Tombor Sarolta sminkes szerint azok válasszanak élénk rúzst, akik a munkájukhoz elsősorban a szájukat használják - a szájjal végezhető munkákat most nem részletezzük, inkább arra térünk ki bővebben, hogyan festhetünk vad, vörös szájat.

cikk-tipus-kifesto-left

A vörös száj a rúzs feltalálása óta a női csábítás egyik legfontosabb eszköze és szimbóluma. A vörös száj legtöbbször az őszi téli sminkekben tűnik fel, ahogy a sötétebb árnyalatoktól  ezt már megszoktuk. A legtöbb nő nem hiszi, hogy nem előnyös neki a vörös rúzs, pedig minden archoz tartozik egy olyan vörös szín, amelyik harmonizál a bőr és a szem színével.

A száj és a mondanivaló hangsúlya

Az arany középút és a visszafogott elegancia híveként úgy tartom, vörös száj mellé nem érdemes a szemünket is hangsúlyozni. A túlzott színhasználat egyrészt közönségessé teszi a kinézetet, másrészt a száj veszít  hangsúlyosságából, ha a szemeket is hozzáigazítjuk. Az arc inkább natúr, finoman sminkelt legyen, így minden figyelmet a száj kapja  majd.

Egyszer az egyik kiváló sminkessel, Tombor Saroltával szerepeltem egy tévéadásban, aki azt mondta, hogy azok számára fontos az ajkak hangsúlyos kifestése, akik munkájukhoz elsősorban a szájukat használják. Halálosan jót derültünk a mondatán, de igaza volt. A száj hangsúlyozásával elérjük, hogy odafigyeljenek mondandónkra.

A sötét kontúrt tiltja az ízlésőrség

A vörös szájhoz nem feltétlenül szükséges kontúrt rajzolnunk, de ha mégis megtesszük, könnyebb dolgunk lesz. A kontúrceruza árnyalata egyezzen meg a rúzs tónusával, még véletlenül sem szabad, hogy látszódjon a kontúrvonal. Szerencsére már egyre kevesebb feketével körbehúzott ajkakat látok, de azért akad még belőlük szép számmal. Biztosan a sminktetoválás nyomait őrzik ezek a vonalak, amelyet egyszer elrontottak rajtuk.

Visszatérve a kontúrhoz: először az ajkak közepét rajzoljuk meg, felül, majd alul, utána pedig szépen összekötjük a vonalakat, különös tekintettel a sarkakra, mert vicces látvány, ha a vonal egyszercsak megszakad. A piros szájat nem könnyű szépen kifesteni, mert túl élénk színek dolgozunk, minden apró hibát felnagyíthatunk. Jó trükk, ha a kontúrceruzát nem csupán a körberajzolásra használjuk, hanem ki is töltjük vele, vagyis besatírozzuk az ajkainkat. Nem érdemes nagyobbra rajzolni a szánkat, mint amekkora, legfeljebb egy picit csalhatunk vele.

Ezután ecsettel vigyük fel a színt a rúzsról a szájra. Mindenhová tegyünk festékből, ne csak a szélekre. Ha elrontottuk, vagy azt szeretnénk, hogy még feltűnőbb legyen a szánk, akkor vékony ecsettel és  egy kis világos korrektorral a külső szélét körberajzolhatjuk az ajkainknak. Ezt a világos vonalat egy másik, lapos ecsettel, és egy csepp alapozóval összedolgozzuk. Így nem lesz annyira éles a kontúr, de mégis megmarad belőle annyi, amennyi szükséges.

A kifutókon a divatházak így használták a vörös szájat.

Jeremy Scott nem elégedett meg a száj hangsúlyozásával, ő a szemeket is erősre festette.

jeremy1 jeremy2

Giorgio Armani bemutatóján bár natúrnak nem lehet nevezni a szemeket, csak szürke árnyalatokat használtak a vörös száj mellett.

armani2 armani1 2

A Costume National sminkese is ugyanezt a hangulatot követte.

3 costume1

Elie Saab azonban úgy sminkelte a vörös szájat, ahogy nekem a leginkább tetszik: teljesen natúr arc és tökéletesen festett piros az ajkakon.

eliee1 elie3 eliee2

Christian Lacroix ugyanezt a stílust követte, sőt ő még a szempillákat sem emelte ki.

lacroix1 lacroix2

Sonia Rykiel  bemutatóján a szemhéjakra is pirosas árnyalatok kerültek, de pirosítót szinte ő sem használt.

sonia1 sonia2

Az YSL kollekciójának bemutatóján az ajkak mellett csak a szemöldök kapott hangsúlyt.

ysl1 ysl2

 

cikk-tipus-linkek

Szabályok a pink szín viseléséhez
Azt mondják, aki a rózsaszínért rajong, az nem szeretne felnőni. Néhány tanácsot adunk azoknak, akik ezzel az árnyalattal szeretnének játszani.

Az idei táskák igazi primadonnák
A szegecses táskákban a zsigeri rockerérzést látjuk, de a láncok és a fodrok is helyet kapnak: a szezon táskái elsőhegedűsök akarnak lenni.

Mustra