Öt menő havas sport a síelést gyűlölőknek

Most mindenki azt hiszi, hogy a sífutást fogom javasolni, és már előre legyintenek. Fogom is. De csak miután előbb már javasoltam egy csomó másik – különlegesebb – téli sportot azoknak, akik vágyakozva, az ablakra tapasztott orral bámulják a hóesést, mert nem tudnak síelni.

Hát elsőnek rögtön ott van például a jéghorgászat vagy lékhalászat. Ezt a sportot azoknak a horgászoknak érdemes kipróbálniuk, akik nem a feleségüktől menekülés alibijeként ragadnak botot, hanem tényleg élvezetüket lelik a hal elkapásában. Merthogy a lékhorgászat feltétele a nagy hideg és a befagyott víz, szóval a zord körülmények, amiket a mai modern technika megkönnyíthet ugyan, de azért teljesen nem szüntet meg. Sajnos nem sikerült hazai utazási irodát találnom, amelyik jéghorgász utakat szervez, de külföldi azért akad néhány.

A modern technika enyhít a zord körülményeken
A modern technika enyhít a zord körülményeken

A fakutya

Amennyire sikerült utánanéznem, a fakutya magyar találmány. Egyfajta jégszánkó, azaz egy szék korcsolyatalpakkal, amelyet a benne ülő egy vagy két szöges bottal hajt előre. Vagy, ha a benne ülő egy elegáns hölgy, akkor többnyire egy korcsolyát viselő, elegáns úr tolja őt, a szék háttámláját fogva. Állítólag a vigyorog, mint a fakutya mondásunk onnan ered, hogy a talpak élesen csikorogó hangot adnak előrehaladás közben.

Sajnos a Balaton elég ritkán fagy be annyira, hogy fakutyázni, vagy akár csak korcsolyázni lehessen rajta biztonsággal. Valószínűleg ez lehet az oka, hogy a fakutyázás nem lett különösebben népszerű.

Kutyaszán

Lehet, hogy meglepően hangzik, de a kutyaszán sportnak nem elengedhetetlen feltétele a hó. Hó híján különböző típusú, kerekeken guruló „szánokkal” is lehet edzeni, sőt versenyezni is.

Kutyaszán: egy kutyával és szán nélkül is megoldható
Kutyaszán: egy kutyával és szán nélkül is megoldható

Ezek a kerekes megoldások teszik lehetővé, hogy Magyarországon nemhogy sokan űzik ezt a sportot, de még nemzetközi versenyeket is rendeznek. Aki egyelőre inkább kötöttségek nélkül, szórakozásból szeretné kipróbálni ezt a sportot, annak is van lehetősége rá, például Erdélyben vagy akár Lappföldön is.

A kerekes szánról hallottam már, de engem is meglepett például a biköjöring, azaz kutyás kerékpározás, amelyben a szabályzat szerint a biciklit egy kutyának kell húznia. A kutyán lévő hám a gazda derekára vagy a bringára van erősítve, a távot pedig úgy kell teljesíteni, hogy a kötél majdnem végig feszül.

Jégmászás: mindig tudtam, hogy izzasztó egy sport lehet
Jégmászás: mindig tudtam, hogy izzasztó egy sport lehet

Jégmászás

Akik azért nem síelnek, mert úgy érzik, az ő korukban már hülyeség kockáztatni az életüket azzal, hogy mindenféle meredélyeken száguldoznak, azok valószínűleg a jégmászást sem fogják túlzottan megkedvelni. Azok viszont, akik a fekete pályákra könyvet kénytelenek vinni, hogy ne unatkozzanak, biztosan élvezni fogják ezt a sportot. A jégmászás a hegymászás egy fajtája, de ma már külön sportágnak számít. Jégfalakon kell felmászni speciális felszerelés segítségével. Nagy fizikai erőnlétet igényel, viszont egyáltalán nem annyira elérhetetlen és egzotikus sport, mint gondolnánk. Ez azt jelenti, hogy számos cég hirdeti, hogy viszonylag rövid idő alatt kezdőket is megtanít a jégmászás alapjaira, olyan szinten, hogy egy-két könnyebb túrát élvezettel végigcsinálhassanak.

A hótalpakkal bárhova eljuthatunk, ahová a társaság síelő tagjai
A hótalpakkal bárhova eljuthatunk, ahová a társaság síelő tagjai

Hótalpazás

A hótalpazás azok sportja, akik imádják a havat, a nordic walkingot és a kirándulást. A lényeg a hótalp, ami lehetővé teszi, hogy mély hóban is kedvére csavaroghasson az ember. A technikát könnyű megtanulni, és nem kell remek kondiban lenni ahhoz, hogy az ember nekiindulhasson. De a legeslegnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi, hogy az egész baráti társaság együtt mehessen síelni, mert a nem síelők hótalpazhatnak (Ausztriában a legtöbb sífelszerelés kölcsönzőben lehet bérelni), és arról sem kell lemondaniuk, hogy az ebédjüket együtt költsék el a síelő szekciókkal, az előre megbeszélt hüttében. Szervezett hótalpas túrákból is bőven válogathatunk, például a Baraka szervezésében, de aki még nem csinált programot a március 15-ei hosszú hétvégére, annak találtam egy jó kis utat, ahol a hótalpazás mellett még a curling alapjait is megtanulhatják. (Ez az a sport, amikor egy nagy csapat ember lázasan keféli a jeget egy ráérősen csúszó kődarab előtt.)

Nordic walking, sífutás

A nordic walking az a sport, amiről mindenki azt hiszi, hogy az idős nénikék és bácsikák sportja, akik már nehezen mozognak. Egészen addig, ameddig ki nem próbálja. Mert akkor rögtön kiderül, hogy intenzív, erősen zsírégető és alakformáló mozgásról van szó, megkockáztatom, hogy látványosabb eredmény érhető el vele, mint a futással, ha kellő intenzitással csinálja az ember. Nos, a nordic walkingot télen is lehet űzni, akárcsak régebbi múltra visszatekintő társát, a sífutást. A Bozsik sífutóiskola sífutást és nordic walkingot egyaránt oktat, utóbbit nagyon szimpatikus módon úgy, hogy az embernek nem kell elköteleznie magát. Minden csütörtökön 15 órától, minden szombaton pedig reggel 9-től van oktatás a Normafánál. Nem kell előre bejelentkezni, a felszerelés a helyszínen kölcsönözhető (200 forint), a másfél-két órás edzés ára pedig 1400 forint. Akinek a nordic walking szerelem az első látásra, az ott a helyszínen meg is vásárolhatja a botot, ami tulajdonképpen az egyetlen nélkülözhetetlen felszerelés ehhez a sporthoz. A honlapról kiderül az is, hogy létezik már az úgynevezett nordic cruising, ami átmenet a nordic walking és a sífutás között.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek