felvonulás eseménye megnyitva az egyik irodai gépen, számtalan jobbnál jobb, kreatív ötlet felmerülhet, mindnek örülünk!”

image1 (6)
budapestpride.hu

Egy hét szivárványszín dióhéjban 

A Pride hét idén július 3-12 között zajlik, ám a 11-i Budapest Pride Felvonulásig rengeteg izgalmas esemény várható - itt a teljes programfüzet, de most szemezgessünk kicsit a javából. Július 3-án a Holdudvarban, a hivatalos megnyitón Alföldi Róbert, Kulka János, és Bocskor Bíborka is tiszteletüket teszik, 4-én pedig a Fogasház ad otthont a nyitó bulinak. Július 5-én már második alkalommal rendezik meg a Szivárvány Családok Napját - az LMBTQ és alternativ családmodellek egyetlen hazai eseményét a Bálint Házban (ahol egyébként majd' minden nap izgalmas kerekasztal beszélgetések és előadások zajlanak), július 5-én bárki kipróbálhatja a jógát a Margit szigeten Sugár Bertalannal alias Bery-vel, július 6-án pedig végre bemutásra kerül a régen várt “Meleg Férfiak – hideg diktatúrák” című film. Július 8-án at LMBTQ-jogokról és ezek politikájáról esik szó a Republikon Intézetben: a konferencia a szexuális kisebbségek hazai politikai érdekeinek érvényesítésének kérdése köré szerveződik: hogyan formálja egymás véleményét és álláspontját a politika és a társadalom e területen. Elsőbb a pártok egy-egy meghívott képviselője vitatkozik, míg a második részben szakértők mutatják be a magyarországi és a nemzetközi folyamatok és adatok tanulságait. Ugyanezen a napon este pedig Az Őrült Nők Ketrece 67. Előadását követően bárki kötetlen beszélgetésen vehet részt az alkotókkal az Átrium Filmszínházban

fotó (2)
Ajpek Orsi / Index

És ha már a “drag queen”-eknél tartunk, Az Éjszaka Királynői kiállításon 3-a és 12-e közt mindenki bepillantást nyerhet ebbe a komoly művészi és popkulturális értékkel rendelkező szubkult csillogó pillanataiba, és kicsit abba is, ami mögötte van. A Pride ugyanis egy fotókiállítással tiszteleg a magyarországi transzvesztita közösség régi és új tagjai előtt. A kiállított művek a közösség legismertebb arcait mutatják be, akikkel a látogatók a megnyitót követő napon megrendezett transzvesztita show-n is találkozhatnak. A portrék és életképek mellett azt a Stohl Andrásról készült fotósorozatot is bemutatják, amelyet Sióréti Gábor, a Magyar Narancs fotósa Az Őrült Nők Ketrece apropóján készített a színészről, a darab egyik főszereplőjeként. Ezt koronázza meg 9-én a Dívák Éjszakája: a magyarországi LMBTQ közösség történetében egyedülálló rendezvény egy éjszakára összehozza az elmúlt évek és a jelen felejthetetlen előadóművészeit. A műsorban együtt szerepelnek a legnagyobb szórakozóhelyek dívái és előadják a leghíresebb számaikat - mindezt a New Orleans Clubban. Ami pedig a csajokat illeti, 10-én kezdetét veszi a "Women's Pride" parti, hogy másnap mindenki "frissen" vonulhasson.  

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Bár nem kulturális, de nagyon fontos és hasznos programpont, hogy a Pride rendezvénysorozatának keretében július 6. és 10. közt minden nap 18.00-20.00 óráig ingyenes és anonim HIV-szűrésen vehet részt bárki a budapesti Why Not? Caféban, a Belgrád rakpart 3-6. szám alatt. A szűrés ujjbegyből vett vérmintából történik, az eredmény 20 perc múlva rendelkezésre áll, és semmilyen személyes adatot nem rögzítenek. 

Ha valamilyen okból mégsem tudnál részt venni ezen, az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat Karolina úti rendelőjében minden hétfőn és szerdán 17-20 óra közt, kedden-csütörtökönként pedig 9 és 12 óra közt van lehetőség vérvételre és gyorstesztelésre.

"Használj óvszert, járj szűrésre - www.anonimaids.hu"

Megyünk együtt?

Fontos infó: a felvonuláshoz idén is csak a gyülekezési helynél, a Nagymező utca és az Andrássy út találkozásánál lehet csatlakozni, az indulás után már nem, ezért fontos, hogy 15:30 és 16:00 között érkezzen, aki úgy érzi, ott a helye. Zárásként pedig a Dürer-kert Rainbow Partyján mindenki kitombolhatja magából az esetleges ellentüntetők okozta feszültséget (aggódni nem kell, sőt gyerekkel-kutyával is érkezhet bátran, aki családostul vonulna - a rendezvényt idén is erős, fess rendőrök biztosítják). Aki pedig félne egyedül menni - nyugi, itt csak barátok vesznek majd körül, sőt: a két éve forradalmi kezdeményezésként világcégeket szivárványszínbe öltöztető Nyitottak vagyunk! kampány kamionján idén meglepetéssel várják az "első Pride"-ozókat. Aki pedig nem tud ott lenni, de fontosnak tarja, hogy a Budapest Pride eszméjét és kezdeményezéseit segítse, rengeteg megvalósításra váró izgalmas projektet támogathat

Ön ott lesz a Budapest Pride-on?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra