Milánó a szép emberek kifutója

wshop_mMilánóban mindenki elegáns. Aki kizárólag egy nagy bevásárlókörút miatt utazna az olasz városba, inkább várja meg az augusztust, a nagy nyári leárazások ekkor kezdődnek. Kirakattúrán jártunk.

Milánó divatnagyvárosi címéhez a hétköznapok embere éppen úgy hozzáteszi a magáét: idős, fiatal, sárga, fekete, férfi, nő, kövér, vékony, meleg, hetero, szegény, gazdag - szemmel láthatóan ebben a városban mindenki szeret öltözködni. A milánóiak tudnak is öltözködni. A szemlélőnek olyan érzése van, mintha Milánó utcái a mindennapok kifutói volnának, ahol egymást váltja az elegáns üzletember, a szakadt farmeros punk, az ékszercipős modell és a felvarrt arcú dáma - valamennyien a legapróbb részetekig összerakva, megcsinálva.

S ahogy arról az üzletek portáljai és árai is árulkodnak, a divat nemcsak a tehetősek kiváltsága, ez a város mindenki számára kínál valami jót - mindössze annyit kell tudni, melyik irányba induljunk el. Window shopping túrára indultunk.

{gallery}milan1{/gallery}

Valentino és drága barátai

A bevásárló körút legideálisabb kiindulópontja a Piazza Duomo (Dóm tér), innen szaladnak ugyanis azok az utcák, melyek a butikok tucatjait rejtik. És ha már a Dóm térről indulunk el, érdemes annak bal oldalán található Galleria Victor Emanuel-ben kezdeni, ami azon kívül, hogy lenyűgöző építészeti látványosság, számos neves üzletnek is otthont ad. Itt várja tehetősebb vásárlóit többek között a Prada, a Mercedes Benz és Massimo Dutty. Itt az árak sajnos messze a hazai minimálbér fölött vannak, egy Mercedes Benz kabát például 620 euróba fáj, de egy Prada táskához már hozza lehet jutni 460-ért is.

Milánóban csak Aranyegyedként (Quadrilatero d'Oro) emlegetik a város legismertebb divatkörzetét, ami a Piazza Duomo, a Piazza Cavour, Piazza San Babila közötti területet öleli fel, s a tágas utcákon a legismertebb divatmárkák csillogó üzletei és bemutatótermei sorakoznak egymás mellett. A Via Montenapoleonét keresse, aki Gucci, Versace, Fratelli Rossetti, Prada vagy Cartier ruhákra vágyik, a Via della Spiga-ba induljon, aki Dolce & Gabbana-tól vagy Bulgaria-tól szeretne egy külünleges darabot, vagy a Via San't Andrea-ba, aki eredeti Chanel, Armani, Moschino vagy Kenzo kreációkat szeretne látni.

Az árak ezekben az utcákban is elképzelhetetlenül magasak, amik még a szezonvégi kiárusítással sem válnak megfizethetővé. Mindenesetre azok is bátran tegyenek erre egy kitérőt, akik nem akarják és nem is tudnák megfizetni a ruhakölteményeket, csak egy kis vizuális inspirációra vágynak: itt nemcsak a boltok és kirakatok érdekesek, az emberek talán még jobban.

{gallery}milan2{/gallery}

Fiatal tervezők a Brerán

A Brera negyedet keresse az, akik a fiatal - kevésbé ismert - tervezők trendi, friss és merész munkáira kíváncsi. Ezek a kis butikok messze nem olyan drágák, mint a Divat Negyed luxusboltjai, mégis megannyi izgalmas, egyedi, olykor egészen őrült darabokat rejtenek. Itt is mindenki megtalálja a maga stílusához illőt: a leheletfinom anyagokkal dolgozó tervezők ruháitól kezdve az tépett, szakadt és absztrakt ruhatorzókon át, szinte minden igényre jut egy apró bolt. A Brera negyedben sétálni is nagy élmény, a kis butikok mellett izgalmas kirakataival számtalan ékszer-, design-és bútorbolt csábítja a látogatót.

Zara, Mango, Guess, H&M

Az itthon is jól ismert, elérhető áru ruhákat kínáló boltok sem hiányozhatnak a milánói divattérképről. Ezeket az üzleteket a Corso Vittorio Emanuele, a Corso Buenos Aires, a Via Torino és a Corso di Porta Ticinese-n találja meg a vásárló. Európa egyik leghosszabb utcája, a Corso Buenos Aires olyan ismert márkáknak ad otthont, mint a Benetton, a Timberland vagy a Kookai, míg a Corso Vittorio Emanuele-en több Zara, H&M és Max Mara bolt működik. A Via Torino üzletei (Energy, Foot Looker) elsősorban a fiatalok sportos, lezser, szexi és persze megfizethető igényeit igyekeznek kielégíteni. Aki azonban secondhand és igazán alternatív divatra vágyik, a Via Ticinese-ig meg se álljon.

{gallery}milan3{/gallery}

Aki kizárólag egy nagy bevásárlókörút miatt utazna az olasz városba, várja meg az augusztus 1-jét, a nagy nyári leárazások ugyanis ekkor kezdődnek.

A folytatásban olaszországi gasztronómiai élmények következnek. Az étkezéstúrán dietetikusunk, Schmidt Judit vett részt.

Mustra